SEIER: Mo Farah jubler for nok et gull. Han lekte med konkurrentene på hjemmebane på 10.000 meter-finalen. Foto: Lucy Nicholson Reuters

Farah tok gullet på hjemmebane

LONDON/OSLO (VG) Mo Farah (34) innfridde håpet på hjemmebane i London etter en rå avslutning.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Rampelyset var på Farah i forkant av og under løpet. Og det vil fortsette utover den britiske natten.

34-åringen leverte til de grader under finalen selv om det ble en dramatisk avslutning. To ganger kom Farah i kontakt med Paul Kipngetich Tanui og han var utenfor banen en gang på den siste runden. Med hundre meter dundret han av gårde og sikret VM-gullet på tiden 26:49,53.

Så tok det bare hundredeler før øynene viste at han var tydelig stolt og rørt. Videre feiret han sammen med familien sin.

– For en 10.000 meter og for en løper, sier Vebjørn Rodal, NRK-ekspert.

Les også: Grøvdal la inn protest

Det var et helt vanvittig trykk fra tribunene på Queen Elisabeth Olympic Park da Farah ble løftet frem til VM-gull på 10.000 meter, fem år etter hans legendariske OL-gull samme sted både på 10.000 og 5000 meter.

Dagens triumf føyer seg inn i en nokså pen CV. Farah har nå seks VM-gull, fem EM-gull og fire OL-gull.

Nå gjenstår kun 5000 meter før mesterskapskarrieren til Farah er over.

Bolt tar farvel – hvem skal fylle tomrommet?

Sølvet gikk til Joshua Kiprui Cheptegei og bronsen til Tanui.

Farah la seg midt i feltet lenge, men de gangene han avanserte litt kokte det på OL-stadionet fra 2012. Etter drøyt 11 minutter slo han seg på brystet og fyrte opp publikummet, full av selvtillit.

Se også: Bolt selvkritisk

– Man skulle tro at anledningen tok han litt mer, men han er så god til å underholde samtidig som han leverer. Det blir et tomrom etter han og Usain Bolt, sier Rodal.

Kenyaneren Bedan Karoki satte opp gassen etter 5000 meter, mens Farah la seg midt i feltet igjen. Kenyanerne Geoffrey Kipsang Kamworor og Paul Kipngetich Tanui hjalp han også underveis, men de klarte ikke å kvitte seg med de fremste i feltet.

– Det er merkelig taktisk løping. Er Farah i nærheten av sitt gamle jeg er dette så uklokt taktisk, sa Rodal og tenkte på kapasiteten til Farah.

Etter 8400 meter tok han teten så vidt et par sekunder for første gang i løpet. Der skulle han også ende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder