SVENSK GULLGLIS: Abeba Aregawi bor i Etiopia, er gift med en etiopisk mann, har både etiopisk og svensk statsborgerskap, men hun konkurrerer for Sverige. Her feirer hun VM-gullet på 1500 meter innendørs i Sopot i Polen i mars. Foto: REUTERS

Løperlegende til svenskene: - Dere stjal Abeba fra oss

Etiopiske Gebrselassie om landskvinnen Aregawi

Den etiopiske løperlegenden Haile Gebrselassie (41) syns det gjør vondt å se Abeba Aregawi (23) ta gull for Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Abeba Aregawi giftet seg med svensk-etiopiske Henok Weldegebriel i 2008. I desember 2012 fikk hun svensk pass. Året etter tok hun VM-gull på 1500 meter for Sverige. Hun tok også EM-gull på samme distanse innendørs i fjor.
I år er hun blitt innendørsverdensmester på 1500 meter. Med andre ord: Tre mesterskapsgull for Sverige på rad.

- Den gullmedaljen skulle vært vår

Svenske Expressen har møtt Haile Gebrselassie på hans kontor i den etiopiske hovedstaden Addis Abbeba. De fikk 15 minutter med mannen som satte 25 verdensrekorder, og som ofte blir omtalt som tidens beste mellom- og langdistanseløper.

- Dere stjal Abeba fra oss! Eller hva? Den gullmedaljen skulle vært vår, sier Gebrselassie til svenskene, om VM-gullet fra i fjor.

LEGENDE: Haile Gebrselassie satte verdensrekord på maraton flere ganger, i 2008 løp han inn til ny rekord på 2,03.59 i Berlin. På bildet løper han inn til seier på halvamarton i Wien i april 2012, på tiden 1 time og 52 sekunder. Foto: AP

Den 23 år gamle løpestjernen skilte seg fra sin etiopisk-svenske ektemann og er nå gift med den etiopiske maratonløperen Yemane Tsegay. Paret bor i Addis Abbeba. Det er spekulert i om hun giftet seg med Weldegebriel kun for å få svensk pass. Hun har dobbelt statsborgerskap, men konkurrerer altså for Sverige. Hun ble nummer fem på 1500 meteren i OL i London. Da løp hun for Etiopia.

Har samme manager

- Det gjør vondt å se henne løpe for Sverige. Det er hennes beslutning, men om hun hadde valgt å løpe for Etopia, så hadde jeg likt det, sier Gebrselassie til Expressen.

EKTEMANN: Yemane Tsegay er gift med den etiopisk-svenske verdensmesteren Abeba Aregawi. Her løper deltar han i VM i maraton i Moskva i fjor, han ble nummer åtte. Han har vunnet flere store maratonløp. Foto: AP

Gebrselassie, som fortsatt elsker å løpe, har samme manager som Aregawi, og har møtt henne noen ganger. Han er sikker på at det etiopiske folk, som er stolt av sine løpere, vil blir glade om hun konkurrerer for hjemlandet igjen.

- Som en etiopisk statsborger, hvem vil ikke ha en så sterk løper. Folket ville bare si: Ja, kom hit! De ville bli mer enn lykkelige, sier Gebrselassie til Expressen.

Får norsk konkurrent i EM

23-åringen var overlegen på 1500 meter i fjor, Gebrselassie spår at hun kommer til å være best også i år. Hun møter blant andre Norges EM-håp, Ingvild Måkestad Bowim, på 1500 meteren i EM i Zürich kommende høst.

PS! Gebrselassie har VM-gull innendørs på 1500 og 3000 meter, han tok to OL-gull på 10000 meter (1996 og 2000) og han satte verdensrekord på maraton.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder