Ida Marcussen har meldt seg ut av det medisinske sirkuset

30. PLASS: Ida Marcussen (27) ligger på 30. plass etter to av syv øvelser i mangekampen i friidretts-VM i Beijing. Mesterskapet ser ut til å ende like dårlig, resultatmessig, som de foregående EM, VM og OL. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

- Friidretten vil aldri bli kvitt doping

BEIJING (VG) Norges mangekjemper Ida Marcussen (27) deltar i VM, men understreker at hun har meldt seg ut av den delen av friidretten hun omtaler som medisinsk sirkus og jag etter penger og medaljer.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

DÅRLIG START: 100 meter hekk gikk ikke etter planen for Ida Marcussen. Hun ble bare nummer seks i sitt heat, med en svak tid. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– I friidretten blir det mer og mer penger. Derfor vil den aldri bli kvitt doping. Så lenge penger er så viktig som det er, vil det være juks og fanteri. Jeg har meldt meg ut av den delen. For meg er det som å snakke om en annen verden, sa Ida Marcussen til VG fredag kveld - før hun startet 7-kampen i Fugleredet lørdag.

I Beijings OL-stadion fikk Ida Marcussen 6. plass i første heat på 100 meter hekk, mangekampens første øvelse, natt til lørdag norsk tid. Tiden ble svake 14,47. Marcussens årsbeste er 14.10 sekunder og hennes personlige rekord 13,96.

I høyde gikk hun over 1,68, men feilet i alle tre forsøkene på 1,73 meter. Hennes personlige rekord er 1,74.

Storbritannias OL-gullvinner Jessica Ennis-Hill leder etter to øvelser med 2192 poeng. Ida Marcussen ligger på 30. plass med 1743 poeng. Hun har to bak seg på resultatlisten.

Hennes norske rekord i 7-kamp er 6226 poeng fra Osaka-VM 2007. Hun vil ikke være i nærheten av den i VM i Beijing, der hun vant sølv i junior-VM for åtte år siden - bak Tatjana Tsjernova.

Doping-tatt

Tidligere i år ble Russlands dobbelte OL-bronsevinner avslørt som dopingjukser som følge av nye analyser av en dopingprøve fra 2009.

Les VGs sak om det HER.

– Det er utrolig viktig å snakke om det, ellers blir det skjøvet under teppet som «greit», svarer Ida Marcussen på spørsmål om hvordan hun reagerer på alt dopingsnakket før friidretts-VM 22. til 30. august her i Beijing.

REV TIDLIIG:Ida Marcussen lyktes ikke i 7-kampens andre øvelse i friidretts-VM i natt norsk tid i Beijing. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Jeg står utenfor den «veien». Det er et medisinsk sirkus, der folk velger snarveier. Hvis du ser på de som kommer hit, er det ofte en lege eller fysioterapeut for hver utøver. Det virker som om man er blitt avhengig av det, sier Ida Marcussen.

Lest denne? - Har hatt depressive perioder

– Det er så utrolig mange gråsoner. Før hadde jeg en drøm om å konkurrere på like vilkår. Det er et ideal som ikke eksisterer lenger, mener Ida Marcussen.

Hun sier at hvis målet hennes var å bli best i verden, ville hun ikke hatt en sjanse «når jeg vet hva de andre driver med».

– Høydehus, tredemøller og elektrostimulering av musklene; jeg hadde aldri sett det for meg. Hvorfor ikke løpe i fjellet og være ute i naturen?, spør Ida Marcussen.

– Jeg har som mål å bli så god som jeg kan bli, og jeg kan leve med min satsing. Jeg sover godt, uten å bekymre meg over en eventuell ny test (analyse) av en dopingprøve fra for eksempel 2008, sier hun.

Treneren foran forrige VM: - Halvparten er dopet

Fra hånd til munn

Ida Marcussen og hennes mangeårige og alltid nærværende trener, Lukas Udelhoven, har fått mye kritikk for at hun ikke har utviklet seg slik «alle» trodde etter 2. plassen i junior-VM 2006 og 11. plassen i VM-debuten i Japan året etter.

OMSTRIDT: Lukas Udelhoven har trent Ida Marcussen i over 10 år. Her fra VM-stadion i Beijing i natt norsk tid, under høydekonkurransen i 7-kampen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

De lever nærmest fra hånd til munn og har vakt oppmerksomhet for å bo i telt under treningsleirer. Foran VM nå har de ladet opp i Sør-Korea, innlosjert i vandrerhjem.

Ida Marcussen forteller at de to til sammen i VM-året 2015 har et budsjett på under 200 000 kroner, og at det faktisk får rundt.

Blir sett på som en snåling - LES MER HER

– Men vi har ikke råd til lege og medisinsk støtteapparat, tilføyer hun.

– Driver du med «toppidrett»?

– Det kan kalles flere ting: Barneidrett på toppnivå eller amatøridrett på toppnivå. Det er toppidrett, men ikke med samme metoder som de andre. Det er «naturlig toppidrett», det er måten jeg alltid har drømt om å drive toppidrett på, svarer hun.

Les også

 1. Norges VM-håp: Raskere som dansk

  BEIJING (VG) Amalie Iuel (21) var dansk da hun i april spurtet til årsbeste og personlig rekord.
 2. Ezinne: Ndure er ikke treneren min

  BEIJING (VG) Ezinne Okparaebo (27) vil ikke røpe om Jaysuma Saidy Ndure (31) ennå har ankommet til VM-byen.
 3. Lotto-minus stopper dop-jakten i Nederland

  Nederlands VM-gullhåp Dafne Schippers (23) blir blodtestet mye mindre enn før, fordi hennes landsmenn spiller mindre…
 4. VGs friidrettsjournalist Øystein Jarlsbo skriver fra VM i Kina: Derfor må Lightning Bolt slå til igjen

  BEIJING (VG)  Samme hvor hardt han prøver å si noe annet, tyder alt på at Usain Bolt (29) er alene om å kunne redde VM…
 5. Kommentar: Mer surr – enda mer doping

  KOMMENTAR: Norsk og internasjonal friidrett er nærmest overmannet av løse kanoner på dekk og står i fare for…
 6. Dopingtestet 13-14 ganger i år: Henrik Ingebrigtsen: - Viser gjerne fram blodpasset mitt

  SANDNES (VG) Henrik Ingebrigtsen (24) er allerede blitt dopingtestet 13-14 ganger dette året.
 7. Ingebrigtsen gjør narr av høydehus-forbudet – har «høydetelt» i hagen

  SANDNES (VG) Henrik Ingebrigtsen (24) tuller med det…

Flere artikler

 1. Slår tilbake mot Rodal-kritikk

 2. Norsk VM-sølvvinner: Russere ikke de eneste som jukser

 3. – Kritikken er ubegrunnet

 4. VG kaster terning på Norges deltakere i VM: Her er det eneste norske lyspunktet

 5. Friidrettssjefen kan fortsette etter VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder