DELT 8. PLASS: Isabelle Pedersen var kun noen få hundredeler fra å ta seg til finalen på 100 meter hekk i friidretts-VM i Beijing i august i fjor. Hun er et av få norske finalehåp med tanke på Rio-OL om fem måneder. Foto: David Gray , Reuters

Langvarig sykdom stoppet Norges nye hekkedronning

Isabelle Pedersen (24) flyttet til Arizona etter VM-suksessen i høst. Nå har en sykdomssmell tvunget Norges nye hekkedronning til å trekke seg fra inne-VM i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Team Pedersen har etter et møte for noen få dager siden bestemt å trekke seg fra VM innendørs i Portland 18. til 20. mars. Bestemmelsen er tatt på bakgrunn av Isabelles sykdom fra slutten av januar til midten av februar, skriver Isabelle Pedersen i en e-post datert 3. mars.

BAKGRUNN: Seks norske utøvere dropper inne-VM

Den er adressert til friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen og Olympiatoppens coach med ansvar for friidrett, Hanne Haugland. VG har fått e-posten fra Ronny Nilsen, som svar på spørsmål om hvorfor Isabelle Pedersen ikke stiller til start på 60 meter hekk i innedørs-VM i friidrett i Portland i delstaten Oregon på USAs vestkyst.

Gjennombrudd i Beijing

– Heldigvis har Isabelle hentet seg igjen. Men selv etter at hun var tilbake i trening, viste det seg at hun var svekket og bare forsiktig kunne trene lett. Hennes appetitt kommer nå sakte tilbake. Med VM innendørs nær forestående, er den beste langsiktige løsningen å droppe konkurranser for å ta vare på Isabelles helse, står det videre i e-posten som er undertegnet «Mvh Isabelle Pedersen».

Etter sterke resultater i internasjonale mesterskap i juniorklassene, fikk Isabelle Pedersen sitt store gjennombrudd internasjonalt - i seniorklassen - under friidretts-VM i Beijing i august i fjor.

I Kinas OL-stadion fra 2008, Fugleredet, var den rappkjeftede bergensjenta 5/100 og én plassering fra å ta seg til finalen på 100 meter hekk. Sett med norske øyne var hun eneste virkelige lyspunkt i historiens friidretts-VM nummer 15.

PÅ VEI TILBAKE: Hekkeløper Isabelle Pedersen er frisk igjen etter at hun ble (langvarig) syk i januar. Bildet på Fana stadion er tatt i forbindelse med en treningsreportasje i VG. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

BAKGRUNN: VG ga Isabelle terningkast 5 etter 8. plassen.

Begrunnelsen:

«Senket sin personlige rekord to ganger rett før VM og visste at hun var i form. Lovte nærmest enda en «pers» i mesterskapet, og satte den i semifinaleheat én med 12,86. Da konkurrentene falt som dominobrikker, delte hun til slutt 8. plass sammenlagt med Jamaicas Shermaine Williams, som gikk til finalen (7. plass) med 2. plass fra heat tre.
Leverer også i form av sprudlende intervjuer og gjerne lange og energiske monologer.»

Ni tidssoner

Før mesterskapet i Beijing bestemte hun seg for å avslutte sitt mangeårige samarbeid med trener Trond Knaplund og flytte til Phoenix i Arizona.

Leste du denne? – Jeg ser mye lysere på livet nå

NYE IMPULSER: Isabelle Pedersen sammen med sin nye USA-trener, Dustin Imdieke, under friidretts-VM i Beijing i slutten av august i fjor. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Norges eneste deltager i friidretts-VM i Oregon, delstaten rett nord for Arizona, er Hedda Hynne (26) på 800 meter. Ytterligere seks utøvere, inkludert Isabelle Pedersen, kunne i henhold til kvalifiseringskravet ha deltatt. Friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen begrunner det store frafallet i en e-post til VG:

«Jevnt over skyldes manglende oppslutning om VM innendørs blant våre utøvere, på lik linje med utøvere fra mange andre nasjoner, at utøverne prioriterer trening frem mot sommerens EM og VM. VM innendørs kommer to uker senere enn hva som er vanlig for innendørsmesterskap og arrangeres i Portland, som ligger 9 tidssoner bak Norge. Det betyr at utøverne helst bør reise til samme tidssone 9-10 dager før konkurranse, noe som innebærer et lengre opphold i USA. I tillegg vil det for utøverne som returnerer til Norge ta tilsvarende tid å komme inn i normal gjenge igjen.»

TRENER SAMMEN: Hedda Hynne (t.v) trener sammen med Sveriges Lovisa Lindh i Palo Alto foran inne-VM kommende lørdag. Bildet er fra EM i Sveits for halvannet år siden. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

– For Isabelle sin del ville det ikke vært noe problem med tidssoner i og med at hun holder til i Phoenix, men av forståelige grunner valgte hun å ikke delta, sier sportssjef Ronny Nilsen til VG.

Eks-dronningen skal bli mor - LES SAKEN

Ikke rustet

I sin begrunnelse for å droppe inne-VM, skriver imidlertid Isabelle Pedersen at kroppen hennes ikke ville være rustet for å gjenomgå den krevende spissingen som er nødvendig for å være konkurransedyktig i VM innendørs.

– Det langsiktige målet er fortsatt å være fullt ut klar for EM (utendørs i juli) og OL, og med denne avgjørelsen tror vi at vi best ivaretar dette disse målene, skriver Isabelle Pedersen og hennes Phoenix-team.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder