TETTE BÅND: Jaysuma Saidy Ndure og Ezinne Okparaebo - her etter sine NM-seiere på 100 m i august - har trent sammen i mange år. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Kommentar: Mer surr – enda mer doping

KOMMENTAR: Norsk og internasjonal friidrett er nærmest overmannet av løse kanoner på dekk og står i fare for å grunnstøte i VM som starter om fire dager.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Siste ut er Jaysuma Saidy Ndure.

Norges raskeste mann klarte ikke å kvalifisere seg for mesterskapet i Beijings Fugleredet, men klarer ikke å holde seg borte fra det. Tirsdag ble det kjent, først via NRK, at Ndure er på vei til Kina som «en slags trener» for Ezinne Okparaebo.

Virker uklart

Hun har egentlig Trond Knaplund (tidligere trener for VM-hekkhåp Isabelle Pedersen) som trener og Olav Magne Tveitå som rådgiver. Ndure og Okparaebo er treningspartnere under de to. Hva Ndure skal få tid til å gjøre i Beijing, virker usikkert.

Norges friidrettsforbund har gitt ham akkreditert som såkalt personlig trener. Han får nesten like god tilgang til Norges raskeste kvinne som han ville hatt med en fullverdig trenerakkreditering.

Men Ezinne Okapaerbo kommer til Beijing torsdag fra Norges treningsleir i Hongkong. Innledende heat på 100 meter starter allerede søndag morgen. Ndure flyr antakelig fra Norge til Kina fredag.

Sportssjefen:Ndure er flink til å gi tilbakemeldinger når det gjelder det tekniske

Han har som utøver stått utenfor friidrettsforbundets landslag denne sesongen og har vært i konflikt med forbundet og Olympiatoppen angående et kosttilskudd. Hverken Ndure eller Okparaebo ble tildelt Olympiatoppens toppidrettsstipend foran VM-sesongen 2015.

Ndure har en voldstiltale hengende over seg. Han har nektet straffeskyld.

Ndures forklaring på Facebook.

Mer surr

Sist fredag ble det kjent at en topptrener var dømt til 120 dager fengsel for skatteunndragelser. Mandag ble navnet hans offentlig kjent: Tidligere landslagstrener Petar Vukicevic, som har vært mest kjent som personlig trener for sine to barn, hekkeløperne Vladimir Vukicevic og Christina Vukicevic Demidov.

Sønnen klarte ikke å kvalifisere seg til VM, datteren skadet seg under oppvarming da hun skulle gjøre et forsøk i sitt comeback under NM for tre uker siden.

Tidligere i sommer, etter lag-EM i Russland, skrev landslagsutøvere et oppsiktsvekkende brev til friidrettsforbundet. Det handlet om fyll under banketten og kritikkverdig opptreden av friidrettspresident Svein Arne Hansen.

Han ble nylig valgt til president for Det europeiske friidrettsforbundet. Onsdag ble Hansen valgt inn i styret til Det internasjonale friidrettsforbundet under IAAFs kongress i Beijing.

Den – og valget av briten Sebastian Coe som IAAF-president etter Lamine Diack fra Senegal - avvikles med sterk slagside. Anklager om omfattende dopingjuks i internasjonal friidrett har haglet i opptakten til sportens største «showcase» etter OL.

Les mer: Friidrettslegenden vant presidentkampen

For et par dager siden ble OL-gullvinneren på 1500 meter for kvinner i London for tre år siden, Tyrkias Asli Cakir Alptekin, utestengt åtte år for bloddoping. I Beijing kan USAs Justin Gatlin kommende uke detronisere «rene» Usain Bolt som sprinterkonge.

Frykter Gatlin - LES MER HER

Gatlin har vært utestengt totalt fem år for brudd på dopingreglene. Siste gang fra 2006 til 2010. Nå løper han, som 33-åring, fortere enn før han ble tatt for 10 år siden.

USA størst

Tre av fire amerikanere som skal løpe for gull på 100 meter for menn har tidligere vært utestengt for doping. Tidligere verdensrekordholder Asafa Powell, utfordrer på distansen, var det i fjor og er utnevnt til kaptein for Jamaicas VM-tropp i år.

Verdens raskeste nasjon – med 2,8 millioner innbyggere – har vært involvert i en rekke dopingsaker de siste årene. Men Jamaica er langt fra versting i friidrettsverden. 51 russiske friidrettsutøvere er for tiden utestengt på grunn av doping.

Russland sender likevel 71 utøvere til Beijing. USA har den største troppen med 130, Jamaicas er rekordstor med 53.

BAKGRUNN: Varsler flere russiske dopingdommer

Norges er rekord-liten: 9 inkludert to kappgjengere. Henrik Ingebrigtsen er den eneste med (liten) medaljesjanse, på 1500 meter søndag om halvannen uke.

Flere artikler

  1. Ezinne får Ndure som personlig VM-trener

  2. Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

  3. Jays vant NM - men ikke under VM-kravet

  4. Henrik Ingebrigtsen: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

  5. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder