Pål (13) feiret 17. mai som verdensrekordholder i stav

Hoppet 4,47 meter på Fana stadion for to dager siden

FRIIDRETT

Har som mål å klare kravet til U18-VM allerede i år

Her setter 13 år gamle Pål Haugen Lillefosse fra Bergen verdensrekord i stav i sin årsklasse med 4,47 meter.

Publisert:

– Jeg kjente at jeg satset riktig, og da flyr man og får bare den sykeste følelsen av at adrenalinet fyker gjennom kroppen, sier Pål Haugen Lillefosse til VG om verdensrekordhoppet for to dager siden.

– Jeg visste at jeg kunne klare 4,47. Jeg hadde god margin, kanskje 10 til 15 centimeter, da jeg satte verdensrekord med 4,46 innendørs tidligere i år. Målet mitt er 4,65, som kanskje er litt mye. Men hvis jeg klarer det, er det kravet til U18-VM, forteller han.

Det mesterskapet får han på grunn av alderen uansett ikke lov til å delta i før om to år, og da må han ha hoppet 4,65 igjen – tettere opp til mesterskapet – selv om han skulle klare det allerede i år.

Internasjonal anerkjennelse

– Pål satte europarekord for 11-åringer med 3,35 meter og europarekord for 12-åringer med 3,91 centimeter. Nå har han satt verdensrekord for 13-åringer med 4,47 meter, bekrefter Pål Haugen Lillefosses finske trener, Paavo Moilanen (69), overfor VG.

Det skjedde sist fredag på Fana stadion rett ved Bergens flyplass. I går – 16. mai – ble det kjent internasjonalt da den anerkjente nyhetstjenesten for friidrett, EME News, fortalte om det.

Kortfattet, men i alle fall på denne måten:

«BERGEN (NOR, May 15): New World age 13 pole vault boys best by Norwegian talent Pal Haugen Lillefosse who cleared 447 cm in third attempt and tried at 452 cm»

For å sette det i perspektiv, er kvalifiseringskravet til friidretts-VM Beijing i august 4,50 meter for kvinner og 5,65 meter for menn.

Lykkedag: fredag 13.

– Det stemmer, det, svarer mamma Bente Haugen på spørsmål om det medfører riktighet at sønnen på 13 – som fyller 14 år om snaut tre uker – virkelig har flydd så høyt på hjemmebanen i Fana.

Den forrige verdensrekorden tilhørte svenskamerikaneren Mondo Dublandis og lød 4,45. Dublandis er rukket å bli 16 år gammel og har ifølge Pål Haugen Lillefosses trener, Paavo Moilanen, hoppet 5,20 meter nå.

Her en artikkel om Armand Duplantis i USA-avisen The Advocate: «Har stavhopp i blodet ...»

Pål Haugen Lillefosse satt verdensrekord i stav innendørs i Rud-hallen i Bærum med 4,46 meter i midten av februar. Nærmere bestemt fredag 13. februar, som idrettslaget hans, Gneist, kunne fortelle om den gang.

Påls bilde publisert på Instagram:

Worldrecord boys 13! 4.46 #2strong #happy #polevault #worldrecord #sorrymondo😄❤️

– Pål hopper i omtrent 40 konkurranser hvert år. Til nå har han deltatt i 14 inne og tre ute. Vi var på treningsleir i Estland etter jul og skal til Finland 13. juni. Vi prøver å se hva de andre ungdommene som hopper stav driver med, sier Paavo Moilanen.

– Stav er favorittøvelsen

Han har vært stavtrener i Bergen i 19 år og trener utøvere i seks forskjellige klubber i Bergensområdet, pluss en 19 år gammel stavhopper i hjemlandet Finland – som har gått over 5,21 meter.

Paavo Moilanen forteller at Pål Haugen Lillefosse også er veldig god på 60 meter hekk og i lengde, der han har hoppet 6,29 meter. Pål forteller at han har stavhopper Eirik Dolve (19) som forbilde, og at han har hatt det helt siden han begynte for tre år siden.

Dolve er ifølge Bergens Tidende tilbake i god form etter et lite fravær.

– Vi trente sammen, og jeg ville bli like god som han, sier Pål Haugen Lillefosse.

– Pål er veldig rask. Noen stavhoppere hopper høyt fordi de er sterke, Pål gjør det fordi han er rask. Og han har mye å gå på, sier Moilanen til VG.

– Stav er favorittøvelsen min. Det er den jeg vil bli best i, sier Pål Haugen Lillefosse.

– Hvorfor stav?

– Det er ganske krevende. Du må være rask, og sterk for å bøye staven. Og psykisk sterk for å tørre å hoppe høyt hele tiden. Det er en øvelse som er gøy og vanskelig. Jeg har veldig mye jeg må forbedre, svarer han på VGs spørsmål.