Sportssjefen: Utøverne som kom direkte til VM får skylde seg selv

BEST I VM: Isabelle Pedersen (23) var 5/100 fra å gå til finalen - med åtte startende - på 100 meter hekk i friidretts-VM fredag. Norge blir dårligste nordiske nasjon i friidretts-VM i Beijing, som avsluttes søndag. Foto:Jessica Gow/tt,NTB scanpix

– Kritikken er ubegrunnet

BEIJING (VG) Norge ble dårligst i Norden i VM. Men sportssjef Ronny Nilsen (44) mener de som påstår at norsk friidrett er for dårlig mangler kompetanse.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er ubegrunnet kritikk, de mangler kompetanse på friidrett. Jeg ser at den kommer fra en del håndball og fotballfolk, sier han i presseonen under Beijings OL-stadion fra 2008.

Håvard Haukenes (25) har som Norges siste deltaker i friidretts-VM - av ni totalt - nettopp gått inn til 24. plass på 50 kilometer kappgang da sportssjefen, som sier han er «kjempefornøyd» med Haukenes, retter sin kritikk mot kritikerne.

12 SEKUNDER FRA PERS: Håvard Haukenes (25) ble nummer 24 på 50 kilometer kappgang i VM natt til lørdag norsk tid. Foto:David J. Phillip,Ap

– Jeg ha en del meninger om det, tilføyer han - uten å ville nevne ved navn hvilke kritikere han sikter til.

VG-KOMMENTAR FØR VM: Mer surr

Han sier at han skal publisere et slags skrift om dette på Facebook senere i dag, lørdag. Det har han også gjort et par ganger tidligere i mesterskapet.

– Veldig fornøyd

Fredag oppnådde Isabelle Pedersen (23) den norske troppens beste resultat. Hun var en plassering fra å gå til finalen på 100 meter hekk med personlig rekord 12,86 sekunder i semifinalen.

– Jeg er veldig fornøyd med Isabelle. Hun løfter seg, setter pers og er nær finalen, sier Ronny Nilsen under sin tradisjonelle «oppsummering av mesterskapet».

Finland, Danmark og Sverige kan imidlertid vise til bedre resultater, med blant andre bronsemedalje i spyd for menn, 4. plass på 400 meter hekk for kvinner og 7. plass i lengdefinalen for kvinner.

– Det at vi ikke tar medalje, er ikke nytt. Vi har ikke Andreas Thorkildsen (ute etter hofteoperasjon i fjor). Han tok vår siste pallplass i (stevneserien) Diamond League 31. mai i fjor. Før det gjorde Ndure det i juli 2013. Den som har pallplass i Diamond League neste år, kans snakke om medalje i OL (neste år), sier Ronny Nilsen.

IKKE FORNØYDS: Nederlenderen Honoré Hoedt (t.v) er landslagssjef for mellom- og langdistanser i norsk friidrett. Til høyre sportssjef Ronny Nilsen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Siste medalje: 2011

Norge vant sin siste siste VM-medalje for fire år siden i Daegu i Sør-Korea. Da vant Andreas Thorkildsen sølvmedalje i spyd, mens Jaysuma Saidy Ndure tok 4. plass på 200 meter og Ingvill Måkestad Bovim 6. plass på 1500 meter.

Ingen av dem var med i VM nå.

Sportssjef Ronny Nilsen svarte - på Facebook - på denne kommentaren i Dagbladet sist tirsdag.

Beste resultater i Moskva-VM for to år siden var Andreas Thorkildsens 7. plass i spyd og Henrik Ingebrigtsens 8. plass i finalen på 1500 meter. Her endte Norges lille medaljehåp på 9. plass, vel å merke i innledende heat - før semifinalen.

Ezinne Okparaebo (27) var 2/100 (11,12) fra å sette personlig rekord i innledende heat og ble nummer 18. totalt etter 11,19 i semifinalen. Amalie Iuel (21) løp inn i første hekk, og andre, i innledende heat på 400 meter hekk.

Iuel - dansk før hun ble norsk tidligere i sommer - endte på 26. plass med, 67/100 bak personlig rekord.

Ezinne Okparaebo: – Ikke skremt

Får konsekvenser

Ronny Nilsen mener at Iuel var OK. Okparaebos «nesten pers» i motvind i første løp gir han et hakk bedre karakter, bedre enn godkjent med andre ord.

Ida Marcussens 25. plass og hans omstridte VM-uttak av mangekjemperen karakteriserer han som en spesiell historie. Den vi imidlertid få følger. Han mer enn antyder at forbundets krav og kriterier vil bli skjerpet under «neste møte» i september.

OMSTRIDT: Ida Marcussens trener, Lukas Udelhoven, er med fra tribunen når Marcussen utfører sine øvelser i mangekamp. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Før OL neste år må Ida Marcussen ha oppnådd kravet 6200 poeng. Hennes norske rekord 6226 poeng er fra Osaka-VM 2007. I 2015-VM fikk hun til slutt 5684. Storbritannias OL-gullvinner og mamma, Jessica Ennis-Hill, vant med årsbeste 6669 poeng.

LES MER: Marcussen slo tilbake mot Rodal-kritikk

– Vi må være mer tydelig når det gjelder uttak i fremtiden, sier Ronny Nilsen.

Treningsleir: 100 000 kroner

Han er også tydelig på at han «ikke er fornøyd» med resultatene på mellom og langdistanse, og påpeker at ingen av Henrik Ingebrigtsen, Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal (begge 5000 meter) akklimatiserte seg i forbundets egen treningsleir i Hongkong før VM.

Den kostet forbundet rundt hundre tusen kroner, og den var et tilbud til alle VM-deltakerne. I Hongkong var forholdene «perfekte»; enda varmere og høyere luftfuktighet enn i Beijing.

– De får skylde seg selv, sier han - med forbeholdet «Henrik var litt uheldig».

Ingebrigtsen ble kraftig «påkjørt» av briten Charlie Griceda det gjensto 300 meter, han stivnet og mente selv at han tapte 15 meter på krasjen. Ronny Nilsen la inn protest med krav om semifinaleplass for medaljehåpet.

Den ble raskt avvist.

Ronny Nilsen ser åpenbart ingen vits i å protestere mot en påstand om at Sindre Buraas (30. plass) og Karoline Bjerkeli Grøvdal (20. plass) presterte langt under pari, så å si milevis fra forventningene i forsøksheatet på 5000 meter.

Samme personlige trener

TÅLTE IKKE VARMEN: Karoline Bjerkeli Grøvdal debuterte i VM for åtte år siden, men bommet med forberedelsene til Beijing-VM 2015. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Bjerkeli Grøvdal forklarte at hun ikke hadde taklet varmen, mens Buraas - som også ga uttrykk for det - snakket om at han ikke hadde «erfaring» med tidsforskjellen (seks timer).

BAKGRUNN: Innrømmer at han burde reist tidligere

Begge trenes av Marius Bakkens tidligere trener, Frank Evertsen, og begge kom til Beijing en håndfull dager før mesterskapet startet, fra Oslo og høydetrening i St. Moritz.

– Vi antar at det er såpass god kompetanse blant trenerne (når det gjelder akklimatisering). Men jeg vil ikke høre unnskyldninger om at akklimatiseringen slo feil, svarer friidrettsforbundets sportssjef på spørsmål om ikke utøverne er forpliktet til å følge hans opplegg.

PS!Erik Tysse fikk krampetendenser og brøt 20 kilometer kappgang på VMs andre dag sist søndag.

Mer om

  1. Friidrett

Flere artikler

  1. Ezinne får Ndure som personlig VM-trener

  2. VG kaster terning på Norges deltakere i VM: Her er det eneste norske lyspunktet

  3. Kommentar: Mer surr – enda mer doping

  4. Okparaebo med årsbeste og mesterskapsrekord tre uker før VM

  5. Jays vant NM - men ikke under VM-kravet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder