DEN NYE VINEN: Canadas Andre De Grasse (t.h) og USAs Trayvon Bromell delte bronsemedaljen på 100 meter i friidretts-VM i Beijing i fjor. Usain Bolt vant som vanlig, foran USAs Justin Gatlin (t.v). Foto: Kin Cheung Ap

Bislett-stjerne starter mot fem doping-tatte

Andre De Grasse (21) vil være en av de største stjernene på Bislett om to uker. Lørdag starter Canadas VM-bronsevinner på 100 meter i Diamond League mot fem tidligere dopingtatte sprintere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Justin Gatlin, Tyson Gay, Asafa Powell, Michael Rodgers og Femi Ogunode har alle vært suspendert og utestengt etter å ha avlagt positive dopingprøver.

I morgen er de blant totalt åtte på startstreken i Eugenes Diamond League-stevne, som er kalt Prefontaine Classic etter den amerikanske mellomdistanseløperen Steve Prefontaine som omkom i en bilulykke for 41 år siden.

Andre De Grasse (pers 9,92), Kinas Bingtian Su (pers 9,99) og USAs Ameer Webb (10,03), med 9,90 i for sterk medvind tildigere i år, er de eneste på 100 meter startstreken i det Nike-organiserte prestisjestevnet som ikke er dopingtatt.

TO AV TRE: Mike Rodgers og Tyson Gay veksler bak Jamaicas Usain Bolt under finalen på 4 x 100 meter i friidretts-VM i Beijing i fjor. Begge amerikanerne har vært utestengt for doping. Foto: Wang Zhao Afp

LES SAKEN: Henrik Ingebrigtsen: – Føler det er med en bismak

Mangemillionærer

Andre De Grasse (21) er sammen med USAs Trayvon Bromell (20) det nye sprinthåpet i friidrett.

De er unge og har plettfritt rulleblad når det gjelder doping. I friidretts-VM i Beijing i august delte de bronsemedaljen bak Usain Bolt og Justin Gatlin på 100 meter.

Noen måneder senere hadde begge oppgitt sin amatørstatus som universitetsutøvere og undertegnet utstyrsavtaler med skoprodusenter som er verd flere titalls millioner.

BAKGRUNN: Ung millionær-duo kan slokke Bolts gulldrøm

Tidligere dopingdømte og utestengte Justin Gatlin er fortsatt regnet som Usain Bolts tøffeste konkurrent til OL-gullet på 100 meter i Rio om to måneder.

Leste du denne? Gatlin forbannet etter svensk dop-spørsmål

Men mange eksperter nevner oftere og oftere De Grasse og Bromell i diskusjonene om hvem som kan stoppe jamaicaneren Bolt fra å ta sitt tredje OL-gull på rad på friidrettens formel-1 distanse.

Raskest i år: Dopingtatt

SEKS ÅR TIL SAMMEN: Justin Gatlin blir gratulert av Femi Ogunode etter sin 2. plass på 200 meter i friidretts-VM i fjor. Gatlin har vært utestengt fire år for doping, Ogunode to år fra 2012 til 2014. Foto: Lucy Nicholson Reuters

Andre De Grasse er så å si klar for utfordringen, mens Bromell må kvalifisere seg senere i sommer under det amerikanske uttakingsmesterskapet. Det er ingen lek: Justin Gatlin, Tyson Gay, Michael Rodgers og Bromell kjemper om tre OL-billetter på 100 meter.

Lørdag vil Bromell få en pekpinn på hvor han ligger i løypa, fra sidelinjen i racet i Oregon i USA. Han vil også kunne konstatere at startfeltet har en viss slagside.

Femi Ogunude (25) fra Qatar var utestengt i to år - fra 2012 til januar 2014 - etter å ha testet positivt for det anabole steroidet clenbuterol. Nigeria-fødte Ogunode har beste årsbeste i verden blant de åtte på startstreken med 9,91.

Justin Gatlin er nest best med 9,94 foran Michael Rodgers med 9,97. Gatlin var utestengt i fire år på grunn av doping, Rodgers testet positivt i 2011 og ble utestengt i ni måneder.

Bolt: Lurt av Gay

Tyson Gay, VM-gullvinner på 100 og 200 meter i 2007 og tidenes nest raskeste mann etter Usain Bolt, avla flere positive prøver etter London-OL 2012. Han slapp med ett år utestengelse etter å ha «samarbeidet» med amerikanske antidopingmyndigheter.

BAKGRUNN: Bolt følte seg lurt av dop-tatt Gay

Tidligere verdensrekordholder Asafa Powell fra Jamaica testet positivt i juli 2013. Han ble suspendert fra konkurranser i 18 måneder. Men idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne opphevet utestengelsen 14. juli 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder