GOD SMAK: Løpe-brødrene Henrik (25), Jakob (15) og Filip Ingebrigtsen (23) var kledd for suksess under Bislett Games' tradisjonelle jordbærselskap i Oslo Rådhus onsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Brødrene kan få OL-drømmen oppfylt på «Drømmemilen»

OSLO RÅDHUS (VG) Allerede 109 meter før mål under «Drømmemilen» på Bislett kan brødrene Henrik (25) og Filip (23) Ingebrigtsen kaste et blikk på klokken for å se om de har klart kvalifiseringstiden til 1500-meteren i Rio-OL.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har vurdert om jeg skal spurte når det er 400 meter igjen til «1500-mål». Men jeg tviler på at jeg kommer til å gjøre det. Når du er midt oppe i det, blir det nok slik at jeg går for et godt resultat hvis jeg ligger an til det, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg bør ta OL-kravet nå, så jeg slipper maset. Det er det folk snakker om. Jeg tenker ikke så mye på det. Men det ville være greit å ha det i boks, sier Henrik Ingebrigtsen.

Stoppeklokke ved 1500 m

Bakgrunn: – Nok et dumt løp

Med 3.36 blank var han fem tideler av et sekund for sent ute til å ta OL-kravet på 1500 meter i Birminghams Diamond League-stevne sist søndag. Filip satte personlig rekord på distansen med 3.36,21 i Spania to dager tidligere. Det internasjonale OL-kvalifiseringskravet er 3.36,20, men det særnorske er 3.35,50.

LIKE SOM BÆR: Isabelle Pedersen var fem hundredeler fra VM-finalen på 100 meter hekk i fjor høst, men har foran Bislett Games ennå ikke klart OL-kravet 12,90. Henrik Ingebrigtsen, som OL-debuterte med 5. plass i London, er i samme båt. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Brødreparet fra Sandnes må klare det før 11. juli, det vil si at friidretts-EM i Amsterdam 6. til 10. juli er deres siste sjanse.

Den neste er imidlertid på Bislett torsdag kveld klokken 21.30.

Da går startskuddet på «Drømmemilen» som er en engelsk mile lang: Ikke OL-distansen er 1609, 344 meter. Med andre ord 109 meter og 34 centimeter lenger enn OL-distansen 1500 meter. Akkurat der – en drøy 100-meter før mål – vil det stå en godkjent, hundre prosent nøyaktig «stoppeklokke» for å registrere 1500-metertiden til de 12 som løper The Dream Mile.

VG-kommentar etter friidretts-VM i fjor: Isabelle Pedersen eneste norske lyspunkt

Ingebrigtsen-guttas drøm om at de begge skal løpe så fort at de får Rio-billett, kan gå i oppfyllelse akkurat der – på ikke OL-distansen som er over noen sekunder senere.

– Det blir helt klart en stor duell mellom oss. Jeg har tatt ham i det siste. Senest for ti dager siden. Men har jeg en dårlig dag, kan han ta meg, svarer Henrik Ingebrigtsen på spørsmål om «brødreduellen».

– Hvis han har tatt OL-kravet, og jeg har gjort det, kan han være foran meg i mål. Da er det greit, tilføyer han.

Leste du denne? Mer redd for flysmitte enn lårskaden

– Rotet vekk ett sekund

Henrik Ingebrigtsen mener at det var «litt tilfeldig» at han ikke løp under OL-kravet i Birmingham for tre dager siden. Litt klabb og babb mellom to erkerivaler fra Australia og New Zealand samt sterk motvind var medvirkende årsaker til at gull og sølvmedaljevinneren fra EM i 2012 og 2014 var et halvt sekund unna.

VG-kommentar: Redningsmannen (EM 2014)

– Jeg rotet vekk ett sekund på sisterunden, sier han.

På «Drømmemilen» mener han at det er om å gjøre å holde hodet kaldt fra start, og heller «danne baktroppen» enn å være fremme i tetsjiktet halsende bak OL-gullvinner og OL-gullfavoritt – og tre ganger VM-gullvinner – Asbel Kiprop (26) fra Kenya.

Tredjerunden vil bli den det hele står eller faller med, slik Henrik Ingebrigtsen ser det.

– Den blir avgjørende for om jeg klarer OL-kravet eller ikke, slår han fast.

Filip Ingebrigtsen understreker at det å skulle ta OL-kravet på 1500 meter under «Drømmemilen» på Bislett 9. juni ikke ble planlag i vinter, «for å si det slik». Men han ser helst at det blir tatt nå.

– Det er ingen tvil om det. Det stopper ikke på 3.36 i år, sier Filip Ingebrigtsen.

Leste du denne? For mye kaffe og Red Bull i terreng-EM

– 3.35,50 blinker der fremme?

– Ja, det er helt klart, svarer han.

PS! Lillebror Jakob Ingebrigtsen (15) – tidenes yngste Bislett Games-deltager i fjor – skal løpe 1500 meter «nasjonal øvelse» mot menn fra blant andre Sverige, Storbritannia, Danmark, Canada og Kenya. Jakob Ingebrigtsen satte en nærmest grensesprengende personlig rekord – alderen tatt i betraktning – på Jessheim i forrige uke: 3.44,97.

Les også

Mer om

  1. Henrik Ingebrigtsen
  2. OL 2016

Flere artikler

  1. Vekket 06.10 for dopingkontroll: – Henrik var rimelig forbannet

  2. Henrik Ingebrigtsen: – Jakob var kveldens beste Ingebrigtsen

  3. Henrik Ingebrigtsen vant brødreduellen

  4. Henrik Ingebrigtsen kan ta OL-kravet lørdag: Mer redd for flysmitte enn lårskaden

  5. Pappa gir ikke Jakob lov til å løpe EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder