WADA-kommisjon anbefaler å nekte russiske friidrettsutøvere å konkurrere

Hevder russisk politi deltok i dopingregime

Den uavhengige granskningen av russisk friidrett endte med  sjokkerende avsløringer mandag ettermiddag. Nå kan russiske utøvere bli utestengt fra alle internasjonale konkurranser.

 • Anders K. Christiansen
 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Det russiske forbundet og deres utøvere foreslås utestengt inntil «det er ryddet opp», melder nyhetsbyrået AP. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser at det skal vurdere eventuelle sanksjoner mot Russland.

– Jeg har bedt styret begynne å se på mulige sanksjoner mot Russlands friidrettsforbund. Dette har ikke vært en enkel avgjørelse, sier IAAFs ferske president Sebastian Coe.

Tidligere WADA-president Dick Pound la tidligere i dag frem resultatet av en 11 måneder lang granskning på en pressekonferanse i Geneve.

– Omfattende dopingkultur

Og funnene er mildt sagt oppsiktsvekkende:

–Vår konklusjon er at dette ikke kunne skjedd uten at statens kjennskap eller samtykke. Selv om de ikke styrte sporten, kan de ikke ha unngått å vite det, sier Pound.

Og:

– Vi tror ikke at Russland er det eneste landet med et dopingproblem, og vi tror ikke at friidrett er den eneste idretten med et dopingproblem.

LEDET GRANSKNINGEN: IOC-medlem Dick Pound, tidligere WADA-president. Foto: , AP

• Rapporten hevder agenter fra FSB, den russiske sikkerhetstjenesten, har overvåket dopinglab-en i Moskva, og dukket opp på besøk med jevne mellomrom både der og på laboratoriet i Sotsji – der OL ble holdt i 2014.

• Dopingkulturen i russisk friidrett skal være svært omfattende, og fem ledere og fem utøvere anbefales å få livstidsutestengelse.

• Pound bekrefter at sjefen for det russiske laboratoriet, da han ble advart om at WADA var på vei, destruerte 1400 prøver. Dette var prøver fra flere idretter.

• Sjefen for dopinglaben i Moskva, Grigory Rodchenko, skal ifølge rapporten ha tatt i mot penger for å skjule positive dopingprøver. Rodchenkov anklages også for å ha deltatt i utpressing av utøvere med positive dopingprøver.

• Granskningsgruppen ber IAAF utestengte det russiske friidrettsforbundet inntil videre. OL i Rio kan gå uten russiske friidrettsutøvere.

• Omfanget av hva som foregikk var så stort at den russiske sportsministeren, Vitalki Mutko, må ha skjønt det, hevder rapporten. Mutko er sjef for fotball-VM i 2018, og sentral i FIFA.

– Kapittelet om IAAF ikke offentliggjort: Vi oppdaget informasjon som ikke bare var relatert til sportskorrupsjon, men også kriminelle handlinger, det har blitt gitt til Interpol for etterforskning, sier Dick Pound i ettermiddag.

Eksterne lenke: Les WADA-rapporten selv her.

ILLE UTE: Tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet Lamine Diack. Foto: Buda Mendes , Afp

– Skuffende

Han er selv rystet over avsløringene som nå kommer frem.

– Det er skuffende å se omfanget av hva som har foregått. Det er verre enn vi trodde. Det påvirker resultatene ute på banen, i motsetning til mye annen korrupsjon. Det kan hende dette henger igjen fra det gamle Sovjetunionen, sier Dick Pound.

I desember kontaktet WADA-gruppen dopinglaben i Moskva. Resultatet? Totalt 1417 dopingprøver ble destruert, slik at de ikke kunne ettergås.

Ifølge Pound skal dette være snakk om prøver fra en lang rekke idretter, ikke bare friidrett.

Russisk idrett eller russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert den sjokkerende rapporten.

Les også: Kaggestad: – Hele nasjoner må utestenges

Han åpner for at OL i Rio neste sommer kan foregå uten russiske friidrettsutøvere.

– I 2016 er det vår anbefaling at det russiske forbundet utestenges. Vi håper de gjør det selv, faktisk, slik at de kan jobbe på en måte som gjør at russiske utøvere kan konkurrere i et annet miljø i fremtiden.

– Utøverne er en del av problemet, men det er ikke et problem de har skapt.

IAAF-president Sebastian Coe har tidligere angrepet ARD og The Sunday Times og kalt journalistikken deres et angrep på friidretten. I dag fikk imidlertid medieinstitusjonene et klapp på skulderen.

– Vi vil gratulere ARD og Hajo Seppelt med et godt stykke undersøkende journalistikk, sier Pound.

IAAF-president Coe har måttet tåle kritikk for sine offentlige utspill i det siste. Men ikke fra Dick Pound, som er sentral i IOC og var Wadas aller første president på slutten av 90-tallet.

– Jeg tror Seb Coe er riktig mann. Man må sette en strek mellom før og etter han ble valgt som president, sier Dick Pound i dag.

Bakgrunnen

Jordskjelvet i internasjonal friidrett startet i fjor:

Maratonløper Lilja Shobukhova skulle angivelig ha betalt 450.000 euro for å få gjemt en positiv dopingtest, i regi av en russisk IAAF-topp. Da hun likevel ble utestengt i 2014, fikk ektemannen hennes 300.000 euro i retur.

Den tyske TV-kanalen ARD pratet også med ekteparet Julia Stepanova og Vitalij Stepanov. Førstnevnte var en profilert 800 meter-løper før hun ble utstengt for doping i 2013. Stepanov har tre års fortid som dopingkontrollør i antidopingbyrået RUSADA.

NY IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Stephen Hindley , Ap

De to hevder blant annet at doping foregår i stor skala i Russland, at det hele er regissert av trenere og idrettsledere i landet og at doptatte toppidrettsutøvere sluppet unna etter å ha testet positivt av det russiske antidopingbyrået.

ARD og The Sunday Times er også i bestittelse av flere tusen blodverdier, der mange skal være svært mistenkelige. På tross av dette, ble ikke utøverne hindret fra å konkurrere – slik blodpassreglene tilsier.

Og så: Nylig ble mangeårig IAAF-president Lamine Diack fengslet. Senegaleseren mistenkes for å ha tjent minst ni millioner kroner på å presse utøvere med positive dopingprøver:

Ved å betale friidrettstoppen og hans kolleger, kunne prøvene «forsvinne», mener fransk politi.

– Stort troverdighetsproblem

IOC-veteran og tidligere WADA-president Dick Pound har i 11 måneder ledet granskningskommisjonen som legger frem sin rapport mandag.

– Denne rapporten kommer til å bli en skikkelig skillevei for idretten, sier Richard McLaren, en kanadisk jusprofessor som har sittet i utvalget.

– I motsetning til FIFA, der du har en gjeng gamle menn som putter en masse penger i egne lommer, har du her en gjeng gamle menn som putter penger i egne lommer - gjennom utpressing og bestikkelser - og de har også endret resultater i internasjonale friidrettskonkurranser, sier McLaren.

Mandag kveld vil mange være enig i den uttalelsen.

På pressekonferansen i Sveits sa Dick Pound følgende:

– Sportens troverdighet har fått noen skudd i baugen de siste månedene, med FIFA og nå dette. Det stopper ikke her, opinionen vil bevege seg mot at all sport er korrupt. Hvis man ikke kan tro på resultatene, er det et stort troverdighetsproblem for den enkelte sporten, men også for andre sporter. Jeg håper dette fører til at alle sporter går i seg selv, for deres eksistens kan være truet.

Les også

 1. Friidrettstopp skal ha tjent minst ni mill. kroner på utpressing av dopere

  Den tidligere toppsjefen i friidrett skal ha tjent mer enn ni millioner kroner på å presse dopede utøvere.
 2. Mandag kommer ny friidrettsrapport: – Verre enn FIFA og IOC

  WADAs dopingrapport om Russland og friidretten kommer mandag og kan slå ned som en bombe.
 3. Tidligere friidrettstopp siktet for korrupsjon

  Tidligere friidrettspresident Lamine Diack er siktet og under etterforskning for korrupsjon.
 4. Friidrettspresidenten går av: – Jeg har ikke tid

  Svein Arne Hansen (69) gir seg etter 12 år som friidrettspresident i Norge.
 5. Hemmelig dopingrapport bekrefter sjokk-tall

  Så mange som 600 utøvere under friidretts-VM i Sør-Korea for fire år siden kan ha brukt doping i løpet av det siste året…
 6. Friidrettslegenden Coe vant presidentkampeni IAAF

  Friidrettslegenden Sebastian Coe ble onsdag valgt som ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Mer om

 1. Doping

Flere artikler

 1. Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

 2. Hevder IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

 3. Russisk sportsminister rasende: Politisk utestengning

 4. Coe krever russisk svar innen ukeslutt

 5. Han avgjør Russlands Rio-skjebne

Fra andre aviser

 1. - Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

  Bergens Tidende
 2. Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

  Bergens Tidende
 3. WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

  Bergens Tidende
 4. WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

  Fædrelandsvennen
 5. - Tidligere friidrettspresident organiserte korrupsjonen

  Fædrelandsvennen
 6. Russisk bloddoping så omfattende at IAAF fryktet for utøvernes liv

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder