GIKK FOR GULL: Karsten Warholm (20) knallet til fra start, men gikk på en smell cirka 80 meter før mål i EM-finalen på 400 meter hekk. Nå skal han bare løpe OL, før han kaster seg på 10-kamp igjen. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Warholm: Hekk er sidesprang - vil kaste spyd med Thorkildsen

AMSTERDAM (VG) Karsten Warholm (20) mener at 400 meter hekk er et «sidesprang» og vil satse mer på 10-kamp med Norges dobbelte OL-gullvinner Andreas Thorkildsen (34) som trener.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– 400 meter hekk er et lite sidesprang. Det er pirrende. Jeg vil fortsette å trene spyd med Andreas Thorkildsen og skal fortsette å satse på 10-kamp. Det blir det, med 400 meter hekk på siden, sier Karsten Warholm - en måned før han skal stille til start på 400 meter hekk i Rio-OL.

– Hvis han går for 10-kamp, er det gøy for meg. Men han må gjøre det han har lyst til. Han har et j... potensial, sier Andreas Thorkildsen.

Bakgrunn: – Beklager at det ikke ble medalje

Gikk for rebelsk gull

– Jeg skal få ham til å kaste i et stevne etter OL. Det blir litt «make it or break it». Kaster han ikke langt nok da, så..., sier Thorkildsen - før han tar seg i det og igjen konkluderer med at det får bli opp til Warholm å gjøre hva han vil.

HEDRET: Andreas Thorkildsen (34) bestemte seg for å legge opp som spydkaster for noen måneder siden. Her blir han hyllet av statsminister Erna Solberg under Bislett Games 9. juni. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Etter 6. plassen i EM-finalen, fortalte Karsten Warholm til et samlet pressekorps at taktikken var å gå for gull - og at han skulle gjøre det på en «rebelsk» måte. Det vil si full guffe ut av blokkene, for så å se hvor lenge det kunne holde. Det holdt til oppløpet og nest siste hekk.

– Jeg prøvde å gå for gull og skulle ønske jeg hadde hatt ballene til å stå de siste 100 meterne inn. Personlig synes jeg at jeg taklet det ganske bra, sier norsk friidretts desidert største multitalent.

– Det som skjedde i går, har jeg ikke vært med på så ofte. Det var vanskelig å samle alt og lande den «pakken», svarer Karsten Warholm på VGs spørsmål om han ble grepet av stundens alvor.

Leste du denne etter semifinalen? – Steike bra!

Torsdag satte han personlig og norsk rekord med seks tideler av ett sekund. Tiden 48,84 var den nest beste totalt i semifinalene. Dermed var han medaljehåp foran finalen, så å si uten å ha løpt 400 meter hekk - sammenliknet med konkurrentene i finalen.

Halvt tilløp: 47 meter

– Jeg klarte å bruke energien rett, men jeg brukte opp alt med en gang, sier han og smiler.

Det gjør han stort sett; smiler og ler.

Det er imidlertid med stort alvor at han forteller at 400 meter hekk er en slags venstre hånds arbeid. På spørsmål om han virkelig mener det - at han vil satse på 10-kamp - og at han får lov til det av trenere og sportssjefer, hevder han at han har «full backing av teamet» sitt.

Inkludert Andreas Thorkildsen.

VG-kommentar: Ikke glem at Thorkildsen er en av våre største

Norges dobbelte OL-gullvinner og EM-gullvinner, samt VM-gullvinner, har det siste året rådgitt Karsten Warholm i spydkastingens edle kunst. Warholm har kastet 47 meter med halvt tilløp, og mener det skal bli «kult» å se hvor langt han kan få det til å gå med fullt tilløp.

– Men du skal ikke kaste spyd den siste måneden frem til OL for å bli bedre på 400 meter hekk?

– Det blir ikke spydprioritering. Men jeg kommer til å kaste spyd innimellom, som et avbrekk.

Leste du denne? Her er de norske høydepunktene i EM

Thorkildsen: Mer å hente

– Er planen din å delta i 10-kamp i Tokyo-OL 2020?

– Det er vanskelig å si. I sprint og hopp er jeg i verdenseliten. Jeg har mer å lære i kast, svarer 20-åringen.

Han tilføyer at friidrett siden tidenes morgen har vært en underholdningsgreie, og at han «ser ut som en konfirmant» sammenliknet med dem han løp mot i EM-finalen fredag kveld. På den annen side gir han uttrykk for at det var veldig gøy å finne på et sprell; nemlig ved frese frem i teten allerede over første hekk, og andre hekk og så videre.

Andreas Thorkildsen så det hele fra tribunen i Amsterdams gamle Olympiastadion og er ikke helt sikker på hva han skal si, konfrontert med Karsten Warholms uttalelser om satsing på 10-kamp - med Thorkildsen som dedikert trener i spyd.

– Han er for god på 400 hekk. Han er så j... god at; jeg ser for meg at det er mer å jobbe med her. Han er på dette nivået i sitt sjette løpet sitt noensinne. Han er en av favorittene i EM. Han har et talent som er..., sier Andreas Thorkildsen.

– Problemet er...

Husker du denne? OL-gullvinner (igjen) med karrierens beste kast

Han finner nesten ikke ord.

På den ene siden ser han helst Warholm satse på å løpe fortere, på den annen side har han ingenting imot å være treneren hans i spyd. Det har han allerede vært i ett år.

– Han får velge. Men «problemet» er at han er så utrolig god på 400 meter hekk. Det å gå for 10-kamp; vil han det, må han velge det. Jeg vil at han skal gjøre det beste han kan gjøre, uansett, sier Andreas Thorkildsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder