SMERTE: – Jeg skal ikke si at jeg elsker smerte, men det er en del av gamet, sier Håvard Haukenes. Her er han i aksjon i Rio-OL i fjor for et år siden.
SMERTE: – Jeg skal ikke si at jeg elsker smerte, men det er en del av gamet, sier Håvard Haukenes. Her er han i aksjon i Rio-OL i fjor for et år siden. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Haukenes klar for «VM i smerte»: – Du er helt ødelagt etterpå

FRIIDRETT

LONDON (VG) Tidlig søndag morgen skal Håvard Haukenes (27) forhåpentligvis kjempe om VM-medalje i 50 km kappgang. Øvelsen er så tøff at han er helt ødelagt i flere uker etterpå.

  • Per Opsahl
Publisert: Oppdatert: 12.08.17 21:16

Han vet at det kommer til å bli en fryktelig påkjenning i kappgangløypa som er satt opp i nærheten av Buckingham Palace i London sentrum.

– Farten vi holder tar veldig på kroppen, og det er mye som kan skje underveis. Man får problemer med kramper i armer og alt mulig. Da må du sende smerten vekk. Du er helt ødelagt etterpå, sier Haukenes til VG.

Les også: OL-opptur for Haukenes: – Verdensklasse

Fem mil hurtig gange er rett og slett brutalt, og svært mange av de som stiller til start kl. 08.45 lørdag morgen (07.45, engelsk tid) har ikke konkurrert på distansen tidligere denne sesongen. Svært mange kommer til å gi seg underveis også.

– Det er fordi det tar så hardt på kroppen. 20 kilometer er en helt annen øvelse, og da er man helt restituert etter to-tre dager, forklarer Haukenes.

Les også: I kveld kan Gatlin snyte Bolt for avskjedsgullet

Han har gjennomført én 50 km tidligere i år, og i slovakiske Dudince i mars viste han at han har topptempoet inne – det er nemlig årsbeste i verden med tiden 3.43,40.

– Jeg lå på en båre etter målgang, og hadde problemer med å komme meg opp. Jeg brukte tre uker på å komme tilbake i vanlig trening igjen, sier 27-åringen fra Bergen og flirer litt av «galskapen».

Eksperter om Warholm: Markedsverdi på 10 mill i året

Han forklarer at fettputen under den ene hælen sprakk. Det skjedde etter 15 kilometer, men han fullførte.

– Da må man virkelig jobbe meg seg selv og tenke «jeg liker denne konkurransen – dette er god smerte». Så jobber jeg fremover, lager delmål, og glede meg til neste svampstasjon, beskriver Haukenes.

Han ramser opp flere «vondter», som kan skremme de fleste fra å begynne med kappgang:

– Det er vondt overalt, egentlig. Du får kramper i armene - biceps og triceps. Leggene, lårene og i setet har jeg hatt kramper.

– Hvorfor driver du med noe som er så hardt?

– Jeg er god til dette, det er enkelt og litt dumt svart. Jeg har lyst til å se hvor god jeg kan bli, og dette motiverer meg. En dag vil jeg bli best, sier mannen som ble nummer syv i Rio i fjor.

Filip Ingebrigtsen blant gullfavorittene på 1500 meter: – Føles konge!

Tror mange klinker til fra start

Karsten Warholm har sikret Norge tidenes syvende gull i friidretts-VM. Det har inspirert hele den norske troppen, og det er liten tvil om at Haukenes kan blande seg inn i toppen med full klaff.

– Nå er det hekkefeber i Norge – tror du det blir kappgang-feber hvis du tar medalje?

– Haha, nei det tror jeg ikke. Jeg prøver å ikke tenke for mye på medalje. Jeg er ydmyk fordi det er så mange konkurrenter som ikke har gått 50 km ennå. Mange kommer til å gå hardt fra start, og da kan det være at jeg ikke blir med. Henger man seg på for tidlig, så kan det bli vanskelig å fullføre, sier han.

– Hvordan skal du orke å feire en eventuell medalje?

– Det klarer jeg nok, jeg skal nok klare å komme meg på banketten, gliser Haukenes som studerer ergoterapi 15 prosent ved siden av kappgang-satsingen.

– Jeg kjører på for fullt med idretten frem til Tokyo i 2020. Der er målet medalje, så får jeg prioritere å skaffe meg leilighet og bil senere i livet, sier mannen som fortsatt bor hjemme hos foreldrene.

PS! Trond Nymark tok VM-gull i kappgang i 2009, men fikk ikke medaljen før i 2016 etter at den opprinnelige vinneren var blitt tatt for doping. Nymark fullførte den gangen 50 km på 3.41,16.

Her kan du lese mer om