Har tatt det mer med ro - skal bare kaste i tre stevner før EM

USIKKER START: Andreas Thorkildsen (32) var fornøyd med sesongåpningen i USA 31. mai, men gikk på en skikkelig smell på Bislett 11. juni. Nå skal han kaste i tre stevner før EM 14. august. Her fra toppidrettssenteret før jul i fjor. Foto:Helge Mikalsen,VG

Thorkildsen vil ikke røpe svar på utredning

Andreas Thorkildsen (32) vil ikke røpe resultatet av «utredningen» han har vært gjennom. Men Norges dobbelte OL-gullvinner har – per i dag – bare tre konkurranser til å finne sitt gamle jeg før EM om 46 dager.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Et langt opphold er ikke gunstig. Antall konkurranser er en balansegang. Han skal jo få tid til å trene også, svarer Andreas Thorkildsens trener Åsmund Martinsen (42) på spørsmål om hva et ideelt antall konkurranser før EM i Zürich i midten av august vil være.

Han vedgår imidlertid at Thorkildsen kunne trengt noen flere konkurranser frem til spyd-kvaliken og finalen i EM 14. og 17. august. Vanligvis har han totalt konkurrert i rundt totalt 12 stevner per sesong. Syv frem til mesterskapet på høsten, to under det og to-tre etter.

Slik det ligger an i dag, får han totalt fem før EM.

Konkurranse-tørke

- Det viktigste er at han får kastet spyd. Men konkurransetrening er viktig fordi han ikke klarer å ta ut maks på trening. Det vi har hatt litt problemer med, er at det ikke er flere konkurranser. Det er «tørke» etter Glasgow (Diamond League 12. juli), sier Åsmund Martinsen.

Etter planen skulle han deltatt i et stevne i Bergen 2. august. Men det er avlyst. Nå ser det ut som han i stedet skal kaste i en konkurranse i finske Joensuu 24. juli.

Fornøyd med sesong-starten

Andreas Thorkildsen brøt finalen halvveis og ble nummer fire i EM for to år siden. Det var starten på en lang rekke dårlige resultater, blant andre i London-OL (6. plass) og friidretts-VM i fjor (7. plass).

I sesongdebuten for snart fire uker siden ble han nummer to med et kast på snaut 81 meter.

Det var han fornøyd med.

På Bislett gikk det imidlertid skikkelig galt. To kast på 72 meter og 11. plass. Desidert sist.

DÅRLIG ÅR: Andreas Thorkildsen brøt og ble nummer fire i EM for to år siden. Her - i London-OL et par måneder senere - skuffet han igjen og endte på 6. plass. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

- På Bislett var det ikke mye som fungerte. Da farten økte, hang ikke kroppen med. Han sto mer eller mindre stille. Han må slippe seg løs og la «ting» skje. Han må være trygg på at det er greit. Det har tatt litt lenger tid enn jeg hadde trodd, sier Åsmund Martinsen.

Under utredning

Noen dager etter Bislett meldte han avbud til lag-EM i Tallinn forrige helg, selv om han var kontraktforpliktet til å stille for Norge i lagmesterskapet.

Norges friidrettsforbund begrunnet sitt ja til Thorkildsens nei med at han «er under utredning med mål om å finne ut hvorfor kroppen responderte som den gjorde på Bislett.»

Åsmund Martinsen svarer at Thorkildsen ikke vil «si noe mer om det», da VG spør om «svar på utredningen». Han mener det er personlig og ikke angår allmennheten.

- Han har trent. Han har tatt det litt mer med ro. Men vi følger i det store og hele planen, sier Åsmund Martinsen.

Brutal øvelse

Han mener fortsatt at EM-gullvinneren fra 2010, som sist var på pallen i et internasjonalt mesterskap i 2011 (VM-sølv), er sterkere fysisk enn noen gang. Men han er ikke like sprek i bena sammenliknet med da han var best.

- Spyd er en brutal øvelse. Dette er den trettende sesongen han kaster over 80 meter. Det setter sine spor, sier Åsmund Martinsen.

Les også

 1. Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

  Andreas Thorkildsen (32) er kvitt «følingen» i bena og stive akillessener.
 2. Thorkildsen: Ville ikke ha ny nedtur

  TALLINN (VG) Andreas Thorkildsen (32) er ikke skadet og egentlig kontraktforpliktet til å kaste i lag-EM for Norge – men…
 3. - Har mistet råskapen

  BISLETT (VG) Andreas Thorkildsen (32) sier – spøkefullt – at han har seks år på seg til å finne tilbake til råskapen…
 4. Thorkildsen: - Håper jeg kan skremme livskiten ut av dem

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Andreas Thorkildsen (32) er klar for å skremme konkurrentene av banen med sitt blotte nærvær…

Flere artikler

 1. Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

 2. Thorkildsen kommer til OL - som TV2-ekspert

 3. Sesongen over for Thorkildsen: - Det er ingen annen utvei

 4. Andreas Thorkildsen nedgradert

 5. - Har mistet råskapen

Fra andre aviser

 1. Nå tar friidrettspresidenten grep

  Fædrelandsvennen
 2. - Blir Andreas frisk så betyr dette ingenting

  Fædrelandsvennen
 3. Thorkildsen legger opp: - Takk til alle som har hjulpet meg

  Bergens Tidende
 4. Thorkildsen-fiasko i Glasgow

  Fædrelandsvennen
 5. Mot ny usikker sesongstart

  Bergens Tidende
 6. Thorkildsen satser på comeback i slutten av mai

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no