KREVER BLODPASS: Anders Solheim, daglig leder for Antidoping Norge, mener at alle som skal starte i en utholdenhetsidrett i internasjonale mesterskap bør ha et biologisk pass, eller såkalt blodpass. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Norges dopingsjef: - Alarmerende

Vet ikke hvor mange norske utøvere som har avgitt mistenkelige blodprøver

Norges antidoping-sjef kjenner ikke antall norske friidrettsutøvere som skal ha avgitt «mistenkelige» blodprøver fra 2001 til 2012, men omtaler de siste påstandene i en tysk doping-dokumentar som alarmerende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Dette er en ny vekker som vi må ta alvorlig, og som krever oppfølging. Vi visste at det var et stort dopingproblem i internasjonal friidrett. Men vi visste ikke at det var knyttet til så mange utøvere som har vunnet konkurransene, sier Anders Solheim til VG.

- Det er alarmerende, tilføyer han.

- Bukken til havresekken

SISTE VM-TEST: Usain Bolt løp 100-meteren på 9,87 på Londons OL-stadion 24. juli. Det var jamaicanerens siste løp før friidretts-VM i Beijing 22. til 30. august. Foto:Kirby Lee-usa Today Sports,Reuters

Antidoping Norges mangeårige daglige leder mener at alle deltakere i utholdenhetsidretter bør ha en såkalt blodprofil for å stille til start i internasjonale mesterskap. Anders Solheim sier også at uavhengige organisasjoner må ta over jakten på juksemakerne i idretten.

Den kan ikke lenger drives av idretten selv, etter modell av «bukken til havresekken». Solheim sier blant annet at Sebastian Coes forslag om å etablere et uavhengig antidopingorgan i internasjonal friidrett bør følges opp. Coe blir antakelig valgt som ny president i det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, foran VM i Beijing om tre uker.

Søndag presenterte ARD/WDR i samarbeid med Sunday Times en dokumentar som vil gi Seb Coe en krevende start som IAAF-president. Det tyske TV-selskapet og den britiske avisen har fått tilgang til en IAAF-database med 12 365 blodprøver tatt av drøyt 5000 friidrettsutøvere fra 2001 til 2012.

Over 800 utøvere skal ha avgitt «mistenkelige prøver», ifølge to av verdens fremste eksperter på bloddoping. Usain Bolt, verdens raskeste mann, er ikke mistenkt for blod og dopingjuks.

Norge: Fem prosent

Fem prosent av prøvene tatt av norske utøvere anses å være unormale, eller avvikende.

Tysse Plätzer: Noe kan være av naturlige årsaker.

DOPING-PROBLEMER: Britenes tidligere mellomdistansekonge, Sebastian Coe, blir antakelig valgt til ny president for det internasjonale friidrettsforbundet om et par uker. Foto:John D Mchugh,Afp

Hvor mange norske friidrettsutøvere som har avgitt blod til IAAF i perioden 2001 til 2012, sannsynligvis i forbindelse med internasjonale mesterskap, er ikke kjent. Det nederlandske nyhetsbrået ANP skriver imidlertid at 71 nederlandske utøvere skal ha avlagt 142 «avvikende blodprøver».

«Mistenkelige prøver» ligger på 11 prosent blant nederlandske utøvere, ifølge en oversikt i Sunday Times. Russland topper den med 30 prosent, Ukraina ligger på 2. plass på den lite attraktive listen med 28 prosent.

Det hevdes også i den tyske TV-dokumentaren, som ble vist første gang søndag, at ti av medaljevinnerne i London-OL avla tvilsomme prøver.

På spørsmål om IAAF har forsøkt å skjule doping, svarer Anders Solheim at han ikke kan vite noe om det. Men han understreker at dopingproblematikken i internasjonal friidrett «har vært kjent i mange år». På den annen side mener leder for Antidoping Norge at det er bra at det - av IAAF - er tatt så mange prøver over et langt tidsrom.

- Hvis de ikke hadde tatt prøver, ville de ikke kommet i den posisjonen der de nå er. Sånn sett kan du si at IAAF har tatt dette alvorlig, sier han med tanke på databasen bestående av over 12 000 blodprøver.

Lillehammer-blod

Norges antidopingmyndigheter var tidlig ute med å ta blodprøver av idrettsutøvere. Allerede under Lillehammer-OL 1994 måtte de avgi blod til dopingjegerne. Men først i 2009 kom det såkalte blodpasset - eller det biologiske utøverpasset - på plass.

VM-KLAR: Erik Tysse er klar for 20 km kappgang i friidretts-VM om tre uker. Her går han inn til seier på 5000 m i NM i Haugesund sist helg. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Det vil si at en internasjonalt anerkjent standard for å avsløre dopingbruk ved analyse av blodprøver tatt over tid.

- Men det er alt for få blodprofiler og biologiske pass. Utøvere kan fortsatt delta i internasjonale konkurranser i 2015 og 2016 (Rio-OL), uten en biologisk profil, sier lederen i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Antidoping Norge har i dag, i konkurranseåret 2015, en blodprofil på 90 norske aktive utøvere i utholdenhetsidretter. En liten andel av disse er friidrettsutøvere. Èn norsk utøver er utestengt for såkalt bloddoping: Kappgjenger Erik Tysse avla positiv prøve på utholdenhetsdopet Cera - en avlegger av EPO - i mai 2010.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder