VINNER-FØLELSE: Kjersti Tysse Plätzer jublet som om hun skulle ha vunnet etter å ha tatt OL-sølv på 20 kilometer kappgang i Beijing 2008, 36 sekunder bak Russlands gullvinner Olga Kaniskina (bak t.h). I midten Italias bronsevinner Elisa Rigaudo. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Krever OL- og VM-gull fra dopingtatte russere

Kjersti Tysse Plätzer: - Vil ha gullet på OL-stadion i Beijing

Trond Nymark: - Kan få medalje nummer to i posten

Kjersti Tysse Plätzer vil ha overrakt OL-gullmedaljen på OL-stadion i Beijing under friidretts-VM i august, hvis Russlands dopingutestengte Olga Kaniskina også blir dømt for å ha jukset i 2008.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Friidrettspresident Svein Arne Hansen forteller at friidrettsforbundet i dag har hatt et møte der det ble besluttet å sende et brev til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF, med krav om at alle de fem dopingtatte, russiske kappgjengerne «blir tatt ut av resultatlistene».

- Vi er selvsagt mest interessert i de som gjelder oss, og da spesielt Trond Nymark som tok VM-sølv i 2009. Resultatene før det er vanskeligere, fordi IAAF hevder at de ikke har blodpass for utøverne fra før 2009. Men vi har bedt Norges Idrettsforbund om å gå opp det løpet med IAAF og IOC, sier Svein Arne Hansen til VG.

Ikke første gang

Friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen er i gang med å fremskaffe dokumentasjon over «utøvere og plasseringer» fra lenger tilbake i tid, for eventuelt å finne flere medaljer eller gode resultater norske kappgjengere kan være snytt for.

Trond Nymark (38) tok VM-sølvmedalje på 50 kilometer kappgang i 2009. Han vil bli tildelt VM-gullmedaljen etter at vinneren fra Berlin for fire og et halvt år siden, Sergej Kirdjapkin, ble utestengt for doping av Russlands antidopingbyrå tirsdag, sammen med Olga Kaniskina (30).

Sergej Kirdjapkin (34) vant også VM-gull i 2005 og OL-gull i London for to og et halvt år siden.

SØLV MED BISMAK: Trond Nymark (t.v) applauderer for Russlands VM-gullvinner Sergej Kirdjapkin etter 50 kilometer kappgang i friidretts-VM i Berlin i 2009. Til høyre Spanias bronsemedaljevinner Jesus Angel Garcia. Sølvmedaljevinner Nymark får nå antakelig russerens gullmedalje tilsendt i posten. Foto:Wolfgang Rattay,REUTERS

Hemmeligholdt

– Det blir i så fall medalje nummer to jeg får i posten. Jeg ble nummer fire i World Cup i 2008 og så ble russeren som tok 2. plassen (Vladimir Kanaykin) tatt for doping. Da fikk jeg penger på konto i desember og medaljen i posten halvannet år senere, forteller han til VG.

Kjersti Tysse Plätzer vil eventuelt ikke ha sin gullmedalje fra Beijing-OL tilsendt i posten, etter at Olga Kaniskina sammen med Sergej Kirdjapkin og Russlands VM-gullvinner i kappgang i 2011, Sergej Bakulin (28), ble dopingsutestengt i går.

De ble suspendert allerede på slutten av 2012, uten at det ble offentliggjort. Avsløringen kommer halvannen måned etter at den tyske TV-kanalen ARD i en dokumentar mente å kunne påvise organisert doping i russisk toppidrett, spesielt friidrett.

Alle fem er utestengt for bloddoping på bakgrunn av analyser av deres biologiske pass. Det vil si sammenligninger av blodprøver over tid.

Kappgang-dronning

– Helt siden jeg tok sølvmedaljen i 2008 har jeg sagt at jeg føler meg som en vinner. Jeg var best av «de andre». Hun var klart best, og det var ikke mulig for meg å vinne som ren utøver. Men jeg vil ikke ha den (gullmedaljen) i posten. Jeg vil i så fall ha den på OL-stadion under VM, sier Kjersti Tysse Plätzer (43) til VG.

Friidretts-VM er i slutten av august i år, på Beijings OL-stadion fra 2008 – der Kjersti Tysse Plätzer den gang jublet lykkelig over sølvmedaljen bak suverene Olga Kaniskina. Russlands kappgangdronning vant også VM-gull i 2009 og 2011. I London-OL tok hun sølvmedaljen.

Da Olga Kaniskina tok EM-sølvmedaljen i Göteborg i 2006 og vant VM-gull i Osaka 2007, endte Kjersti Tysse Plätzer begge gangene på 4. plass. Det er imidlertid lite trolig at resultatlistene vil bli endret, slik at hun får tildelt bronsemedaljene.

Provoserende

Kjersti Tysse Plätzer tar det heller ikke for gitt at hun vil bli erklært OL-gullvinner av det internasjonale friidrettsforbundet IAAF og IOC. IAAF mener at det bare er grunnlag for å frata Kaniskina VM-gullene fra 2009 og 2011.

Det provoserer Kjersti Tysse Plätzer, som mener det er feil å bare diskvalifisere Kaniskina fra konkurranser i visse, «utvalgte» perioder – i henhold til irregulære funn i hennes «blodpass».

Ifølge nyhetsbyrået AP stammer de positive dopingsakene for alle de tre russerne – pluss VM-sølvvinner Vladimir Kanaykin (2011) og OL-gullvinner Valery Bortsjin (2008) – fra slutten av 2012.

Det vil si etter London-OL.

Alle fem får sine resultater «fra utvalgte år annullert». Bortsjin blir for øvrig utestengt i åtte år fra oktober 2012, mens Kanaykin er utestengt på livstid på grunn av gjentatte brudd på dopingreglene.

Sergej Kirdjapkinkan kan i henhold til utestengelsen delta i Rio-OL om halvannet år.

Blod-data fra 2005

– Det er flere enn jeg som synes det er rart, fordi alle ble blodscreenet i 2006. Jeg var gravid i 2005 (VM i Helsinki), men andre utøvere sier at det også ble gjort da. IAAF sitter på data tilbake 2005 og med de nye dopingreglene (til det internasjonale antidopingbyrået) kan de åpne gamle prøver ti år tilbake i tid, sier Kjersti Tysse Plätzer.

– Det forteller meg at de gjør akkurat det de må, men heller ikke mer. Før oktober 2008 gjør de altså ikke noe, per i dag, tilføyer hun.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier at gjeldende foreldelsesfrist er åtte år for dopingsaker. Fra 1. januar ble den utvidet til 10 år, men de nye antidopingreglene fra WADA har ikke tilbakevirkende kraft.

PS! Kjersti Tysse Plätzer sier også at hun er spent på hva Kina gjør som følge av dopingsavsløringen av Olga Kaniskina. Kinas Liu Hong kom på 4. plass på hjemmebane på kvinnenes 20 kilometer kappgang i 2008.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder