Norges VM-håp: - Friidrett er rettferdig, dette er urettferdig

Ingebrigtsen gjør narr av høydehus-forbudet – har «høydetelt» i hagen

SANDNES (VG) Henrik Ingebrigtsen (24) tuller med det
særnorske forbudet mot kunstig høydetrening og har slått opp et «høydetelt» i hagen hjemme i Sandnes. Men det ligger også litt alvor bak gimmicken til Norges største håp i friidretts-VM.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Får du ikke bruke det? Er det sant? Det er jo idioti. Alle andre får jo lov til å bruke det, sier Henrik Ingebrigtsen at konkurrentene utbryter når han forteller dem om Norges idrettsforbunds forbud mot å bruke høydehus og telt.

TULLETELT: Henrik Ingebrigtsen (24) kommer ut av sitt Europris-telt, som lillebror William (2) skal overta snart, for å markere hva han synes om det særnorske forbudet mot bruk av høydehus og telt. PS: Legg merke til naboens partytelt. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Vedtaket ble gjort i 2003.

I juni ble det tatt opp på Idrettstinget igjen.

Det ble nei enda en gang. Norske idrettsutøvere er så å si alene i verden om ikke å få lov til å forbedre utholdenheten ved et slikt hjelpemiddel. De må gjøre det i naturlig høyde.

BAKGRUNN: Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 1500 meter – lett – etter (naturlig) høydeopphold i St. Moritz.

– Det er urettferdig

– Jeg vil ikke fremstå som en forkjemper eller flaggbærer for høydetelt. Forbudet er ikke noe jeg irriterer meg over daglig. Men jeg er imot urettferdighet i hverdagen. Det er derfor jeg holder på med friidrett, det er rettferdig fordi det er så enkelt. Du trenger bare et par piggsko. Dette er urettferdig, sier han med tanke på forbudet han er nødt til å leve med.

«Høydeteltet» han har reist foran den uferdige grillboden bak Henrik Ingebrigtsens ganske nye rekkehusleilighet på Brattebø ved Sandnes, er kjøpt hos Europris for 50 kroner. Hans yngste bror, William (2 år), skal få overta det etter at det har fått fungere som symbol for Henrik Ingebrigtsens syn på høydehusforbudet i Norge.

Onsdag publiserte han et bilde av det, med sine egne ben stikkende ut av teltåpningen – og en kommentar myntet på forbudet.

(Artikkelen fortsetter under Ingebrigtsens Instagram-publisering)

– Den største gevinsten ved høydetelt er at du kan være ferdig med akklimatiseringen når du kommer opp i høyden, forklarer han – og mener den naturlige høyden.

BAKGRUNN: Et høydetelt til 50 000 kroner foran Sydney-OL for 15 år siden.

VM-finalen 30. august

Han er nettopp tilbake fra et høydetreningsopphold i sveitsiske St. Moritz.

Nå skal han gjennom en periode med hard trening, før han reiser sammen med pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til Beijing 20. august. Innledende heat på 1500 meter i friidretts-VM går 27. august, finalen 30. august.

Målet hans er medalje. For tre år siden tok han 5. plass i London-OL.

Satte norsk rekord i Monaco i fjor – les mer her.

Hvis han hadde ligget i høydetelt før avreisen til St. Moritz, kunne han kjørt på for fullt fra første økt i høyden i Sveits. Uten «tilpassingen» måtte han være litt forsiktig de første dagene, for ikke å gå på en smell.

VM-FINALEN 2013: Henrik Ingebrigtsen (bak med solbriller) ble nummer åtte på 1500 i VM for to år siden. Kenyas Asbel Kiprop tok gullet og er distansens favoritt foran Beijing-VM 22. til 30. august. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

– Det er den beste effekten ved bruk av høydetelt. Men jeg kunne også ha sovet litt høyere (i høydetelt) i St. Moritz. Det hadde gitt meg litt ekstra høyde, sier han.

Altså samme forutsetninger som konkurrentene foran medaljekampen på OL-stadion Fugleredet i Beijing.

Professor: – Gevinsten er marginal

Konkurrent: Selger telt

BAKGRUNN: Mo Farah og Galen Rupps trener i trøbbel

– Kenyanerne og afrikanerne er født i høyden og bor i høyden, 2400 meter over havet. De kommer fra Galdhøpiggen, for å si det slik. De bruker ikke høydetelt. Men «amerikanerne», som Mo Farah (brite) og Galen Rupp (amerikaner), gjør det hele tiden.

Dansk 800-meterløper foran London-OL: – Ingen effekt

– I St. Moritz var jeg sammen med en nederlandsk løper som reiser sammen med det norske laget (Norge har nederlandsk trener på mellomdistanse). Han har som ekstrajobb å leie ut og selge høydetelt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Han mener at 14 av døgnets 24 timer i høydetelt eller hus må til for å få «maks uttelling».

- Har du vært fristet til å bryte forbudet?

– Hvis jeg hadde blitt tatt for det, ville jeg ikke fått lov til å konkurrere i Norge. Det er bare å forholde seg til reglene som gjelder. Men jeg er ikke så sikker på om jeg ville blitt utestengt hvis en slik sak hadde blitt behandlet internasjonalt. Der er det jo ikke forbudt, svarer Henrik Ingebrigtsen.

Kriminalitetsrisiko

FARLIG TRENINGSLEIR: Filip og Henrik Ingebrigtsen under trening i Sør-Afrika i januar i år. Foto:Privat,

Et annet poeng, kanskje vel så viktig som de andre, er «tryggheten». I likhet med Henrik Ingebrigtsen drar de, flere uker i året, til naturlig høyde i Sør-Afrika og Kenya.

Til steder med høy kriminalitet.

– Jeg var i Dullstroom utenfor Johannesburg første gang da jeg var 16 år gammel. Alene. Jeg har flere ganger fått beskjed om at jeg ikke må finne på å stoppe bilen hvis jeg er ute og kjører.

VG-intervju med Ingebrigtsen foran inne-EM 2015etter treningsleir i Dullstroom: – Løper for dobbel-gull.

– En jeg kjenner ble offer for bilkapring. Med høydetelt slipper du å tenke på hvor du skal bo i forbindelse med høydetrening; Flagstaff, St. Moritz eller Johannesburg, sier Henrik Ingebrigtsen.

Flere artikler

  1. Henrik Ingebrigtsen kan ta OL-kravet lørdag: Mer redd for flysmitte enn lårskaden

  2. Dopingtestet 13-14 ganger i år: Henrik Ingebrigtsen: - Viser gjerne fram blodpasset mitt

  3. Ingebrigtsen: Vil vinne tredje EM-medalje på rad

  4. Regner med å løpe under VM-kravet i Paris lørdag: Ingebrigtsen fant svar på lungeproblemer

  5. Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder