ENORME KREFTER I SVING: Her er Andreas Thorkildsen i aksjon under torsdagens kvalifisering på friidrettsstadion i Daegu. I det såkalte stemmet, når spydkasteren slippet spydet, får venstrebeinet en påkjenning på ett tonn. Det er en vekt som denne grafikken viser at høyere enn mye. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix. Grafikk: Tom Byermoen / VG Nett

Thorkildsen må takle ett tonns trykk for ny VM-jubel

VM-gullfavoritten: - Kan gjøre veldig vondt å kaste

DAEGU (VG Nett) Denne VG Nett-grafikken viser hvilket ekstremt press det er på venstrefoten til Andreas Thorkildsen (29) når han klokken 12.20 kaster for et nytt VM-gull i dag.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Slik kastes spydfinalen

- Trykket når jeg kaster fordeles enten helt greit i kroppen eller så gjør det veldig vondt, sier Thorkildsen til VG Nett.

Når han kaster for sitt andre VM-gull - og åttende mesterskapsmedalje på rad - er det store krefter i sving for å få spydet til å gå de nødvendige meterne lenger enn konkurrentene. Venstrefoten må tåle ett tonns trykk. Til sammenlikning veier flere rovdyr langt mindre. Trykket kan altså sammeliknes med tre mellomstore dyr samlet i denne grafikken eller en liten bil. Eventuelt mer enn ti ganger hans egen kroppsvekt for den 94 kilo tunge kristiansanderen.

Her er litt informasjon som setter påkjenningen i perspektiv:

* Toppfarten til Thorkildsen i det 27 meter lange tilløpet er 25 kilometer i timen.
* Han setter så venstre bein ned i dekket, som i motsetning til for eksempel grus, ikke skaper friksjon i det hele tatt (såkalt Mondo-dekke).
* Det tar 12 hundredeler fra Thorkildsen setter foten ned til han slipper spydet.
* Utgangsfarten på spydet er på over 100 kilometer i timen.

Les også: Finaleklar med søppelkast

Thorkildsen er klar på at hvis et kast for gjør vondt, så kjenner han det skikkelig.

- Hvis jeg bare får vondt av et kast, tar det 4-5 dager å komme seg. Eventuelt så blir jeg skadet, sier Thorkildsen - som har vært veldig flink til å unngå akkurat det de siste årene.

Holder seg skadefri

SUKSESSTRENER: Åsmund Martinsen, her fotografert under elevens pressetreff i Daegu tirsdag, forklarer at de ikke trener spesielt mye på selve stemmet, men er klar på at det er viktig ikke å trene for mye for å unngå skader. Foto: Øyvind Brenne

Trener Åsmund Martinsen forklarer hva Thorkildsen og de andre spykasterne må gjøre for å få det såkalte stemmet til nå fungere:

- Da handler mye om å ha beinet i rett posisjon. Man må gå inn med strakt bein. Muskulært er man ikke sterk nok til å stå imot om man går inn med bøyd bein. Det ser man når folk ikke klarer å gå inn med strakt bein; for da klemmes kasterne sammen, sier Martinsen til VG Nett.

VGTV: Frykter lite finalespenning

Trening av spenst og hurtighet - og at Thorkildsen knapt kaster maksimalt på trening - er ifølge treneren årsaken til at han holder seg skadefri.

Stor favoritt også blant de aktive

I dagens finale over seks kast tror alle at Thorkildsen vinner. Etter én uke i VM-landet har ikke VG Nett hørt en eneste utøver eller journalist tippe noen andre som vinner av spydkonkurransen.

- Andreas vinner. Selvsagt, sier Tero Pitkämäki og smiler.

Finnen ble slått ut i kvalifiseringen. Av utfordrerne igjen står Matthias de Zordo (Tyskland) igjen som den kanskje sterkeste.

- Det blir vanskelig å slå Thorkildsen, men jeg skal gjøre et forsøk, sier den venstrehendte EM-sølvmedaljøren til VG Nett.

Les også: - Håper ikke han vinner med fem meter

Øvrige gullkandidater er Sergey Makarov, som har vært over 87 meter i år, samt muligens Guillermo Martínez fra Cuba, tyrkeren Fatih Avan og russiske Dmitri Tarabin. Thorkildsen kaster som nummer sju i den NRK 1-sendte finalen.

VG Nett er til stede i Daegu, og oppdaterer fortløpende fra finalen. Vi kommer også med reaksjoner så fort konkurransen er avgjort.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder