VARSLERE: Dopingvarslerne Vitalij Stepanov og Julia Stepanova , her sammen med sønnen Robert (2 år).
VARSLERE: Dopingvarslerne Vitalij Stepanov og Julia Stepanova , her sammen med sønnen Robert (2 år). Foto: Vitaliy Stepanov

Opprop i støtte til dopingvarsleren: – Hun må belønnes, ikke straffes

FRIIDRETT

Julia Stepanova bor på hemmelig adresse og er redd for livet sitt. IOC nekter å la henne delta under OL, selv om hun varslet om en av de største dopingskandalene gjennom tidene.

  • Hans-Kristian Rangnes
Publisert: Oppdatert: 29.07.16 09:50

Nå har en dansk mann tatt initiativ til en underskriftskampanje for å støtte Julia Stepanova. På to dager har oppropet fått nesten 39.000 signaturer.

– Jeg støtter dette. Ekteparet Stepanova er hovedgrunnen til at dopingen i Russland er avslørt. Varslere er like viktige i idretten som alle andre steder i samfunnet. De bør premieres og ikke straffes, sier tidligere EM-gull vinner i høydehopp Steinar Hoen (45) til VG.

«Vær så snill og la varsler Julia Stepanova, som takk innsatsen for å avsløre en av tidenes verste dopingskandaler, få lov til å delta under OL i Rio ikledd det olympiske flagget.» står det i oppropet.

Skjult kamera

Julia Stepanova og hennes ektemann Vitali Stepanov, som tidligere jobbet som dopingjeger i Russland startet hele den russiske dopingskandalen. De gikk til tysk tv og fortalte om et friidrettssystem i Russland som var gjennomsyret av doping. Det avslørte de med skjult kamera og resultatet har sjokkert en hel verden. Stepanovas påstander ble etter hvert tatt på alvor, og en undersøkelseskomite i regi av det internasjonale antidopingbyrået WADA avdekket juks i stor skala.

Julia Stepanova, hennes ektemann og sønn flyktet landet og har de siste årene måtte søke tilflukt på hemmelig adresse i Canada og USA.

Stepanova ble takket for at hun varslet og opplyste om dopingjukset i russisk friidrett ved at hun fikk tillatelse av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og verdens antidopingbyrå (WADA) til å delta i både friidretts-EM og OL i Rio. Så kom kontrabeskjeden: IOC tillater ingen utøvere som tidligere er tatt for doping til å delta under lekene. Stepanova ble tatt for doping i 2013.

– Hun skulle ha fått den anerkjennelsen og tenk deg den signaleffekten det hadde sendt om hun som eneste russiske friidrettsutøver hadde deltatt i OL, sier Hoen.

LES OGSÅ: Støttespillere har startet kronerulling for ekteparet

Hadde ikke noe annet valg

Stepanova selv hevder at hun ikke hadde noe annet valg enn å bli med på det russiske dopingsystemet. Da hun ble tatt la hun og ektemannen alle kortene på bordet og det førte til at alle russiske friidrettsutøvere ble utestengt fra OL.

– Hadde hun ikke hatt en dopingdom så hadde man aldri visst om dette her. Hun var en del av dette systemet og det er derfor hun kan fortelle om det. Hun har tatt sin straff og sørget for disse avsløringene, sier Hoen som nå er stevnedirektør for Bislett Games.

LES OGSÅ: IAAF gir dopingvarsleren lov til å løpe OL

WADA har i en pressemelding uttalt at de er bekymret for hva slags signal dette sender til fremtidige varslere. Den tyske avisen Zeit kaller avgjørelsen for «En seier for Russland».

– Vi har aldri invitert utøvere som har vært tatt for doping til Bislett Games. Det har vi vært veldig strenge på. Men hun er hjertelig velkommen neste gang. Det for være mitt signal, sier Hoen.

Patrick K. Madjar var toppsjef for friidretts-EM i 2014, og har hatt en rekke verv i internasjonal idrett de siste årene. Nå er han en av støttespillerne til Stepanov-ekteparet.

De måtte rømme Russland, og lever nå på hemmelig adresse i USA. Ifølge Magyar er hverdagen svært nøktern, og de to varslerne opplever daglig trusler og fornærmelser. De har heller ikke fått mye støtte fra internasjonale utøvere, forteller han.

– De kommer til å være veldig lettet så fort søkelyset på dem er borte, sier Magyar til VG.

Ekteparet har blitt invitert som gjest under OL av IOC. Det har de takket nei til.

Her kan du lese mer om