EGEN KLASSE: USAs Christian Coleman jubler etter sin overlegne seier på 100-meteren i VM-finalen i Doha lørdag kveld. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Suveren 100-gullvinner: Verdens raskeste med doping-bismak

DOHA (VG) USAs Christian Coleman (23) er verdens raskeste mann etter å ha sust inn til suveren finaleseier på 100 meter på 9,76 sekunder foran et slunkent VM-publikum og etter sviende doping-kritikk fra landsmann og tidligere gullgrossist og verdensrekordholder Michael Johnson.

 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Justin Gatlin ble nummer to med 9,89 sekunder. 13/100 bak landsmann Coleman, som senket sin personlige rekord med 2/100. Kanadiske Andre De Grasse (9,90) tok bronsemedaljen, slik han også gjorde i 2015-VM og Rio-OL 2016.

–Jeg er blitt velsignet med utrolig talent, og i kveld var jeg i stand til å vise det. Jeg har jobbet utrolig hardt og dette gjør at det er verd det, sier Christian Coleman etter gulløpet.

– Det var en «crazy» følelse. Å få lagt mitt navn til alle legendene som har vært før meg, er en ære og velsignelse, tilføyer 23-åringen overfor arrangørens pressetjeneste.

Finalen på 100 meter for menn er ment å kickstarte VM i friidrett. Slik er det ikke lenger. Nå - som for to år siden i London - var den flekket av snakk om doping, og tomrommet etter Usain Bolt.

Justin Gatlin (37) vant VM-gullet i 2017, foran landsmannen Christian Coleman og Usain Bolt (33) - som med 3. plassen tok farvel som tidenes ubestridte sprintkonge. Coleman var favoritt foran finalen her i Doha lørdag kveld. Gatlin utfordrer, 14 år etter at han vant VM-gull første gang.

Etter de tre semifinalene lørdag ettermiddag var Coleman soleklar favoritt, mens Gatlins utfordrerstatus var svekket. Coleman var suverent best med 9,88 sekunder. Gatlin, som pådro seg en hamstring-skade rett før VM, tok seg til finalefeltet bestående av åtte sprintere med semifinalenes sjette beste tid (10,09).

– Denne sesongen er en bekreftelse på min utholdenhet og viljestyrke, fordi jeg har hatt så mange tilbakeslag. Til og med under oppvarming kjente jeg at kneet mitt «streiket». Han (Coleman) gjennomførte et fantastisk løp. Men jeg har en beskjed til ham for neste år. Jeg kommer, han bør være forberedt, sier Gatlin med tanke på Tokyo-OL.

– Å løpe på denne tiden, gjør meg veldig optimistisk med tanke på neste år, tilføyer han.

Gatlin (38 neste år), som ble tidenes eldste verdensmester på 100 meter for to år siden, har vært utestengt til sammen fem år for doping. Christian Coleman slapp nylig utestengelse for brudd på dopingreglementets meldeplikt, ved hjelp av hull i regleverket.

Verdens raskeste mann siktet for brudd på antidoping-regelverket

Etter innledende heat fredag ville ikke Gatlin svare på spørsmål om hvorfor han for en måned siden tok tilbake Dennis Mitchell som trener. Mitchell har en mildt sagt lurvete doping-CV å vise til, som aktiv sprinter og trener. Foran London-VM brøt Gatlin samarbeidet på grunn av det.

les også

Karsten Warholm «skal grave dypt» i finalen: - I am a fucking viking!

Christian Coleman nektet å svare på spørsmål fra BBC, som har Michael Johnson som ekspertkommentator. Åpningsdagen uttalte USAs tidligere verdensrekordholder, verdensmester og OL-gullvinner Johnson at Coleman burde ha vært utestengt på grunn av at «glemte» å oppdatere sitt meldepliktskjema.

les også

Anken tatt til følge - Jakob Ingebrigtsen løper finalen

– Som ambassadør (for friidretten) kan han ikke gjøre noe som medfører at denne konkurransen (VM) handler om noe annet enn sporten. Han var den neste store, som skulle erstatte Usain Bolt. Jeg tror ikke det kommer til å skje. Fansen har ingen toleranse for noen brudd på reglene, sa Michael Johnson i en kommentar på BBC fredag.

– Dette diskvalifiserer ham fullstendig som sportens forbilde, tilføyde han kraftsalven.

Friidrettspresident Sebastian Coe er uenig. Da VM startet «understreket» han at Coleman ville bli gitt alle muligheter til å bli mesterskapets forbilde, etter at dopingjegerne hadde vist «en voksen og fornuftig tilnærming» ved å vurdere saken hans på nytt.

Verdens raskeste klar for Bislett

Christian Coleman har publisert en 22 minutter lang video på YouTube der han forklarer hva som etter hans mening skjedde, og bedyrer sin uskyld.

– Jeg vet ikke om det er så mye mer jeg kan gjøre. Det foregår ikke noe «fishy», sier han blant annet.

Jamaicas Yohan Blake (29) gikk til finalen med samme semifinaletid som Gatlin. Blake ble tidenes yngste verdensmester på 100 meter etter at landsmann Usain Bolt ble disket for tyvstart i Daegu i 2011. Blake, tidenes nest raskeste på 200 meter (19,26), har også vært utestengt for doping.

Ps! VM-stadion her i Doha har en publikumskapasitet på 40.000. Da 100-meterfinalen startet satt det kanskje 5000 tilskuere på setene i «Khalifa International Stadium».

VM-finalen 100 meter:

1) Christian Coleman, USA - 9,76

2) Justin Gatlin, USA - 9,89

3) Andre De Grasse, Canada - 9,90 (pers)

4) Akani Simbine, Sør-Afrika - 9,93 (årsbeste)

5) Yohan Blake, Jamaica - 9,97

6) Zharnel Hughes, Storbritannia - 10,03

7) Filippo Tortu, Italia - 10,07 (årsbeste)

8) Aaron Brown, Canada - 10,08

Mer om

 1. Friidrett
 2. Doping
 3. Usain Bolt

Flere artikler

 1. Verdens raskeste mann siktet for brudd på antidoping-regelverket

 2. Pluss content

  Noah Lyles: Kan han bli en ny Usain Bolt?

 3. Jakob kan bli historiens yngste VM-gullvinner på 1500 meter

 4. Mener Diamond League-endringen er uproblematisk for Team Ingebrigtsen

 5. Gjert Ingebrigtsen: Ingen plan foran Jakobs gullkamp

Fra andre aviser

 1. Se den kontrasten: TV-bildene får NRK-ekspert til å reagere

  Bergens Tidende
 2. Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel

  Aftenposten
 3. 100 meter doping

  Bergens Tidende
 4. 100 meter doping

  Aftenposten
 5. Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel

  Fædrelandsvennen
 6. 100 meter doping

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder