INNSPURTEN: Kalle Berglund sikret den femte og siste finaleplassen i heat én. Kenyaneren Timothy Cheruiyot vant heatet og de tre utøverne dem i mellom kom inn på samme tid: 3.36,69. Filip Ingebrigtsen (helt til høyre med en mann foran seg) kom inn på syvendeplass, 28 hundredeler bak svensken. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Jakobs svenske finalemotstander: – Jeg har blitt inspirert av familien Ingebrigtsen

Kalle Berglunds spurt, der han slo Filip Ingebrigtsen, sikret svenskene en etterlengtet finaleplass på 1500 meter. Hele 59 år er passert siden «söta bror» sist hadde en utøver i en mellomdistansefinale i OL eller VM.

 • Fredrik Tombra
 • Øystein Jarlsbo
 • Sindre Øgar
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Man må helt tilbake til 1960 og OL i Roma for å finne forrige svenske, Dan Waern, i en slik finale på 1500 meter. Når Kalle Berglund (23) står skulder til skulder med kenyaneren Timothy Cheruiyot og Jakob Ingebrigtsen søndag, er det etter å ha stjålet inspirasjon fra sistnevntes treningsopplegg.

– Jeg har blitt inspirert av familien Ingebrigtsen, deres trening og kompromissløshet, sier Kalle Berglund til VG etter løpet.

– Er dette etter Ingebrigtsen-metoden?

– Åpenbart har den hatt en bra effekt og jeg har kommet i god form. Jeg byttet trening for ett år siden, og deres måte å trene på har lyktes for meg også, og det er klart de har inspirert meg mye de siste årene, sier den finaleklare svensken til norsk og blågul presse.

les også

Finaleklare Jakob Ingebrigtsen: – Jeg har mye mer å gi

Svenske Aftonbladet skrev før semifinalen at Berglund har tilpasset treningen sin etter inspirasjon fra den norske løperfamiliens. Hemmeligheten ligger blant annet i måling av laktatverdier og det de omtaler som dobbelterskel-trening (kvalitative økter morgen og kveld flere dager i uken).

– Vi har vært i kontakt med den norske fysiologen Leif Inge Tjelta og fått disse rådene. Vi har vært inne på det selv, men der fikk vi spesifikke råd som vi har fulgt, sier Berglunds trener Janne Bengtsson, og hevder dette passer utøverens eget kontrollbehov.

– Jeg er et rutinemenneske, trener ganske like økter, måler laktat og sjekker hvilepuls. Jeg har kontroll på alt, sa Berglund til Aftonposten før semifinalen.

Kontroll hadde han i hvert fall i spurten (nærmest kamera), der Filip Ingebrigtsen ble slått ut etter å ha løpt inn til en syvendeplass:

Trekker frem eldstebror

Kalle Berglund løp inn til 5. plass i det første av to semifinaleheat fredag med tiden 3.36,72, hans tredje beste tid noensinne.

– Jeg har jobbet ekstremt hardt for det i hele karrieren, sier Berglund til VG.

– Har du latt deg inspirere av Jakob og Filip?

– Fremfor alt Henrik, det var han som begynte det hele for noen år siden. Og så har Jakob og Filip fulgt opp, forteller den meget blide, finaleklare svensken – og sier han føler at han har kommet «nærmere og nærmere» de norske de siste årene.

– Svenske Kalle Berglund har trent etter Ingebrigtsen-opplegget ett år, sier han. Er du glad på hans vegne for at han lyktes (finaleklar fra Filips semifinale)?

– Jeg er glad på skandinavisk og europeisk friidretts vegne. Jeg er ikke like glad for ..., sier Gjert Ingebrigtsen etter svenskens utspill.

– Han trakk spesielt frem Henrik, og sa at han har hjulpet ham mye?

– De to andre synes Henrik er i overkant hjelpsom. Jeg skal ikke si noe mer om det, svarer en sedvanlig humørfylt Gjert Ingebrigtsen på VGs spørsmål.

les også

Gjert Ingebrigtsen tror Filip kan ha reagert på isbad: – Han reagerer på veldig mye rart

VG har forsøkt å kontakte Henrik Ingebrigtsen for å utdype Gjerts utspill uten hell.

Mer om

 1. Friidretts-VM
 2. Friidrett
 3. Jakob Ingebrigtsen
 4. Filip Ingebrigtsen
 5. Gjert Ingebrigtsen

Flere artikler

 1. Gjert Ingebrigtsen reagerer på svenske Kalles trenings-kopi: - Det er merkelig

 2. Gjert Ingebrigtsen tror Filip kan ha reagert på isbad: – Han reagerer på veldig mye rart

 3. Gjert Ingebrigtsen etter forsøksdramaet på 1500 meter: – Filip blir sint

 4. Ingebrigtsen-brødrene nummer to og tre: – Vi tar Cheruiyot i VM!

 5. Jakob Ingebrigtsen: – Gjert er ingen diktator

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder