UTESTENGT: Sondre Guttormsen trener i pappa og trener Atle Guttormsens – og familiens – hage i Idrettsveien i Ski sør for Oslo. Idrettsanleggene i bakgrunnen er stengt på grunn av coronaepidemien. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Norges OL-håp: Ikke rettferdig – bør bli utsatt ett år

Norges stavhåp Sondre Guttormsen (20) mener svingstangen i familiens hage i Ski gir ham god trening som oppkjøring til OL, men synes i likhet med stadig flere toppidrettsutøvere at sommerlekene i Tokyo bør bli utsatt ett år.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over 132 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg kjenner flere som sliter med å forberede seg. Idrett er ikke rettferdig uansett, og den er i alle fall ikke det nå. Jeg tipper det kommer til en avgjørelse i løpet av de neste to ukene. Det ville være greit å få vite det med hundre prosent sikkerhet nå, sier Sondre Guttormsen.

– Men vi må lytte til det IOC sier, tilføyer han.

Senere i intervjuet sier han at «å utsette det ett år, ville ikke gjort noe».

Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Japan som arrangørnasjon insisterer på at Tokyo-OL skal gå som planlagt 24. juli til 9. august, på tross av corona-pandemien. Søndag ga IOC seg fire uker betenkningstid, mens World Athletics (Det internasjonale friidrettsforbundet) president Sebastian Coe ba IOC-president Thomas Bach om at OL blir utsatt.

les også

Canada dropper OL om lekene ikke utsettes: – Håper andre land følger etter

Sondre Guttormsen, som kvalifiserte seg til OL ved å hoppe over 5,80 meter i fjor, konkurrerer for universitet UCLA i California. Lillebroren og stavhopperen Simen (19) konkurrerer for og studerer ved Princeton i New Jersey.

Da universitetene stengte og deres sommersesong for friidrett utendørs ble avlyst – og Donald Trump «truet med å stenge grensene» – var faren Atle Guttormsen snar med å få dem hjem for en drøy uke siden.

Det vil si at de har en snau uke igjen av obligatorisk karantene etter utenlandsopphold.

I KARANTENE: Sondre Guttormsen har en uke igjen av corona-karantenen etter at han kom tilbake fra studie og treningsoppholdet i California. Nå trener han i hagen til familien i Ski. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

– Alle banene der borte ble stengt. Det var ingen grunn til å bli værende. Vi har et fullt utstyrt treningsrom i kjelleren. De trener bra. Sondre får gjort alt han behøver å gjøre, unntatt å hoppe stav. Hallene er stengt. Men blir det fint vær, har han ingen problemer med å få hoppet stav heller, sier han.

Sveriges verdensrekordholder Armand Duplantis (20) var i samme situasjon og har valgt samme løsning som Sondre Guttormsen. Da universitet han trener ved i USA ble stengt, flyttet Armand Duplantis hjem til foreldrene og det provisoriske stavhopp-stativet de har montert i hagen i Lafayette i Louisiana, som Aftonbladet og Expressen skrev om fredag.

– I USA er det private anlegg som er åpne og alltid noen som kan trene i hagen. Her i Norge har vi den luksus at vi får trent, også om det ikke er på Olympiatoppen. Vi lever tross alt i velstand, mens det mange steder i Europa er helt stengt. Det blir ikke fair, det er stor forskjeller på hva «folk» får gjort, sier Atle Guttormsen med tanke på «folk» som prøver å forberede seg til OL.

les også

Norges stavkomet kan ikke vinne penger

Sondre Guttormsen er enig. Han viser til Hellas’ regjerende OL-mester i stav, Katerina Stefanidi (30).

Men det gjelder også den norske OL-klare turneren Sofus Heggemsnes (20). Turnhallene er stengt. Det er svømmehallene også. De norske OL-svømmerne får ikke svømt.

Sondre Guttormsen kan svinge seg i stangen som ifølge ham og trener og far Atle er veldig viktig for en stavhopper. Han kjøpte den da familien bodde i USA for ni år siden. Den var med på flyttelasset da de dro hjem igjen til Norge.

– Jeg trener i den flere ganger i uken, og har turnet en til to ganger i uken siden jeg var 12 til 13 år gammel. Svingstang er god styrke, koordinasjon og bevegelsestrening. Det er mye i stav som ligner øvelser i turn, forklarer Sondre Guttormsen.

– Jeg får invitere Sofus (Heggemsnes) og gutta til en turn-økt i hagen, tilføyer han.

GODT RUSTET: Stavhopper Sondre Guttormsen kan hoppe over hekker også, og spille basketball – i familiens have i Ski. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Atle Guttormsen mener det beste for sønnen – egoistisk sett – ville være at OL ble utsatt, vel å merke «innen dette året». Hvis Tokyos sommerleker blir flyttet til høsten, vil Sondre Guttormsen bli innvilget gyldig fravær fra studiene i California. OL er det eneste som er stort nok til det, utenfor USA.

Sesongens tre første Diamond League-stevner er utsatt. Etter nåværende plan vil stevnet i Stockholm 24. mai bli det første. Bislett Games 11. juni er nummer fem på programmet, etter Stockholm, Roma/Napoli, Rabat og Eugene i USA.

les også

Guttormsen sliter med ankelskade halvannen uke før VM

Slik Sondre Guttormsen ser det, etter å ha lest uttalelser fra blant andre Bisletts stevnegeneral Steinar Hoen, kan OL – hvis det går som planlagt – bli årets første store internasjonale friidrettsstevne.

– Hvis Bislett skulle bli flyttet til senere på høsten, ville det være rart å starte med OL. Da vil sikkert mange kutte sesongen etter OL, for å forberede seg til neste sesong. Å utsette det ett år, ville ikke gjort noe, mener Sondre Guttormsen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Friidrett
 3. OL 2020
 4. Sofus Heggemsnes
 5. Olympiatoppen

Flere artikler

 1. Verdensrekordholderen legger press på norsk stortalent før Bislett Games

 2. Norges OL-håp trener i Tufteparken sammen med «hele» Oslo

 3. Friidrettstrener reagerer på fotballens pilot-forsøk

 4. Hekke-Isabelle kan droppe denne sesongen også

 5. Corona-stengt i Sør-Afrika: – Bare å komme seg hjem

Fra andre aviser

 1. Video av norsk friidrettstalent (20) sett av 15 millioner: – Fikk sjokk da jeg så det

  Aftenposten
 2. Se bildene av utøvernes alternative trening: Ensom gårdstrening, intervaller og svingstang i hagen

  Aftenposten
 3. Se bildene av utøvernes alternative trening: Ensom gårdstrening, intervaller og svingstang i hagen

  Fædrelandsvennen
 4. Stjernemøte for stavhopperen fra Bergen: – Håper å lære litt av ham

  Aftenposten
 5. Stjernemøte for stavhopperen fra Bergen: – Håper å lære litt av ham

  Bergens Tidende
 6. Stavtalent med personlig rekord på Bislett

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder