GLISSENT: Det var mange seter ledig under herrenes 100 meter kvalifisering på fredag. Foto: Mike Egerton / PA Wire

Presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet om tilskuertallene i Doha: – Skandaløst

OSLO/DOHA (VG) Før den innholdsrike og spennende mandagskvelden, med flere norske utøvere i finaleøvelser, er det flere som setter spørsmålstegn ved tilskuertallene så langt i Doha.

– Det er skandaløst, forteller president i det Europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen til VG.

Han sitter inne på et hotellrom når VG prater med han på telefon, og han forteller at han ikke har store planer om å dra ut før han skal på stadion da gradestokken viser 41 varmegrader når vi prater.

Hansen er rystet når VG tar opp tilskuer-temaet. Dette er noe han selv har lagt merke til og har latt seg irritere over. Nå varsler han at han vil ta dette med seg videre til tirsdagens møte med det Europeiske friidrettsforbundet.

– Det er det første jeg skal ta opp. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det var ikke dette vi ble garantert før mesterskapet. Kanskje ikke at det skulle være stappfullt, men nok til at det ikke er pinlig å se på, sier en brutalt ærlig Hansen, som også sitter i styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Se den lokale arrangørkomiteens svar nederst i saken.

Den store norske finaledagen: Dette er tidspunktene du bør merke deg.

les også

Filip Ingebrigtsen: Har lært av EM-fallet

Tror boikott har mye av skylden

Stadionkapasiteten i Doha er på 45.000, men ifølge det australske nettstedet News, var det kun 13.288 tilskuere under fredagens åpning av mesterskapet. 1.484 av disse skal også ha vært inviterte gjester.

Hvis Hansen skal trekke frem en naturlig forklaring til at det ikke er flere tilskuere til stede peker han på boikotten av mesterskapet av landene som ligger rundt.

– Det er totalt 11 land som boikotter mesterskapet, og når det ikke kommer tilskuere fra nabolandene så blir det selvsagt færre enn det burde være, forteller han.

PRESIDENT: Svein Arne Hansen, president i det Europeiske friidrettsforbundet. Foto: BEN STANSALL / AFP

På nedre del stadion, der nesten alle sitter, virker aircondition kjølende også for publikum. På øvre del «koker» det, riktignok ikke stemningsmessig. Her er flesteparten av setene skjult bak bannere. Lydnivået på stadion oppleves høyere enn antall tilskuere skulle tilsi. Usikkert om dette har med akustikk eller om lyden på annen måte blir «forsterket».

– Hva tenker du om atmosfæren, det er ikke så veldig mange tilskuere her?

– Nei, men det var nesten mer enn jeg hadde tenkt. Det bærer preg av at det er tidlig, og det er litt færre enn vi er vant til å ha. Jeg tror det tar seg litt opp til finalen, sa Karoline Bjerkeli Grøvdal til VG på VMs åpningsdag.

For uerfarne Lene Retzius var stemningen mer enn god nok. Hun beskriver atmosfæren som «syk».

– Det er rått å stå utpå der og å være på en VM-stadion og hoppe med disse jentene. Det gir masse motivasjon for videre satsing, sier hun.

Håper på feiring med «Qatar-vin»

Til tross for få tilskuere på tribunen treffer Hansen likevel nordmenn i Doha med jevne mellomrom. Han forteller at den norske gjengen i Doha ser frem til mandagskvelden med flere nordmenn i finalene.

– Det forundrer meg om det i hvert fall ikke er mellom 50–150 nordmenn på tribunen i kveld. Og så vil det jo selvsagt være flere nordmenn som sitter hjemme og følger med på skjermer, forteller Hansen som selv gleder seg enormt til finalistene skal i ilden. Han trekker selvsagt frem brødrene Ingebrigtsen samt en outsider som medaljekandidat i Ola Stunes Isene.

Uansett hva som skjer så er han klar på at dette er en av de største dagene i norsk idrettshistorie.

– Det blir en fantastisk kveld. Utøverne må selvsagt konkurrere først, men jeg er sikker på at denne dagen vil skrive seg inn i historiebøkene.

– Så vil nok noen feire litt i kveld, men det må i så fall bli med «Qatar-vin»

– Og det er..?

– Det er vann, ja, ler Hansen.

Arrangørkomiteens svar

«Etter to dager med solide besøkstall, sank antall tilskuere på dag tre til under 50 prosent (av kapasiteten), noe som sammenfalt med starten på arbeidsuken i Qatar», skriver den lokale arrangørkomiteen i en pressemelding angående det svake oppmøtet.

De mener også at det skyldes at programmet er designet med tanke på et globalt TV-publikum og at noen av finalene først går av stabelen sent på kvelden.

«Mønsteret følger interessene til lokalmiljøet med mellom- og langdistanse som de største trekkplastrene, heller enn sprintøvelsene», skriver arrangørkomiteen videre.

PS! Kvinnenes 100 meter-finale – normalt sett et av mesterskapets trekkplastre – startet klokken 20.20 søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder