MYE Å TA TAK I: Høydehopper og EM-sølvvinner Tonje Angelsen har brutt opp fra sitt mangeårige friidrettsmiljø i Trondheim og flyttet til hovedstaden foran EM og OL neste år. Bildet er fra den nye matboken til Olympiatoppen, som ble lansert onsdag. Foto: Halvor Lea ,

Høyde-Tonje: – Trengte å bli utfordret

Har flyttet fra Trondheim til Oslo

Bodde på Toppidrettssenteret én måned

Det er over tre år siden Tonje Angelsen (25) satte personlig rekord og vant EM-sølvmedalje med 1,97 meter. Nå har hun flyttet fra Trondheim til Oslo og tatt opp matte fra videregående - fordi hun «trengte å bli utfordret litt».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg satser ikke på nytt, men jeg prøver noe nytt. Jeg hadde behov for et miljøskifte. Det bunner i det. Friidrettsmiljøet i Trondheim er mindre enn her (Oslo). Jeg trengte å bli utfordret litt. Jeg var mye alene i Trondheim, sier hun til VG.

GJENNOMBRUDDET: Tonje Angelsen gikk over 197 centimeter og vant EM-sølv i juni 2012 i Helsinki. Foto: Norges Friidrettsforbund ,

Onsdag formiddag skulle hun ha vært til stede under lanseringen av Olympiatoppens «Gull i munn – Idrettsheltenes egne favorittoppskrifter». Tonje Angelsens bidrag er «En skikkelig klippfisk-höjdare». Hun rakk det ikke. Hun måtte prioritere matte og lesing til eksamen.

Rift i sene under foten

Punkt én i oppskriften er uansett «sett stekeovnen på 200 grader».

Omtrent like het var Tonje Angelsen da hun var millimeter fra å vinne EM-gull på Olympiastadion i Helsinki sommeren 2012. 28. juni endte med sølvmedalje bak Spanias Ruth Beitia, med personlig rekord 1,97 meter – en måned etter at hun hadde hoppet til årsbeste i verden med 1,95 meter på Bislett.

Les også: OL-sprinter sporløst borte

Siden har det imidlertid gått trått. I juli i år – «da det begynte å løsne» – pådro hun seg en rift i en sene under foten.

FOTOSESSION: Tonje Angelsen vil servere klippfisk med blant annet ertepuré i matboken som Olympiatoppen lanserte i dag, onsdag. Foto: HALVOR LEA ,

I løpet av sommeren tok hun beslutningen å flytte fra Trondheim til Oslo. Først for liksom å se hvordan det ville gå. En slags prøveperiode. Men nå tenker hun ikke lenger i de baner. Hun har virkelig flyttet til Oslo.

– Vil ta nye sjanser

Etter å ha hatt Toppidrettssenteret ved Sognsvann som bostedsadresse i en måned, har hun flyttet inn i egen leilighet i hovedstaden.

– Jeg bodde på Toppidrettssenteret i hele september. Jeg følte at jeg ofret litt ved å bo der frivillig, sier hun og ler.

Les også: Tidligere friidrettstopp siktet for korrupsjon

Hun «trener mest» på Olympiatoppen, der hun jobber med å bli hundre prosent igjen. Det vil si skadefri og klar til å hoppe over en (høy) list. På spørsmål om når det vil skje, svarer hun en til to måneder.

– Jeg har fått gjort andre ting som ikke har vært hundre prosent, og med det vil det ikke bli et sjokk å hoppe igjen, sier hun.

Tonje Angelsen påpeker at hun «har prestert» i årene etter sølvsjokket i Finlands hovedstad. Hun er imidlertid overbevist om at hun kan hoppe «mye» høyere enn for drøyt tre år siden og at hun ennå har til gode å være på det nivået hun «vet» hun kan være på.

– Jeg ville gitt meg hvis jeg ikke hadde trodd det. Jeg vil jo bli best. Jeg holder på for å bli best. Jeg begynner å bli gammel, jeg vil utvikle meg som person; ta nye sjanser, sier hun.

9. PLASS: Tonje Angelsen lyktes ikke i EM i Zürich høsten 2014 og måtte stå over VM i Beijing i august i år på grunn av en skade i foten. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Hopper over inne-VM

Med flyttingen til Oslo har hun tatt opp matte som privatist, med mål om å utdanne seg til fysioterapeut.

Hennes mangeårige trener i Trondheim, Roger Hollup, er fortsatt en slags rådgiver. Men i Oslo er det Adrian Proteasa som har tatt over den egentlig treningen av Norges høydehåp foran friidretts-EM i juli og Rio-OL i august neste år.

Friidretts-VM innendørs 17. til 20. mars i Portland i Oregon hopper hun, i likhet med mange andre, over.

– Det blir nok av mesterskap til sommeren. Det er om å gjøre å være hundre prosent rustet. EM og OL er nesten den samme konkurransen (med hensyn til deltagere). EM er viktig for å vise form, men det vil fortsatt være en stund til OL med tanke på å toppe formen, sier Tonje Angelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder