Olympiatoppen: Må løpe på 11,20

Det internasjonale friidrettsforbundet: 11,32

IKKE HELT KLAR: Ezinne Okparaebo (28) satte personlig rekord på 100 meter med 11,10 i semifinalen London-OL. For å bli klar til Rio-OL må hun løpe på 11,20 senest i friidretts-EM i Amsterdam 6. til 10. juli. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Særnorsk krav: Ezinne er ikke OL-klar

Ezinne Okparaebo (28) ble erklært OL-klar da hun for fire dager siden løp under det internasjonale OL-kravet på 100 meter. Men Norges sprintdronning er langt fra OL-klar - ikke i henhold til det norske OL-kravet.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Det bektrefter toppidrettssjef Tore Øvrebø overfor VG.

– Det er et tøft krav, og vi vil ha diskusjoner når det nærmer seg uttak. Men det er bedre å komme opp til en høy list enn å senke listen. Erfaringen er at det ikke er så gøy å ha klart det internasjonale kravet akkurat, når du er i OL, sier Olympiatoppens leder.

Ikke klar for Rio-OL

Det er Tore Øverbø som til syvende og sist er ansvarlig for å ta ut Norges OL-tropp. Siste frist for kvalifisering for norske friifdrettsutøvere er 11. juli, dagen etter EM.

For fire dager siden sesongdebuterte Ezinne Okparaebo med 11,28 på 100 meter - i 1,4 sekundmeter medvind - i USA. Det er fire hundredeler raskere enn det internasjonale OL-kravet fastsatt av det internasjonale friidrettsforbundet IAAF.

Nyhetsbyrået NTB sendte ut en melding som ble publisert av flere medier, blant andre VG:
«Det er under OL-kravet, noe som betyr at den norske Ezinne Okparaebo kan begynne å tenke på starten i Rio-OL. Det internasjonale kravet for å komme med til de første sommerlekene i Sør-Amerika er på 11,32 sekunder.»

I titlene ble det slått fast at «Ezinne er klar for OL i Rio».

Det er hun ikke.

11,19 i VM-semifinalen

Olympiatoppens tidskrav er nemlig 11,20 sekunder.

Med andre ord 12/100 under det internasjonale kravet og åtte hundredeler raskere enn tiden hun oppnådde i Clermont i Florida.

Okparaebos personlige rekord 11,10 er fra London-OL for fire år siden. I VM i Beijing i fjor høst løp hun på «meget sterke» 11,12 i kvalifiseringsheatet, før hun ble nummer syv i sitt semifinaleheat med 11,19 sekunder - og dermed måtte se finalen fra tribunen.

Den vant Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce på 10,76, foran Nederlands nye sprintdronning Dafne Schippers som fikk 10,81 (nederlandsk rekord).

Ezinne Okparaebo må innfri Olympiatoppens krav før 11. juli. EM i friidrett går i Amsterdam 6. til 10. juli. Tidskravet er 11,20 og skal speile Olympiatoppens «egentlige» krav, nemlig en «dokumentert sannsynlighet» for at hun er god nok til å komme blant de 12 beste i OL.

Slik hun klarte i London-OL i 2012.

Ezinne Okparebos treningspartner, Jaysuma Saidy Ndure (32), har allerede, ifølge NRK, bestemt seg for ikke å satse på 100 meter. Fordi kvalifiseringskravet er for tøft. Det internasjonale kravet er 10,16, mens Olympiatoppens krav er 10,10.

Ndures personlige rekord er 9,99 sekunder, satt i juni for fem år siden. Han løp sist helg på 10,35 i Florida, samme sted som Ezinne Okaparebo. Han vil nå satse på å kvalifisere til OL på 200 meter, der kravet er noe lettere: 20,50 sekunder.

Doping-strengt?

På spørsmål om Olympiatoppens særnorske krav er i strengeste laget, svarer toppidrettssjef Tore Øvrebø at de er fastsatt i samarbeide med Norges friidrettsforbund.

Konfrontert med at kravene i friidrett kan være «urettferdig» strenge fordi sportens høye nivå etter alt å dømme skyldes juks - les doping - svarer toppidrettssjefen at han «skjønner problemstillingen».

– Vi konstaterer at dopingkontrollen blir stadig mer effektiv og at man kan være uenig med oss og friidrettsforbundet av forskjellige årsaker. Dette kan være en av dem. Men vi vil ha fokus på det vi kan gjøre noe med. Vi vil at friidretten skal ha blikket festet på «de 12 beste», sier Tore Øvrebø til VG.

PS! Karoline Bjerkeli Grøvdal og kappgjenger Håvard Haukenes (i mars med sterk pers på 50 km) er foreløpig de eneste friidrettsutøverne som har kvalifisert seg for OL. Bjerkeli Grøvdal løp inn til 31,37,91 på 10 000 meter i California 1. mai. Det er 22 sekunder under det norske OL-kravet, og 38 sekunder under det internasjonale kravet til IAAF.

Mer om

 1. Ezinne Okparaebo
 2. Jaysuma Saidy Ndure
 3. OL

Flere artikler

 1. Russlands OL-stopp åpner for flere norske til Rio

 2. Ezinne misset EM-målet - må løpe ekstra 100 m

 3. Sportssjefen bekrefter: Henrik Ingebrigtsen klar for Rio - lillebror må vente

 4. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

 5. Ezinne Okparaebo: Vil ikke snakke om sprintdronningen

Fra andre aviser

 1. Nå er det klart: Filip Ingebrigtsen får OL-plass

  Aftenposten
 2. Okparaebo innledet sesongen med å ta OL-kravet

  Fædrelandsvennen
 3. Okparaebo innledet sesongen med å ta OL-kravet

  Bergens Tidende
 4. Droppet OL-satsing i forsøket - forkjølet Ezinne lett videre til EM-semifinale

  Bergens Tidende
 5. Okparaebo innledet sesongen med å ta OL-kravet

  Fædrelandsvennen
 6. Droppet OL-satsing i forsøket - forkjølet Ezinne lett videre til EM-semifinale

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder