SUVEREN: Det var ingen som var i nærheten av å tukte Almaz Ayana på kvinenes 10 000 meter fredag. Foto: Olivier Morin AFP

Ayana anklages for doping av svenske etter verdensrekord: – Min doping er Jesus

Grøvdal: – Imponerende at det er mulig å springe så fort

RIO/OSLO (VG) Svenske Sarah Lahti (21) hevder OL-mester Almaz Ayana ikke har rent mel i posen etter fredagens vanvittige verdensrekord. Ayana selv mener hun får kreftene fra høyere makter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lahti kommer med anklagene i et intervju med svenske Expressen fredag.

KRITISK: Svenske Sarah Lahti under dagens 10 000 meter. Foto: Jonas Ekströmer/tt NTB scanpix

Svenskenm ble nummer tolv på 10 000-meteren, drøyt to minutter og ti sekunder bak Ayana. Etiopieren knuste en uslåelig verdensrekord fra 1993 med 14 sekunder. Den tidligere verdensrekorden tilhørte Wang Junxia, og ble satt i 1993. Den ble satt i en epoke der kinesisk idrett var preget av dopingskandaler, og det har senere blitt diskutert hvilke premisser Junxia konkurrerte på da hun satte den «uslåelige» verdensrekorden.

Les også: Knuste 23 år gammel verdensrekord

– Tror ikke på henne

Da Ayana passerte målstreken virket hun nesten helt upåvirket, og ned til nærmeste konkurrent var det 15 sekunder. Det har fått flere til å rynke på nesen, og svenske Sarah Lahti er en av dem.

Sett denne? Les alt om OL i Juvas OL-guide

– Jeg tror ikke på at hun er hundre prosent. Det går for lett for henne, forteller 21 år gamle Lahti til Expressen og utdyper:

– Man ser ikke et ansiktsuttrykk, og hun bare kjører på mens vi andre kjemper for livet bak henne. Så stor forskjell kan det ikke være. Jeg kan ikke si at hun ikke er ren, men det finnes litt tvil, sier Lahti til Expressen.

Ayana: – Jesus har gitt meg muligheten

På pressekonferansen etter løpet var Ayana klar på at hun er ren.

Kommentar: Kunne vi ha hyllet dopingdømte Erik Tysse?

– Min doping er Jesus. Jeg er krystallren, sa hun.

– Jeg har trent veldig mye og hardt. Spesielt på 5000 og 10.000 meter. Jesus har gitt meg den muligheten.

Grøvdal: Imponerende at det er mulig å springe så fort

NTB spurte norske Karoline Bjerkeli Grøvdal hva hun tenkte om tempoet. Grøvdal ble nummer ni i løpet, og satte selv personlig rekord.

– Jeg tenkte ikke mye på hun som vant og satte verdensrekord. Jeg hadde meg selv i fokus og er fornøyd med prestasjonen, men det er imponerende at det er mulig å springe så fort, svarte 26-åringen til NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder