MISTER STIPEND: Andreas Thorkildsen etter spydkonkurransen under Bislett Games i fjor sommer. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Andreas Thorkildsen nedgradert

Andreas Thorkildsen (32) får ikke Olympiatoppens A-stipend dette året grunnet «resultater som har uteblitt over flere sesonger».

 • Jostein Overvik
 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter sportssjef i Norges Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, til VG. Thorkildsen mister A-stipendet og ender opp med B-utgaven.

– Andreas ligger ikke innenfor kriteriene, sier Nilsen til VG.

– Hvordan reagerer Thorkildsen selv på dette?

– Jeg har ikke snakket med ham spesifikt om det.

Ifølge Olympiatoppens medierådgiver, Halvor Lea, får ikke saken noen konsekvens i kroner og øre for den dobbelte OL-vinneren. Han har ikke fått utbetalt noe siden det første gullet for over 10 år siden.

– Det er ingen praktisk endring for Andreas Thorkildsen ved at han er flyttet fra A- til B-stipend i Olympiatoppen. Thorkildsen mistet kontantutbetalingen for stipend i 2004, og har siden hatt stipendrettigheter uten utbetaling. Dette skyldes at han har inntekt over beløpsgrensen satt for stipendutbetaling. Når han nå er B-stipendutøver, har han tilgang til den samme faglige kompetansen og alle rettighetene som en A-utøver. Olympiatoppen bidrar med faglig støtte på samme måte som tidligere for å bidra til at han kommer tilbake på høyt internasjonalt nivå, skriver Lea i en e-post til VG

Han viser med det til Olympiatoppens regelverk for støtteordninger for individuelle utøvere. A-stipend er i utgangspunktet 120.000 kroner, mens B-stipend beløper seg til 70.000.

Klar avgjørelse

Anita Rapp-Ødegaard administrerer stipendordningen i Olympiatoppen. Også hun bekrefter at Thorkildsen i 2015 får B-stipend.

– Vi ser utelukkende på resultatene, men kan selvsagt tillate en dupp i prestasjonene. Men når det gjelder resultater som har uteblitt over flere sesonger, er det ikke tvil, forteller Rapp-Ødegaard.

– Så i Thorkildsens tilfelle så har det ikke vært tvil?

– Det var en klar avgjørelse.

I søkekriteriene heter det at medalje i OL, plassering blant de tre beste i verdenscupen sammenlagt, gode resultater i OL, VM, EM eller verdenscup samt særdeles gode resultater i målbare idretter (som blant annet friidrett) normalt utløser tilbud om A-stipend.

Thorkildsen-trener Åsmund Martinsen sier han «ikke har lagt seg så mye opp i» hvilket stipend spydkasteren har hatt fra Olympiatoppen.

– Men hvis han ikke får A-stipend er det sikkert i tråd med regler og krav uten at jeg kjenner til grensene de setter. Jeg antar dette er basert på resultater de siste sesongene, sier Martinsen til VG.

– Påvirker dette Thorkildsens satsing denne sesongen?

– Nei, det gjør det ikke. Han vet jo om disse retningslinjene, så det er i orden. Regler er regler, og de må følges.

Trener for fullt

Den dobbelte OL-mesteren slet i fjor med en skade i hofteleddets menisk, avsluttet sesongen allerede i juli og sto over årets EM i Zürich. I slutten av oktober ble det kjent at Thorkildsen skulle opereres og måtte påregne seks til ni måneders rehabilitering.

Han måtte bruke krykker i fire uker etter hofteoperasjonen, men trente allerede i oktober to ganger hver dag.

32-åringen innså at det neppe ble mye spydkasting denne sesongen, men presiserte samtidig at han ønsket å satse mot OL i Rio i 2016. Thorkildsen, som har en personlig rekord på 91,59 meter, kastet 80,79 meter under Diamond League-stevnet i Paris i juli. Det var hans lengste kast i 2014.

– Andreas trener for fullt. Vi holder fortsatt på å øke intensiteten i tråd med planen vi la etter operasjonen. Han er i god form, sier trener Martinsen som ikke tør spå når sørlendingen kan være tilbake i konkurranse.

– Vi ta det når vi kommer dit at utviklingen har kommet så langt som vi ønsker.

Thorkildsens mesterskap de siste ti årene:

* 2014: EM forfall skade (Zürich)* 2013: VM 7.-plass (Moskva)* 2012: OL 6.-plass (London)* 2012: EM 4.-plass (Helsingfors)* 2011: VM-sølv (Daegu)* 2010: EM-gull (Barcelona)* 2009: VM-gull (Berlin)* 2008: OL-gull (Beijing)* 2007: VM-sølv (Osaka)* 2006: EM-gull (Göteborg)* 2005: VM-sølv (Helsingfors)* 2004: OL-gull (Aten)

Les også

 1. Doping-tatt: Sjef for olympisk senter i Russland

  Russlands dopingutestengte VM og OL-gullvinner Olga Kaniskina (30) ble nylig ansatt som sjef for et «olympisk…
 2. Kristiansen: – Olympiatoppen har for mye makt

  Den tidligere langdistanseløperen Ingrid Kristiansen mener norsk idrettsledelse legger hinder i veien for store talenter…
 3. Jays ønsker seg en unnskyldning

  Jaysuma Saidy Ndure (30) håper Norges Friidrettsforbund «er rause nok til å beklage» utestengelsen han ble ilagt i fjor…
 4. Utsetter samarbeid etter russiske dopinganklager

  Antidoping Norges samarbeid med antidopingbyrået i Russland er satt på vent mens russisk idrett blir gransket for doping.
 5. Slo 47 år gammel norsk verdensrekord

  I 1968 hoppet Arne Tvervaag 3,71 meter i stille lengde. I nesten 50 år har ingen vært i stand til å slå den  - før nå.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Andreas Thorkildsen

Flere artikler

 1. Thorkildsen legger opp: – Det har vært en morsom reise

 2. Thorkildsen kommer til OL - som TV2-ekspert

 3. Thorkildsen gir opp årets sesong

 4. Zelezny til VG: – Ingen stor overraskelse

 5. VG-sportens Øystein Jarlsbo kommenterer norsk friidrett: – Manglende «spissing» er Olympiatoppens skyld

Fra andre aviser

 1. Thorkildsen degradert - mister stipend

  Aftenposten
 2. Thorkildsen degradert til «B-utøver»

  Fædrelandsvennen
 3. Andreas Thorkildsen står over hele friidrettssesongen

  Aftenposten
 4. Andreas Thorkildsen står over hele friidrettssesongen

  Fædrelandsvennen
 5. Thorkildsen satser på comeback i slutten av mai

  Aftenposten
 6. Thorkildsen satser på comeback i slutten av mai

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder