MISTER STIPEND: Andreas Thorkildsen etter spydkonkurransen under Bislett Games i fjor sommer. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Andreas Thorkildsen nedgradert

Andreas Thorkildsen (32) får ikke Olympiatoppens A-stipend dette året grunnet «resultater som har uteblitt over flere sesonger».

 • Jostein Overvik
 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter sportssjef i Norges Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, til VG. Thorkildsen mister A-stipendet og ender opp med B-utgaven.

– Andreas ligger ikke innenfor kriteriene, sier Nilsen til VG.

– Hvordan reagerer Thorkildsen selv på dette?

– Jeg har ikke snakket med ham spesifikt om det.

Ifølge Olympiatoppens medierådgiver, Halvor Lea, får ikke saken noen konsekvens i kroner og øre for den dobbelte OL-vinneren. Han har ikke fått utbetalt noe siden det første gullet for over 10 år siden.

– Det er ingen praktisk endring for Andreas Thorkildsen ved at han er flyttet fra A- til B-stipend i Olympiatoppen. Thorkildsen mistet kontantutbetalingen for stipend i 2004, og har siden hatt stipendrettigheter uten utbetaling. Dette skyldes at han har inntekt over beløpsgrensen satt for stipendutbetaling. Når han nå er B-stipendutøver, har han tilgang til den samme faglige kompetansen og alle rettighetene som en A-utøver. Olympiatoppen bidrar med faglig støtte på samme måte som tidligere for å bidra til at han kommer tilbake på høyt internasjonalt nivå, skriver Lea i en e-post til VG

Han viser med det til Olympiatoppens regelverk for støtteordninger for individuelle utøvere. A-stipend er i utgangspunktet 120.000 kroner, mens B-stipend beløper seg til 70.000.

Klar avgjørelse

Anita Rapp-Ødegaard administrerer stipendordningen i Olympiatoppen. Også hun bekrefter at Thorkildsen i 2015 får B-stipend.

– Vi ser utelukkende på resultatene, men kan selvsagt tillate en dupp i prestasjonene. Men når det gjelder resultater som har uteblitt over flere sesonger, er det ikke tvil, forteller Rapp-Ødegaard.

– Så i Thorkildsens tilfelle så har det ikke vært tvil?

– Det var en klar avgjørelse.

I søkekriteriene heter det at medalje i OL, plassering blant de tre beste i verdenscupen sammenlagt, gode resultater i OL, VM, EM eller verdenscup samt særdeles gode resultater i målbare idretter (som blant annet friidrett) normalt utløser tilbud om A-stipend.

Thorkildsen-trener Åsmund Martinsen sier han «ikke har lagt seg så mye opp i» hvilket stipend spydkasteren har hatt fra Olympiatoppen.

– Men hvis han ikke får A-stipend er det sikkert i tråd med regler og krav uten at jeg kjenner til grensene de setter. Jeg antar dette er basert på resultater de siste sesongene, sier Martinsen til VG.

– Påvirker dette Thorkildsens satsing denne sesongen?

– Nei, det gjør det ikke. Han vet jo om disse retningslinjene, så det er i orden. Regler er regler, og de må følges.

Trener for fullt

Den dobbelte OL-mesteren slet i fjor med en skade i hofteleddets menisk, avsluttet sesongen allerede i juli og sto over årets EM i Zürich. I slutten av oktober ble det kjent at Thorkildsen skulle opereres og måtte påregne seks til ni måneders rehabilitering.

Han måtte bruke krykker i fire uker etter hofteoperasjonen, men trente allerede i oktober to ganger hver dag.

32-åringen innså at det neppe ble mye spydkasting denne sesongen, men presiserte samtidig at han ønsket å satse mot OL i Rio i 2016. Thorkildsen, som har en personlig rekord på 91,59 meter, kastet 80,79 meter under Diamond League-stevnet i Paris i juli. Det var hans lengste kast i 2014.

– Andreas trener for fullt. Vi holder fortsatt på å øke intensiteten i tråd med planen vi la etter operasjonen. Han er i god form, sier trener Martinsen som ikke tør spå når sørlendingen kan være tilbake i konkurranse.

– Vi ta det når vi kommer dit at utviklingen har kommet så langt som vi ønsker.

Thorkildsens mesterskap de siste ti årene:

* 2014: EM forfall skade (Zürich)* 2013: VM 7.-plass (Moskva)* 2012: OL 6.-plass (London)* 2012: EM 4.-plass (Helsingfors)* 2011: VM-sølv (Daegu)* 2010: EM-gull (Barcelona)* 2009: VM-gull (Berlin)* 2008: OL-gull (Beijing)* 2007: VM-sølv (Osaka)* 2006: EM-gull (Göteborg)* 2005: VM-sølv (Helsingfors)* 2004: OL-gull (Aten)

Les også

 1. Doping-tatt: Sjef for olympisk senter i Russland

  Russlands dopingutestengte VM og OL-gullvinner Olga Kaniskina (30) ble nylig ansatt som sjef for et «olympisk…
 2. Kristiansen: – Olympiatoppen har for mye makt

  Den tidligere langdistanseløperen Ingrid Kristiansen mener norsk idrettsledelse legger hinder i veien for store talenter…
 3. Jays ønsker seg en unnskyldning

  Jaysuma Saidy Ndure (30) håper Norges Friidrettsforbund «er rause nok til å beklage» utestengelsen han ble ilagt i fjor…
 4. Utsetter samarbeid etter russiske dopinganklager

  Antidoping Norges samarbeid med antidopingbyrået i Russland er satt på vent mens russisk idrett blir gransket for doping.
 5. Slo 47 år gammel norsk verdensrekord

  I 1968 hoppet Arne Tvervaag 3,71 meter i stille lengde. I nesten 50 år har ingen vært i stand til å slå den  - før nå.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Andreas Thorkildsen

Flere artikler

 1. Thorkildsen legger opp: – Det har vært en morsom reise

 2. Thorkildsen kommer til OL - som TV2-ekspert

 3. Thorkildsen gir opp årets sesong

 4. Zelezny til VG: – Ingen stor overraskelse

 5. VG-sportens Øystein Jarlsbo kommenterer norsk friidrett: – Manglende «spissing» er Olympiatoppens skyld

Fra andre aviser

 1. Thorkildsen degradert - mister stipend

  Aftenposten
 2. Thorkildsen degradert til «B-utøver»

  Fædrelandsvennen
 3. Andreas Thorkildsen står over hele friidrettssesongen

  Bergens Tidende
 4. Andreas Thorkildsen står over hele friidrettssesongen

  Fædrelandsvennen
 5. «Thorkildsen er tidenes største norske friidrettsutøver»

  Bergens Tidende
 6. Thorkildsen satser på comeback i slutten av mai

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no