Antall blodtester i Nederland i 2014: 33

Antall blodtester i Norge i 2014: 855

GULLHÅP: Dobbel EM-gullvinner Dafne Schippers (23) vil være med i medaljekampen på 100 og 200 meter i friidretts-VM. Men nederlandsk toppidrett sliter med troverdigheten når det gjelder dopingjakten. Foto:Glyn Kirk,Afp

Lotto-minus stopper dop-jakten i Nederland

Nederlands VM-gullhåp Dafne Schippers (23) blir blodtestet mye mindre enn før, fordi hennes landsmenn spiller mindre på Lotto.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge direktøren i Nederlands antidopingbyrå, Herman Ram, tok de bare 33 blodprøver av nederlandske idrettsutøvere i fjor. Det røper han i et intervju med Nederlands svar på NRK, Nos, onsdag.

Det er gjengitt i DutchNews.nl.

Til sammenligning forteller han at Danmark tok «minst» 300 blodprøver av sine beste utøvere. Antidoping Norges årsrapport 2014 viser at det tok 855 blodprøver i fjor.

– Vi vil være blant topp 10 i verden når det gjelder sport. Det er en selvfølge at vi vil være blant de ti beste når det gjelder dopingkontroll. Jeg vil se en dobling av budsjettet og antall tester, sier Herman Ram.

Ingen raskere på 11 år

Nederland har blant annet Dafne Schippers – Europas nye sprintdronning – som medaljehåp i VM.

– Det er veldig hyggelig, svarer hun på spørsmål om hennes nye status som «verdenstopp» i et intervju med nederlandske AD.nl.

Dafne Schippers tok VM-bronsemedalje i mangekamp i Moskva-VM for to år siden. I friidretts-EM i Zürich for ett år siden vant hun 100 og 200-meteren. For en måned siden vant hun 100-meteren i Londons Diamond League-stevne på 10,92 – foran Blessing Okagbare-Ighoteguonor og Murielle Ahoure (VM-sølv 2013) – og senket den nederlandske rekorden enda en gang.

Ingen europeisk kvinne har løpt raskere på 11 år.

På 200 meter har Schippers årsbestetid 22,29. Det er bare 31 hundredeler svakere enn årets raskeste kvinne, USAs Allyson Felix – som ikke stiller til start på øvelsen i Beijing-VM.

Dermed er Dafne Schippers å regne som medaljekandidat på 100 og 200 meter.

Har et Lotto-problem

Det som ikke er så hyggelig for nederlandsk friidrett foran VM i Fugleredet 22. til 30. august, er nederlendernes kamp mot doping. Antall tester i regi av Nederlands antidopingbyrå er redusert med 25 prosent de siste 10 årene.

– Når det gjelder omfanget av vårt anti-dopingprogram, har vi et problem, sier direktøren for Nederlands antidopingbyrå, Herman Ram, til Nos onsdag – tre dager før friidretts-VM starter i Beijing.

Årsaken til at Nederland, ifølge Herman Ram, er dårligere enn blant andre Romania, Polen og India når det gjelder dopingkontroller, er oppsiktsvekkende. Nederlenderne har i stor grad sluttet å bruke penger – det vil si spille eller gamble – på det statlig drevne Lotto.

Dopingjakten i Nederland er finansiert gjennom det nederlandske idrettsforbundet og den nederlandske olympiske komité. Overskuddet fra Lotto-spillingen er blitt mindre og mindre, år for år.

25. plass

Usain Bolt: – Doping, doping, doping

Med dårligere råd, har Nederland sunket som en sten på rankingen over hvem som er best på antidoping i verden.

Til rundt 25. plass, hevder Herman Ram i Nederlands antidopingbyrå. Han innrømmer at det er skadelig for tilliten internasjonalt til Nederland i kampen mot doping.

– Det er altfor få med hensyn til et «bilde» man kan stole på, sier han om antall blodprøver – 33 – i 2014.

Les også

Mer om

  1. Doping

Flere artikler

  1. Dafne Schippers etter sitt suverene VM-gull: Pepret med doping-spørsmål

  2. Vant VM-gull for tredje gang

  3. Ezinne Okparaebo: Vil ikke snakke om sprintdronningen

  4. Norges dopingsjef: - Alarmerende

  5. Særnorsk krav: Ezinne er ikke OL-klar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder