Historisk Bolt cruiset inn til nytt gull: – Han er ustoppelig

RIO/OSLO (VG) Verdens raskeste mann, Usain Bolt viste nok en gang frem monsterkreftene og er første mann til å vinne gull på 100 meter i tre OL på rad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var en god start, og jeg fikk vist at jeg er i bedre form enn i fjor. Noen tvilere vil det alltid være, men jeg vant gullet og er der jeg skal være i dette mesterskapet, slo Bolt fast like etter at seieren var sikret.

Det er ingen som får en mottakelse som Usain Bolt på friidrettsbanen. Han hysjet på publikum rett før start, fikk en god start og løp inn på tiden 9,81, mens han banket seg triumferende på brystet.

– Han er ustoppelig! utbrøt TV 2-kommentator Jørn Sundby under sendingen.

– Det er ingen over og ingen ved siden av, la han til.

LES OGSÅ: NRK-Ramm kuppet Bolt-show med reggae

Hans største utfordrer Justin Gatlin tok sølvet med tiden 9,89, mens canadiske Andre De Grasse tok bronsen med tiden 9,91. Det var ingen suveren tid for Bolt, men det var mer enn godt nok for verdens raskeste mann som tok sitt syvende OL-gull etter trippelt-gull i Kina 2008 og London-OL for fire år siden.

– Det er den svakeste av de tre vinnertidene i OL, men det spiller jo ingen rolle. Det er gullet som gjelder, sier Johan Kaggestad.

NYTT GULL: Usain Bolt var selvfølgelig først over målstreken da det gjaldt som mest. Foto: Matt Slocum AP

Tre på rad

Før Bolt var Carl Lewis fra USA den eneste som hadde vunnet 100-meteren for menn i to år OL på rad. Med tre seire på rad er Bolt nå definitivt i en klasse for seg.

LES OGSÅ: VG-kommentar: Bolts viktigste seier

Usain Bolts mål er selvsagt å avslutte karrierens siste OL med tre gull - 100 meter, 200 meter og 4x100 meter med Jamaica - her i Rio. Når det gjelder de to siste, regnes han som uslåelig.

– Jeg tror Bolt mener at 200-meteren passer ham bedre nå. Jeg tror ikke han har løpt nok, ikke konkurrert tilstrekkelig og han hadde hamstringproblemet (bakre lårmuskel) i forbindelse med Jamaica-mesterskapet, sier Allan Wells.

– Det er bare mesterskapene som betyr noe. Jeg klarer å gi alt da og elsker friidretten. Det er årsaken til suksessen min, sa han på en showaktig pressekonferanse han holdt sist mandag.

LES OGSÅ: Iuel: – Selfie med Bolt blir for dumt

Etter 100-meteren som han vant i oppvisningsstil, er gullgutten klar for 200 meter, der han, blant annet, skal møte norske Jaysuma Saidy Ndure.

– Jeg har en drøm om å kunne løpe 200 meter på under 19 sekunder. Om det skjer, vet jeg ikke, men uansett kommer det til å bli vanskelig, sa Bolt på mandagens pressekonferanse. Det tyder i alle fall ikke på at han er mett, selv om han er friidrettens gullgrossist nummer en.

Etter at friidretten har vært rammet av enorme dopingskandaler i forkant av Rio-lekene, er Bolt mannen som kan redde sporten.

– Jeg har tro på at sporten min kommer til å være helt ren om et par år, for etter vonde tinder, kommer det alltid noe godt, sa han på pressekonferansen sin mandag.

LES OGSÅ: Dette er OL-historiens beste 100-meter finale

Kontrollerte inn finaleplass

Bolt hadde som forventet ikke noe problem å komme seg til finale. Han kikket seg sidelengs og kontrollerte inn nok en heatseier.

Bolt fikk en god start og kunne kikke på konkurrentene mens han passerte målstreken. Han påspanderte seg også et glis de siste 15 meterne, og løp inn til den soleklart beste tiden på 9,86. Dette hadde han full kontroll på. På andreplass kom Andre De Grasse.

Bolts hovedutfordrer Justin Gatlin måtte anstrenge seg noe mer enn Bolt, men også han slappet av de siste 15 meterne. Han løp inn til 9,94.

Leste du denne? Mamma Bolt: Kjedelig når Usain gir seg

Om han ikke var storfavoritt fra før ble det underbygget i semifinalene. Bolt løp inn til bestetid og skal bli ekstremt vanskelig å slå. Trayvon Bromell er blitt nevnt som outsider til å vinne, men overbeviste ikke i semifinalen. Han kom seg videre på tid sammen med Akani Simbine.

GLISENDE: Det var lekende lett for Usain Bolt i semifinalen. Her sammen med Canadas Andre De Grasse. Foto: Jewel Samad AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder