Ida Marcussen og treneren om mobbingen - 10-årsplanen - OL-medaljen neste år

HAR FÅTT SVI: Mangekjemper Ida Marcussen (23) slo gjennom da hun med sin trener siden 2001, Lukas Udelhoven (44), tok 11. plass og satte norsk rekord i Osaka-VM som 19-åring. I VM er målet tre-fire perser, rundt 6400 poeng og topp 10-plassering. Foto: SCANPIX Foto: Scanpix

Norges mest omstridte friidrettspar: - Man blir sett på som en snåling

DAEGU (VG) Her går Norges mest omstridte friidrettspar for å gjøre seg klar til å slå tilbake mot mobbingen - og fullføre 10-årsplanen: OL-medalje i London neste år.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det er ikke mobbing slik som på skolen. Man blir sett på som en snåling. Jeg har ingen følelse av at vi får aksept for å gå vår egen vei, sier Ida Marcussen (23) til VG - med sin tyskbelgiske trener Lukas Udelhoven (44) stående rett bak henne utenfor media- og deltakerlandsbyen her i Daegu.

Da hun var 14 år gammel la han en tiårsplan for Kristiansand-jenta: OL-medalje i mangekamp (syv øvelser) i London 2012. - Ja, og for å innfri det, må vi komme topp 10 i VM nå, svarer den tidligere tikjemperen på spørsmål om målsettingen står fast.

Les også: VM-vinner disket etter å ha hindret konkurrent

For en utenforstående - det vil si alle unntatt de to - har den etter hennes gjennombrudd med sølvmedalje i junior-VM 2006 og 11. plass med norsk rekord som 19-åring i Osaka-VM (6226 poeng) for fire år siden, virket totalt urealistisk.

SLITER: Ida Marcussen fikk ikke klaff da sjukampen fortsatte i VM tirsdag. Hun klarte bare 5,88 meter i lengde og 44,90 meter i spyd. Foto: Scanpix

- Har møtt veggen

Beijing-OL 2008: 21. plass/6015 poeng, Berlin-VM 2009: 25. plass/5014 poeng, Barcelona-EM 2011: 14. plass/6029 poeng.

- Ida har møtt veggen resultatmessig. Men målet er ikke bare resultater. Vi vil utvikle helheten, personligheten, det å være best når du ikke får den starten du hadde tenkt. Barcelona-EM viste at vi er på rett vei, hevder Lukas Udelhoven.

- Dere trener ikke for mye?

- Kanskje mer enn de andre. Men det må til for å slå dem foran.
Han sier han er blitt utsatt for mobbing og beskyldninger om «hjernevasking». Han mener imidlertid det «er noe av gamet hvis du oppfører deg annerledes». Han sier også at det gikk utover det personlige og private. Men at det hjalp og «stoppet» da de i fjor gikk ut i lokalavisen Fædrelandsvennen og fortalte om det.

Sportsinteressert? Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Hva slag mobbing var det?

- Rykter om alt, uten tyngde, som sprer seg voldsomt. Norge er ikke større enn en landsby, svarer Lukas Udelhoven.

Opp og ned

For snart to år siden sa han og Ida Marcussen nei til å fortsette satsingen mot OL-medalje neste år innenfor friidrettsforbundets rammer. Nå håper han at hun i VM oppnår OL-kravet (6150 poeng) og forbundets (6164) for opptak til landslaget - fordi den økonomiske støtten hun vil få som landslagsutøver er nødvendig med tanke på medaljemålet.

- Lukas (Udelhoven) ønsker å styre det meste selv. Noen ganger har det gått bra, andre ganger ikke så bra, sier friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen.

- Hvorfor har det ikke gått så bra?

- Det vil jeg ikke gå inn på. Men nå kan det virke som om hun er i ferd med å snu trenden, svarer sportssjefen.

VGD: Diskuter VM her!

Fikk tilbud

Han sier at de to ikke ønsket å ta imot et tilbud som svarte til nivået Ida Marcussen var på. Hun mener forbundet da viste mistillit og for liten respekt for det Lukas Udelhoven «hadde gjort» - og han hevder «forbundet var i bildet» da det ble snakket om at «treneren måtte byttes ut».

- Jeg synes forbundet har litt for stort resultatfokus. Det burde vært mer på enkeltutøveren. Jeg var lovende som junior og synes det er rart det ikke blir satt mer pris på, sier Ida Marcussen.

Ida Marcussen sier humoristisk ved avslutningen av intervjuet med VG - da hun og Lukas Udelhoven snakker om perser, poeng og VM-plassering - at «vi har jo erfaring med å gå ut offensivt, for så å få svi skikkelig».

PS! Marcussen fikk ikke klaff da sjukampen fortsatte i VM tirsdag. Hun klarte bare 5,88 meter i lengde og 44,90 meter i spyd.

Flere artikler

  1. Russisk 7-kampstjerne utestengt to år: VM-gull foran Ida Marcussen - nå er hun doptatt

  2. Marcussen: - Har hatt depressive perioder

  3. Ida Marcussen til avis etter VM-nedturen: – Jeg er utsatt for heksejakt

  4. Marcussen misset kravet - krever OL-plass

  5. Norge-kollega Marcussen ut mot Tysse-uttaket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder