FRIIDRETTENS SPYDSPISS: Andreas Thorkildsen, her fotografert i Daegus gater, kaster som nummer fire i dagens kvalifisering. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Derfor er kvaliken Thorkildsens svakhet

Har ikke klart dagens kval-lengde i fire mesterskap på rad

Andreas til VG Nett: - Er den store favoritten hvis jeg klarer kvalet uten problemer

DAEGU (VG Nett) Ettersom Andreas Thorkildsen (29) er best i verden, skal han enkelt kvalifisere seg til VM-finalen. Men han lover ingenting før dagens kvalik.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Slik kastes spydkvaliken

- Kvalet må jeg gjennom, det blir en utfordring, sier Thorkildsen til VG Nett.

Med medalje fra de sju siste mesterskapene har han igjen og igjen vist seg som en rå konkurransemann. Men før den NRK-sendte spydkvaliken klokken 12 i dag norsk tid er Thorkildsen klar over at han sliter med å prestere når det ikke gjelder maksimalt.

VG Nett er til stede på stadion og kommer med resultater og reaksjoner så fort det er mulig - også fra Ingvill Måkestad Bovims 1500 meter-finale 13.55!

De siste fire mesterskapene har han aldri vært bedre enn nummer seks av de 12 som går videre fra kvaliken. Og 82,5 meter, som er satt som kvalifiseringsgrensen i dag, har han ikke vært over ved disse anledningene. Disse kvalikene har imidlertid gått på formiddagen, noe Thorkildsen - som i finalene har kastet rundt 88 meter - misliker.

Sportsblogg: Reddet av Google Translate

- Det har med hans motivasjon å gjøre. Kvalik er noe han bare skal gjennom, sier trener Åsmund Martinsen til VG Nett, vel vitende om at Thorkildsens resultater i kvalikene de siste årene er langt svakere enn i finalene:

Barcelona 2010: 78,82 (7. plass)
Berlin 2009: 80,37 (6. plass)
Beijing 2008: 79,85 (9. plass)
Osaka 2007: 82,33 (7. plass)
Gøteborg 2006: (86,55) (1. plass)
Helsinki 2005: 81,45 (3. plass)
Athen 2004: 81,74 (8. plass)

- I Berlin i 2009 ble det negativt, siden det var så mange med, og dermed måtte Andreas vente en halvtime mellom kastene. Han er jo god nok til å ta kravet i første kast. Derfor prøver jeg å motivere ham med at han kan bli fort ferdig med det, sier Martinsen til VG Nett - og legger til at han har fortrengt den kvaliken fra Barcelona-EM i fjor som åpnet med to døde kast.

Les også: Finsk sjef gir opp gullet

- Anser du det på en måte lettere for Thorkildsen å ta medalje i finalen eller klare kvaliken?

- Nei, det er jo 12 som skal til finalen. Det har noe med hvilken innsats du legger i det. Timingen og gutsen har mye å si i spyd, og slakker man litt av der, går spydet fort fem-seks meter kortere. Det har vi snakket en del om. Heldigvis er kvalet på kvelden nå (koreansk tid). Det beste er å gjøre ett kast, og så være ferdig, sier Martinsen.

Slik svarer han på favoritt-stempelet

Da Thorkildsen møtte pressen på Café Pretzel ved utøverlandsbyen tirsdag, uttrykte han stor tro på at forutsetningene ligger til rette for et vellykket mesterskap.

POPULÆR: Andreas Thorkildsen var et yndet intervjuobjekt på sitt pressetreff utenfor deltakerlandsbyen tirsdag. Foto: Øyvind Brenne


- Er du bekymret for at du skal komme opp på det nødvendige nivået til kvaliken?

- Nei, jeg tror det skal gå greit. Det er noe alle må gjennom. Det viktigste er ikke å brenne for mye krutt, sier Thorkildsen.

Les også: Kritisk til spyd-nivået

- Ser du på deg selv som den store favoritten?

- Hvis jeg kommer meg gjennom kvalifiseringen uten problemer, så ja, sier Thorkildsen til VG Nett - og tenker da både på skader og en mulig helbom.

17 spydkastere har vært over 84 meter i år, men det er likevel knyttet spørsmålstegn ved flere av kanonene før kvaliken. Tero Pitkämäki har vært skadet, det samme med Mathias de Zordo og Vadims Vasilevskis. Dessuten er den meget kapable Sergey Makarov så ustabil at han fort kan misse sine tre kvalikforsøk.
PS! Hvis ikke nok kastere klarer 82,5 meter, er det de 12 med lengst kast som går til finalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder