TO TOPPER: Ingvill Måkestad Bovim (34) er på vei tilbake og tror det går an å få en formtopp på 1500 meter til EM i Amsterdam og Rio-OL i juli og august. Her under trening i Potchefstroom i Sør-Afrika. Foto: Frode Bovim ,

Ingvill Måkestad Bovim (34) på treningsleir i Sør-Afrika for sjette år på rad: – Jeg må pushe kroppen hele tiden

Treneren: Ferdinands mamma er sprek som en 25-åring

Hun ble skadet rett før London-OL, ble operert igjen etter friidretts-EM for halvannet år siden og måtte stå over VM i høst - men mamma Ingvill Måkestad Bovim (34) nekter å gi seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

JENTESLIPP I SØR-AFRIKA: Ingvill Måkestad Bovim leder an feltet under en økt i Potchefstroom i Sør-Afrika over 20 x 400 meter, sammen med blant andre Kristine Eikrem Engeset og Silje Fjørtoft. Foto: FRODE BOVIM ,

– Jeg trener litt mer mengde nå enn tidligere, vi gjør hele tiden små endringer i treningsarbeidet. Må pushe kroppen hele tiden. Blir den vant til noe, er det ikke utfordrende nok, svarer Ingvill Måkestad Bovim på VGs spørsmål om hun trener mer eller mindre nå - sammenliknet med tidligere treningsleirer i Sør-Afrika.

Kan sprenge familiebudsjettet - LES MER

Norges EM og OL-håp på 1500 meter har lagt forberedelsene til kommende sesong til Sør-Afrika seks år på rad. Hun kom til Dullstroom - for å trene i høyden - for et par uker siden, sammen med ektemann Frode (38) og deres sønn Ferdinand (snart 3).

FLERE NORSKE FRIIDRETTSKVINNER PÅ VEI TILBAKE: – Jeg er råere og sterkere

(Saken fortsetter under bildet fra Ingvill Måkestad Bovims Instagram-konto)

Nå har hun nettopp flyttet til mellomhøyde, i Potchefstroom, vest for Johannesburg, der Ingvill Måkestad Bovims trener de ti siste årene, Knut Jæger Hansen, skal følge henne tett i to uker.

Kan holde til Tokyo-OL

– Med hensyn til alder og spesielt det mentale, er hun kun 25 år og kan holde på til og med 2020 (OL i Tokyo), svarer han på VGs spørsmål om 34-åringen er «yngre» enn egentlig alder på grunn av lange pauser i forbindelse med alle sine skader.

LES OGSÅ: Måkestad Bovim om doping: – Bare trist

– Hun trener meget bra og er svært dedikert og proff, sier Knut Jæger Hansen.

Etter fire uker reiser Ingvill Måkestad videre til Stellenbosch. Turen hjem til Norge går først i midten av mars, rett før påske.

VERDEN RUNDT: Ingvill Måkestad Bovim med sønnen Ferdinand (da 13 md) etter sin overlegne seier på 1500 meter i lag-EM i Tallinn sommeren 2014. Foto: Øystein Jarlsbo , VG

I friidretts-VM i koreanske Daegu i 2011 spurtet hun inn til en overraskende 6. plass. Året etter var målsettingen hennes et endelig internasjonalt gjennombrudd i London-OL.

LESTE DU DENNE? Mister VM

Det gikk ad undas noen dager før åpningsseremonien. Under den siste treningsøkten hjemme i Oslo røk hun delvis akillessenen. Hun benyttet starten på en lang opptreningsperiode til å bli gravid. I april for tre år siden fødte hun Ferdinand.

ETTER MOTGANGEN: – Jeg har ikke råd til å gjøre feil

Hundre prosent smertefri

Etter sesongen 2014 måtte hun gjennom en ny opperasjon. Denne gangen var det venstre akilleshæl som var skranten.

– Jeg kjenner ikke noe til alderen i forhold til treningen, men har jo bygget meg opp etter skaden sakte og sikkert i hele høst. Jeg er nå hundre prosent smertefri og innfører alle kvaliteteter i treningen, steg for steg, sier Ingvill Måkestad Bovim.

Da alt lå til rette for at hun skulle rekke friidretts-VM i Beijing i august, pådro hun seg en ny skade, i leggen, under et løp i belgiske Liege i juli.

SLIK GIKK DET IKKE: – Kan bli klar til VM

– Det er et halvt år til EM i Amsterdam, som i likhet med 2012 i Helsinki høyst sannsynlig vil bli et amputert mesterskap. Vil du satse på en superduper-spissing av formen til begynnelsen av juli, for å være god nok til å kjempe om en pallplass på 1500?

– Jeg forbereder formtoppen til august og OL. Men med EM bare fire uker før, vil jo formen være omtrent på topp. Så jeg gleder meg til begge mesterskapene, svarer hun.

– Vanskelig med toppform i begge mesterskap. Men hun vil «bruke» EM i forberedelsene til OL. Kan være ca 85 av 100, svarer Knut Jæger Hansen på spørsmål om hvor nær toppformen hun kan være i EM - hvis forholdstallet for den settes til 100 i OL.

LES OGSÅ: Bare tre finalister har bedre årsbeste enn Bovim i EM-finalen

EM uten Russland

– Hva vil et eventuelt Russland-fravær i EM innebære for deg og din distanse?

– Enten står de på startstreken, eller ikke. Ingen kommentar utover det, svarer hun på tilleggspørsmålet om hun tror Russland får lov til å stille til start i Amsterdam 6. til 10. juli.

Svein Arne Hansen, Norges tidligere friidrettspresident og siden i fjor vår president for det europeiske forbundet, tror ikke Russlands friidrettsutøvere kommer til start hverken i EM eller Rio-OL en måned senere - på grunn av dopingskandalene knyttet til russisk friidrett.

Ingvill Måkestad Bovim deltok på Olympiatoppens fellessamling i høyden i Spania i oktober.

LESTE DU DENNE? – Jeg har ikke råd til å gjøre feil

VM-SUKSESS: Ingvill Måkestad Bovim (34) tok 6. plass i finalen på 1500 meter i friidretts-VM i Sør-Korea høsten 2011. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

– Vi kjører omtrent samme opplegg i forhold til høydetreningen, men kjører mer kontrollert når vi er på 2000 meter (over havet) enn sist. Jeg var litt sliten etter den ene treningsleiren i januar 2012 og da måtte vi justere litt. Vi har også målt nøye effekten av høydeytreningen i forbindelse med Olympiatoppen-samlingen i Sierra Nevada, som jeg drar stor nytte av nå, forteller hun.

Det hun ikke drar nytte av, for å si det slik, er økonomien til Norges friidrettsforbund.

– Forbundet har mindre ressurser, men med god støtte av Tjalve (klubben) og private sponsorer, samt familie, går det hele opp. Det er jeg spesielt takknemlig for, sier Ingvill Måkestad Bovim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder