LETT ANTRUKKET: Henrik Ingebrigtsen (foran) og broren Filip har ladet opp til friidretts-EM i St. Moritz og her - en bane i Italia - de siste tre ukene. Henrik glemte løpeshortsen «hjemme» foran forrige økt. Foto: Privat

Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

Du får ikke se Henrik Ingebrigtsen (25) i bare underbuksa – som på dette bildet – men du bør ikke gå glipp av Norges største medaljehåp i friidretts-EM denne uken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi skal ned dit i dag også, og vi får se om han husker å ta med shortsen denne gangen, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen foran dagens økt, mandag, til VG.

Bakgrunn: Vil vinne tredje EM-medalje på rad

Luftig leir

Henrik Ingebrigtsen vant EM-gull på 1500 meter i Helsinki for fire år siden. For to år siden tok han sølvmedaljen på distansen i mesterskapet i Zürich.

Denne gangen, i Amsterdam 6. til 10. juli, er han ute etter å ta sin tredje EM-medalje på rad.

Oppkjøringen har Team Ingebrigtsen tradisjonen tro lagt til høyden i St. Moritz, med avstikkere til en lavlandsbane i Italia. Den ligger cirka 50 minutter i bil rett over grensen fra vintersportsstedet i Sveits, der Henrik og broren Filip (23) – som også skal løpe 1500 meter i EM – har ligget i treningsleir siden 11. juni.

Det er på banen i Italia Henrik Ingebrigtsen – uten løpebukse, men heldigvis i underbukse – har tatt bildet av seg selv og broren under deres forrige hardøkt.

Bakgrunn: Nedtur i friidretts-VM

Flying start

– Vi kunne sikkert ha trent intensivt her oppe (St. Moritz) også. Men vi har kjørt alle hardøktene, et par ganger i uken, der nede de siste tre årene. Det er varmere der og det er fint å skifte sted en gang imellom, slik at vi unngår brakkesyken. De bader og koser seg litt også, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Han og Filip drar til Amsterdam og friidretts-EM onsdag. Henrik drøyer flyreisen fra Zürich til én dag senere og vil lande i Amsterdam fire timer før han skal løpe sitt kvalifiseringsheat torsdag kveld.

Valget har å gjøre med akklimatisering og effekt av høydeoppholdet, og at han har i tankene å stille til start på 5000-meteren. Den går EMs siste dag, søndag, dagen etter finalen på 1500-meteren lørdag kveld.

Alternativet ville, ifølge Gjert Ingebrigtsen, vært å innfinne seg i Amsterdam en uke før mesterskapsstart.

– Vi tenker like mye OL. Det vi gjør her er med tanke på det som skal skje senere, sier han.

Leste du denne? Vraket til EM – kan hoppe seg til OL

Plagsom tå

Hverken Henrik (3.36 blank) eller Filip Ingebrigtsen (3.36,21) har løpt under det særnorske OL-kravet 3.35,50 på 1500 meter denne sesongen. De er henholdsvis nummer syv og ni på listen over årsbestetidene i Europa.

Bakgrunn: Innstilt – men ikke tatt ut til OL

– Mener du at OL-plassen er i boks; at det vil skje i EM?

– Nei da, men vi må ha flere tanker i hodet samtidig, svarer Gjert Ingebrigtsen.

Gjelder for flere – les saken: Ezinne må løpe ekstra

Han vi helst ikke svare på spørsmål om Henrik Ingebrigtsens tå. «Tåa» har plaget ham en stund og Gjert Ingebrigtsen vedgår at sønnen «har hatt store smerter i den.»

– Vi snakker ikke om tåa. Vi får gjort det vi skal på treningene, sier Gjert Ingebrigtsen.

PS! Henrik Ingebrigtsen ville løpe 5000 meter i forrige EM. Men så viste det seg at han ikke var påmeldt til distansen, og da var det umulig å løpe, som pappa Gjert Ingebrigtsen uttrykke det. Nå er han det, og vil løpe halvmilen «hvis kroppen er med.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder