Gjert Ingebrigtsen reagerer etter finaleløpet: – Spinn hakkende gale

DOHA/OSLO (VG) Etter å ha sett Jakob Ingebrigtsen løpe inn til 4. plass på 1500 meter, 26 hundredeler bak VM-medalje, var det en betenkt pappa og trener Gjert Ingebrigtsen som møtte pressen.

– Det ble vanskelig. Det ble veldig vanskelig, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK og TV 2 umiddelbart etter at 4.-plassen til sønn Jakob Ingebrigtsen (19) var et faktum.

– Spinn hakkende gale

– Det er noen der som helt åpenbart... Jeg vil helst ikke si for mye om forskjellige ting der. Men uansett, det ble en 5. plass og en 4. plass. Han er med og slåss om medalje både på 5000 og 1500, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Hva kunne han ha gjort annerledes?

– Alle kan jo se at det er noe spinn hakkende gale... Spinn hakkende gale! Men sånn er det, svarer han med sin særegne dialekt.

– Det er tett i toppen, og det... Når det popper opp folk som aldri har vært i nærheten av noe tilsvarende... En 4. plass og en 5. plass til Jakob. I min bok er det medalje begge deler, men så er det ikke min bok som gjelder. Det er dumt at det ikke holder helt inn, utdyper han.

Foto: Bjørn Steinar Delebekk

– Ekstremt

Jakob Ingebrigtsen kom på 4. plass, 26 hundredeler fra medalje. Timothy Cheruiyot var helt suveren, tok tidlig ledelsen og vant på tiden 3.29,26. Taoufik Makhloufi tok sølvet foran polske Marcin Lewandowski.

De to sistnevnte gjennomførte sine beste løp for sesongen, og det samme gjorde fem andre løpere i finaleheatet. Totalt ble det satt syv årsbeste løp på 1500-meterfinalen, hvorav fire var personlige rekorder.

– Hva tenker du om innsatsen hans, til Jakob Ingebrigtsen?

– Helt fantastisk. Jeg synes han er heroisk, og en veldig god representant for familien og landet. Han taper for folk han ikke skal tape for, og det er jeg helt enig i, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

– Han er veldig skuffet selv?

– Jo, men ikke for den grunnen du tror. Sannsynligvis en annen grunn. Han må få tid til å fordøye det, og verden er ikke rettferdig. Verden er fryktelig urettferdig. Man må ta opp kampen med alle de elementene som er der, samme hvor de kommer fra, sier han.

– Til å være i VM på 1500 meter, er det en ekstremt god tid. Det kan ikke være mange ganger man har løpt under 3.30 i et mesterskap! Det må tilhøre en tid vi ikke har veldig lyst til å snakke om, så det er ekstremt fort, og mer eller mindre solo. Det er ekstremt, sier Gjert Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen ønsker ikke å kommentere farens uttalelser.

– Det er ikke opp til meg å synes noe om, sier Jakob Ingebrigtsen til VG.

– Ikke overraskende

Tidligere friidrettsutøver Sindre Buraas, som har vært VGs ekspert under Doha-VM, tror Gjert refererer til at sølvvinner Makhloufi har vært i et mistenkelig miljø. Makhloufi har tidligere vært trent av nå utestengte Jama Aden.

– Jeg synes ikke det er riktig å mistenke noen rett etter et løp. Det kunne vært at man har trent hele sesongen mot et VM i oktober. Han har tatt OL-gull og er en utøver som vet hvordan man topper formen. Han var en medaljekandidat på forhånd, så det er ikke sjokk at han tar medalje, sier Buraas til VG.

Sondre Nordstad Moen, som litt etter at Jakob Ingebrigtsen var ferdig med sin 1500 meter løp inn til en 12. plass på 10 000-meteren, møtte Makhloufi i Belgia tidligere i år. Han sier de hadde en «interessant prat» på massasjebenken.

– Han fortalte at han rett og slett var lei, så måtte han bytte trener. Han er 31 år og har tjent sine kroner nå. Når du er olympisk mester og har de sponsorene og de inntektene man har, er det lett å begynne å tenke på materielle interesser.

Ifølge Nordstad Moen har Makhloufi hatt et par trenere siden han hadde omdiskuterte den dopingtatte treneren Jama Aden.

– Du synes ikke det er overraskende at han som er 31 år slapper av et par år og tar medalje nå?

– Nei. Hvorfor skulle det være det? Han er bare 31 år [...] Det spørs jo hva han gjør i mellomtiden, om han trener eller ligger på sofaen... Selv om han ikke konkurrerer, har han vel rørt på kroppen. Han har kvaliteter, sier Nordstad Moen.

Avkrefter dopingmistanker

I et intervju med en samlet presse presiserer Gjert Ingebrigtsen at han ikke mistenker doping.

– Når du uttaler tidligere at «her er det noe galt», hva mener du med det?

– Når da?

– Du uttalte det til de som intervjuet deg tidligere.

– Jeg har ikke sagt et ord om at det må være noe galt.

– Men du mener ikke at det er noe galt med de foran?

– Det er den rekkefølgen jeg fryktet at det ville bli. Nøyaktig den rekkefølgen.

– Kan du forklare bakgrunnen for at det skulle bli de tre (Cheruiyot, Makhloufi og Lewandowski) i front?

– I mesterskapsløp blir det gjerne sånn som det. Det er litt samme opplegget som vi har sett tidligere. Blir det en massespurt, så er det spurterne som tar det.

– Men spurterne springer også veldig fort da?

– Hvor er de når vi har Diamond League? Hvor er de da?

– Synes du de springer mistenkelig fort?

– Det kan være at de har satset på at VM skal være det store. Det kan godt være. Det har ikke vi gjort.

– Man kan tolke uttalelsene dine til NRK som at du mistenker doping. Gjør du det?

– Nei, det gjør jeg ikke.

– Hvorfor ikke?

– Hvorfor jeg ikke mistenker doping!? Hva slags dustespørsmål er det?

– Hva er det du sier på TV da?

– Jeg har ikke sagt noe på TV. Hva er det du referer til?

– Etter det jeg hører, sier du at det dukker opp folk som ikke har løpt på to år og tar medalje.

– Trenger du mitt resonnement for å resonnere selv? Kan du ikke resonnere selv? Har du sett resultatlista?

– Jeg vil bare høre hva du tenker...

– Har du sett resultatlista?

– Ja.

– Hva er det du resonnerer deg frem til?

– Det er ikke min jobb.

– Ikke min heller.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder