GULL I BLIKKET: Filip Ingebrigtsen er klar for å ta nok et EM-gull i Berlin.
GULL I BLIKKET: Filip Ingebrigtsen er klar for å ta nok et EM-gull i Berlin. Foto: Line Møller

EM-håp Filip Ingebrigtsen (25): – Den av brødrene som vinner, gnir det inn

FRIIDRETT

– Vi har alltid vært en gjeng med dårlige tapere og dårligere vinnere, sier Filip Ingbrigtsen om å vokse opp i den etterhvert så legendariske Ingebrigtsen-familien. Nå går han for gull på 1500 meteren i EM.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 11.08.18 09:42

– Jeg spyr stort sett etter alle de store konkurransene. Fordi jeg har tatt meg sånn ut, sier Filip Ingebrigtsen der han sitter og spiser sushi på et kjøpesenter i Sandnes, servert av lillebror Jakobs kjæreste.

For en liten time siden var han på trening rundt tjernet ved Giskehallen. Blodåren på halsen hadde dirret idet pappa og trener Gjert Ingebrigtsen gaulet:
«Hva er dette for joggetempo?! Spring til dere blir lilla i hovudet!!»

Jakob (17), Filip (25) og Henrik (27) hadde sett helt uberørte ut, bare økt takten. Også lillesøster Ingrid (12) hadde vært med.

– Få opp armene, Ingrid, roper faren.

Skolebrødkrigere

Filip har vokst opp i den etter hvert så legendariske Ingebrigtsen-familien, som består av til sammen syv barn, seks gutter og ei jente. I huset på Lura i Sandnes utenfor Stavanger har det vært en evig strøm av konkurranser.

– Vi konkurrerte om å bake skolebrød fortest. Etterpå var det om å gjøre å spise skolebrødene raskest. Jeg er nok litt miljøskadet.

Filip betegner seg selv som den rolige typen i familien når det kommer til diskusjoner og temperament.

– Altså, alle vi ungene og pappa konkurrerer, mens mamma hun heier og legger til rette, slik at vi kan få gjennomført.

Sånn har det bare alltid vært, fastslår Filip.

Taperene måtte sitte bak

– Forresten har vi alltid vært en gjeng med dårlige tapere og dårligere vinnere. Om man vinner, så gnir man det inn. Og så er det småstikk hele tiden. Vi hadde jo en minibuss og det var alltid slåssing og kappløping for å få sitte fremst, humrer Filip.

Vinnerne fikk sitte fremst, taperne bak, sånn var det å tape i vår familie. Men alle fikk stort sett nok mat og en seng så sove i.

De siste par årene har 25-åringen for alvor tatt steget opp på et internasjonalt toppnivå.

– Jeg har aldri vært en sånn som folk har pekt på og sagt: «Han er god». Henrik og Jakob har sånn sett vært mer barnestjerner og vunnet flere konkurranser som juniorer. Det har vært helt greit. Men jeg har alltid elsket å vinne.

Unik trio

I årets EM kan Filip, Henrik og lillebror Jakob bli historiske. Tre brødre Ingebrigtsen kan i teorien ende opp på startstreken i 1500-meterfinalen.

– Det er nesten uhørt. Men det hadde vært utrolig gøy. Vi har jo dratt hverandre opp, og jeg unner dem det beste – bare jeg tar gullet.

I 2016 vant Filip gull på 1500 meter i EM, og i fjor suste han inn til en bronsemedalje på 1500 meter i sin første VM-finale. Nå er han er favoritten blant de tre brødrene. Filip skal også løpe 5000 meter i EM sammen med brødrene sine.

– EM er sesongens viktigste løp, understreker Filip.

Brødreduellene

Å konkurrere med brødrene synes han er gøy.

– Å kunne trene sammen med brødrene dine, som også er blant noen av de beste i verden, det er en sann fryd. Det er fantastisk bra om vi alle tre klarer å lykkes i det vi jobber så hardt for. Det betyr veldig mye for meg å ha dem rundt meg. Men når startskuddet går, da vil jeg vinne, sier han.

Filip trekker frem faren som en stor suksessfaktor.

– Hans engasjement og pågangsmot betyr utrolig mye. Han er helt i særklasse. Da jeg ble skadet tidlig i sommer, var det han som ga meg troen på at jeg kunne komme tilbake.

For årets sesong startet på verst tenkelige måte for Filip. Under et løp i California 4. mai fikk han voldsomme smerter i foten. Han måtte bryte en 5000-meter etter 3200 meter – til tross for at en Ingebrigtsen-bror «aldri» bryter et løp. Legen konkluderte med at det var en delvis avrevet sene mellom forfoten og hælbeinet som hadde utløst de voldsomme smertene.

– Jeg var jo livredd for at sesongen skulle være ødelagt. Men pappa er unik. Han gir seg aldri.

Pappaen som Filip snakker om, har tre sønner til verdenssuksess – uten å selv ha drevet idrett.

Rekordsommer

Allerede en måned etter skaden stilte Filip på Bislett Games. Løpet var oppløftende, tatt i betraktning at det ikke var lenge siden han fikk skaden.

Utover sesongen har det bare gått videre oppover for Filip og lillebroren Jakob.

Bare to helger før sesongens store mål, EM i Berlin, stormet både Filip og lillebror Jakob inn til nye rekorder på 1500 meter i et Diamond League stevne i Monaco. Filip slo ny norsk rekord med 3.30,02 – det er fire sekunder bak verdensrekorden – og ble nummer tre i løpet. Slått av to kenyanere. Jakob (17) satte i samme løpet ny U18-europarekord for juniorer med tiden 3.31,18. Yngstemann i Ingebrigtsen-gjengen løper styggfort, tross sin unge alder.

Inntil den samme helgen var det eldstebror Henrik (27) som var best på favorittdistansen, med tiden 3.31,46, som ble satt på samme bane i 2014. Han har de siste årene vært mye plaget av skader, men har i år vært skadefri og satser på comeback.

Samme helg klarte Filip også å kvalifisere seg for 5000 meter i EM.

Gifter seg i september

Årets mest spesielle begivenhet for Filip blir når han gifter seg med kjæresten Astrid Mangen Cederkvist (24) i september. Det store familiebryllupet skal holdes i Mangen i Akershus.

De to møttes på Nordisk mesterskap i Steinkjer i 2012. Filip mener det kan ha vært kjærlighet fra første blikk – sett fra hans side.

– Astrid er en veldig behagelig person. Søt, snill og rolig. Kanskje hun minner meg litt om meg selv? sier Filip og rødmer lett.

Han fridde rett etter 2016-sesongen, da de to var på ferie i Kroatia. Ringen hadde han kjøpt i Brussel på forhånd – men det var ikke helt planlagt – så han måtte låne mammas kredittkort.

– Hun hjalp meg gjerne. Men jeg betalte tilbake.

I flere dager brant ringen i lommen. Til slutt fant han en halvøy og en solnedgang som passende ramme for det store spørsmålet. Han hadde planlagt en masse fine ting han skulle si.

– Det var så vidt jeg fikk frem «vil du gifte deg meg?». Men jeg kom meg i alle fall ned på kne – og det ble jo litt grining, ler Filip. Ingebrigtsen-gutten er vant til å få det som han vil.

Etter bryllupet skal han og kona flytte til Oslo, hvor Astrid har fått seg lærerjobb. Det er pappa Gjert lite fornøyd med.

–Jeg skal jo fortsatt trene med brødrene mine. Utviklingen har gått i retning av mer høydetrening og samlinger, og det kommer vi til å fortsette med. Men jeg må ha et velfungerende privatliv hvis jeg skal prestere bra på friidrettsbanen.

– Later som jeg er bredskuldret

Når Filip går ut på Olympiastadion i Berlin neste uke, satser han alt på å ta EM-gullet på 1500 meter.

– Jeg har ikke så mye ritualer i forkant av et løp. Jeg har sett på afrikanerne og de gjør alt veldig enkelt og ukomplisert. De tar på seg skoene, løper to drag alt de kan og så er de klare. Ikke noe dilldall. Vestlige løpere har en tendens til å tenke litt for mye på detaljer, og da kan det fort blir feil fokus, mener han

Men Filip har rutine på matinntaket før et løp: Han må spise en banan og ha loff med syltetøy. Lette karbohydrater. Og to kopper kaffe.

– Blir du nervøs?

– Ja, men jeg er blitt flinkere til å bruke nervøsiteten positivt. Før kunne den tappe meg for krefter, gjøre meg helt nummen i kroppen. Nå bruker jeg den til å skjerpe meg.

Før løp er stemningen blant løperne ladet. Filip tror at kroppsspråket har mye å si, og han føler selv at han de siste årene har fått mer kontroll på sitt eget.

– Hvis du oppfører deg nervøst, så blir du nervøs. Hvis du later som du eier hele stadion, så tror du det til slutt selv, sier løperen som veier 75 kg og rager 187 cm over bakken.

Så når de andre løperne står og hopper og kjenner etter på beina om de er klare, så sitter Filip i ro og forsøker å være helt avslappet.

– Når jeg går inn på stadion, later jeg alltid som om jeg er bredskuldret. Da får jeg en ro og jeg ser at det har en effekt på de rundt også. Jeg ser at de tenker: «Oj, shit, han er klar». Spesielt afrikanerne blir veldig stressa av de greiene der, sier Filip, med et lite smil om munnen.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om