NEDTUR: Andreas Thorkildsen var den store gullfavoritten, men endte med sølv i VM i Daegu. Foto: Ap

Thorkildsen deppet over sølv i VM

Norges sølvvinner kastet mye svakere enn vanlig - tysk gull

DAEGU (VG Nett) Andreas Thorkildsen (29) klarte ikke å ta gullet alle forventet i Sør-Korea, men måtte nøye seg med sølv. Tyske Matthias de Zordo vant.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Offisielle resultater her

Thorkildsen var ikke sitt vante jeg i konkurransen, og havnet bakpå allerede i første kast. Mens tyske de Zordo slo til med vinnerkastet på 86,27 meter i første omgang, rotet den norske gullfavoritten med lengder rundt 80 meter i fem av seks omganger.

- Det var en dårlig dag. Teknikken stemte ikke, sier en tydelig skuffet Thorkildsen til VG Nett.

- Klarer du å glede deg over et sølv?

- Jeg klarer å glede meg over at jeg tar min åttende mesterskapsmedalje, men det er ikke noe bra å vite at han vant på 86 meter. Det er noe jeg har potensial til å klare. Dette er tross alt mitt dårligste mesterskapsresultat siden Paris i 2003, sier 29-åringen til VG Nett.

Friidrettslandslagets hovedsponsor hadde planlagt en middag for alle i den norske troppen lørdag kveld, hvilket av alle her i Daegu er blitt ansett som en mulig gullfest. Thorkildsen forklarer at det fortsatt blir middag, men at han ikke kommer til å feire dagens prestasjon.

På avslutningsfesten spratt imidlertid spydstjernen champagnen på en koreansk restaurant like ved deltakerlandsbyen.

- Jeg er ikke fornøyd med sølv, men det at jeg fikk en ny mesterskapsmedalje er bra, sier Thorkildsen til VG Nett på festen mens det oser stekt kjøtt i pannen foran ham.

Reddet av ett kast

Den norske 29-åringen kastet 80,75 først, så 80,46 i sitt andre kast og 80,60 i tredje kast. Han ristet på hodet etter alle sine tre første forsøk. Det femte forsøket var svakt, og Thorkildsen sørget for å gjøre det dødt. Det sjette og siste kastet endte på 80,28 meter. I fjerde omgang fikk han opp et kast på 84,78 meter - hans eneste i nærheten av vanlig standard - og det reddet hans åttende mesterskapsmedalje på rad i form av et sølv. Uten dette kastet hadde 29-åringen blitt nummer åtte.

- Hva gikk feil?

- Det tekniske, sier Thorkildsen, uten å klare eller ha ønske om å utdype.

Til VG Nett medgir han imidlertid at det akkurat i dag ikke satt som det skulle.

- Dagsformen var ikke bra. Jeg hadde ikke muligheten til å rette på ting som jeg vanligvis har.

Mens de Zordo jublet med treneren med seierstårer i øynene, var det null feiring å spore hos Thorkildsen for sitt tredje VM-sølv i karrieren.

SLO TIL: Matthias de Zordo kastet langt i førstekastet sitt, og jublet umiddelbart. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Slik endte konkurransen:

1. Matthias de Zordo: 86,272. Andreas Thorkildsen: 84,783. Guillermo Martinez: 84,304. Vitezslav Vesely 84,115. Fatih Avan: 83,346. Roman Avramenko: 82,517. Jarrod Bannister: 82,258. Mark Frank: 81,81

-------
9. Antti Ruuskanen: 79,46
10. Dmitri Tarabin: 79,06
11. Stuart Fatquahar: 78,99
12. Sergey Makarov: 78,26

Slet hele konkurransen

Matthias de Zordo fulgte opp sitt førstekast på hele 86,27 med et 85,51-meterskast i andre forsøk - og EM-sølvvinneren fra i fjor virket fra start av å være den piggeste i finalen. .

- Jeg er litt trist for at det ikke var det høyeste nivået på konkurransen i dag, men jeg er glad for å være verdensmester, sier de Zordo til NRK.

Han hadde også litt ankeltrøbbel som han fikk behandling for. Det preget ham ikke nevneverdig.

VG Nett-leser:Da var sølv sikret ihvertfall, men det er jo en nedtur..Diskuter med andre her!

PS! Spydkonkurransen ble helt fra innledningen av stadig forstyrret av rullestolløp (!), premieutdelinger og diverse andre øvelser. Ifølge Andreas Thorkildsen påvirket dette ikke spydkonkurransen negativt, fordi han er vant med det fra mesterskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder