Olympisk senter i Russland med over 20 dopingsaker

Friidrettssjefen: Sikker på at kappgjengerne ikke går i VM

Erik Tysse: Kan gå for medalje i Beijing

KOMMER IKKE: Russlands Olga Kaniskina vant OL-gull i 2008 og VM-gull i 2009 (bildet). Etter OL-sølvmedaljen i London ble hun utestengt for doping. Nå stopper Russlands friidrettsforbund, av frykt for nye skandaler, sine kappgjengere fra å delta i VM om to uker. Foto:Gero Breloer,AP

Russland stopper egne VM-deltakere

Erik Tysse (34) kan komme til å gå for medalje i VM, hvis Russlands friidrettssjefer gjør alvor av å holde alle sine kappgjengere hjemme fra mesterskapet i Beijing om to uker.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg er 99 prosent sikker på at kappgjengerne ikke vil delta, sier fungerende president i det russiske friidrettsforbundet, Vadim Zelisjenok, til nyhetsbyrået R-Sport

Det gjorde han for to uker siden.

På spørsmål om hvorfor han ikke kunne si det med hundre prosent sikkerhet, svarte Russlands friidrettssjef at det var en «liten» sjanse for at saken kunne ordnes opp i raskt.

Nå – 11 dager før friidretts-VM starter i OL-stadion Fugleredet – tyder ingenting på at russerne har klart å rydde opp i dopingreiret bestående av kappgjengere.

Tysse: Flere plasser opp

På bakgrunn av informasjon fra RUSADA (Russlands antidopingbyrå), har det russiske friidrettsforbundet besluttet ikke å sende russiske kappgjengere til internasjonale konkurranser før RUSADAs etterforskning er avsluttet, skriver Russlands friidrettsforbund i en offisiell uttalelse.

– Dersom de ikke stiller, vil det bety flere plasser opp for både Erik Tysse (20 km) og Håvard Haukenes (50 km). Det er det ikke tvil om, men jeg tror det ikke før jeg får se det, sier Stephan Plätzer, Tysses trener, til VG.

Les mer om Erik Tysse her: – Kan ta OL-medalje hvis han får litt hjelp

# Erik Tysse ble tatt for bruk av utholdenhetsdopet Cera i mai 2010. Etter to års utestengelse gjorde han internasjonalt comeback i London-OL for tre år siden.

Bakgrunn: Slik svarte han på dopingspørsmålene

– Dersom de velger ikke å sende dem til Beijing, tar jeg det som et positivt tegn. Det viser at Russland virkelig tar de siste dagers nyheter på alvor, sier Stephan Plätzer.

– I toppen uansett

– Det som er litt synd, er at jeg tror russerne ville hevdet seg selv uten doping. Vi har vært der borte og sett hvordan de trener. De vasker ikke klærne selv engang, og trener under ekstremt profesjonelle forhold. Jeg tror de ville hevdet seg i toppen uansett, sier han.

Russlands senter for kappgang – det som antas å være et dopingreir – ligger i Mordovias hovedstad Saransk.

Russlands VM og OL-gullvinner Olga Kaniskina, som tok gull foran Norges Kjersti Tysse Plätzer i 2008-OL, ble ansatt som sjef for stedet såkalte olympiske senter for kappgang i januar – på tross av at hun var suspendert for doping.

Kaniskina er utestengt tre år og to måneder, gjeldende fra 15. oktober 2012.

I tillegg ble det i januar kjent at ytterligere to OL-gullvinnere, en VM-gullvinner og en VM-sølvvinner – alle menn – fra Russland er utestengt for doping.

Kjersti Tysse Plätzer: – Vil ha gullmedaljen utdelt på OL-stadion under VM.

Olga Kaniskinas forgjenger, Viktor Kolesjnikov, ble avsatt som leder for for senteret i august, og fikk sparken – av Russlands antidopingbyrå RUSADA – 26. desember.

I midten av juli, forrige måned, gikk senterets egentlige sjef, Viktor Tjegin, av som trener etter en rekke dopinganklager. RUSADA har også startet etterforskning av Tsjegins virksomhet.

30 dopingsaker

Nærmere 30 av hans kappgjengere og langdistanseløpere har vært involvert i dopingsaker. Det er grunn til å tro at Russlands mange «mistenkelige» blodprøver i tidsrommet 2001 til 2012 stammer fra russernes kappgangsenter i Saransk.

Les mer her: Norges antidopingsjef Anders Solheim om den tyske TV-dokumentaren angående «mistenkelige blodprøver»: - Alarmerende.

– Det var ikke en enkel avgjørelse å ta for meg. Uansett vil senteret vårt fortsette jobben med et stort og sterkt lag. Jeg håper at resultatene for våre kappgjengere vil bli bedre, uttalte Viktor Tjegin da han gikk av som sjeftrener.

UTESTENGT GULLVINNER: Russlands Sergej Kirdjapkin vant OL-gull på 50 kilometer i London-OL for tre år siden, foran Australias Jared Tallent. Kirdjapkin senere, sammen med flere kappgangkolleger, suspendert for doping. Foto:Sergei Grits,Ap

Hans utøvere har i stor grad toppet resultatlistene i kappgangkonkurranser i en årrekke.

– Det er absolutt en god dag for sporten. Noen utøvere fra andre nasjoner har også dopet seg, men det er ikke så utbredt som i Russland, sier Australias kappgangstjerne Jared Tallent med tanke på Tjegins avgang.

– Aller helst ville jeg sett at hele det senteret (i Saransk) ble stengt, tilføyer han.

Talent har vunnet OL-sølvmedalje på 50 kilometer to ganger, i 2008 og 2012, begge gangene bak konkurrenter som senere er tatt for doping.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder