Landslagslegen: Likner skaden som stoppet ham i 2012-EM

LANGVARIG SKADE: Andreas Thorkildsen - her på Bislett for to år siden - måtte bryte EM-finalen i 2012 på grunn av hofteproblemer. Nå kan det være det samme problemet som har tvunget ham til å stå over friidretts-EM i Zürich neste uke. Foto:Mattis Sandblad,VG

Thorkildsen må vente tre uker på svar

Andreas Thorkildsen (32) er blitt undersøkt kontinuerlig
etter hans EM-nei for to uker siden, men må vente enda tre uker før endelig svar på hva som er årsaken til hofteplagene - som kan være de samme som ødela mesterkapet for ham i 2012.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Det likner veldig på det som plaget ham da. Det er samme hofte og litt av de samme smertene. Han har hatt det en stund, siden før 2012. Det er ikke helt nytt, sier landslagslege Ove Talsnes i friidrettsforbundet.

Norges dobbelte OL-gullvinner i spyd vant EM-gull i 2006 og 2010. I Helsinki for to

år siden, måtte han gi seg halvveis i finalen på Olympiastadion.

Skadefri og skadet

Årsaken var en vond hofte og lysk; noe ikke helt konkret. Han endte på 4. plass. I London-OL et par måneder senere og friidretts-VM i fjor høst gikk det enda dårligere, henholdsvis 6. og 7. plass.

Etter en voldsom nedtur på Bislett 11. juni i år, droppet han lag-EM 21.-22. juni og gjennomgikk en «utredning» - uten at det hjalp ham til å kaste spydet lenger.

Selv om han og trener Åsmund Martinsen frem til da hadde understreket at han endelig var skadefri, forklarte han 23. juli avbudet til EM med «smerter som hemmer meg» i hoften.

MEDALJEHÅP: Jaysuma Saidy Ndure skal starte på 100 og 200 meter i EM neste uke. Han har antakelig største sjanse til å ta medalje på den lengste distansen. I 2012 vant han bronse på den korteste, 100 meter, i Helsinki-EM. Her fra før VM i fjor. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Rekordtropp i EM

- Vi har ikke konkludert. Vi er i en fase hvor vi fortsatt utreder det, for å finne ut hva det er og hva vi skal gjøre. Det har vært utredet et par uker, og det vil bli gjort flere undersøkelser, sier landslagslege Ove Talsnes.

- Hvilken tidshorisont har dere?

- Jeg tror diagnostikken vil ha kommet langt i løpet av tre uker fra nå. Vi har et EM på ni dager oppe i dette, svarer Ove Talsnes.

Sportssjef Ronny Nilsen offentliggjorde i kveld Norges EM-tropp til mesterskapet i Zürich 12.-17. august. Den er rekordstor med 40 utøvere. Til sammenlikning besto den av 38 da Norges arrangerte EM i 1946 og 37 i Barcelona for fire år siden. For to år siden, da Norge vant et gull, et sølv og to bronsemedaljer, var den norske troppen på 27 utøvere. Helsinki-mesterskapet hadde i motsetning til nå – på grunn av OL - ikke maraton og kappgang på programmet.

Vukicevic satt kortison

Flere utøvere i Norges har slitt og sliter med skader foran EM i Zürich om åtte dager, men Andreas Thorkildsen er den eneste i toppsjiktet som ikke kan delta på grunn av skade.

Hekkeløper Isabelle Pedersen måtte stå Bislett Games, Øyvind Strømmen Kjerpset (400 m hekk) hadde lenge en betennelse i venstre fotblad, EM-sølvvinner Tonje Angelsen har slitt med teknikken på grunn av en fotskade fra etter London-OL, langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal pådro seg en leggskade ved påsketider og sleggekaster Eivind Henriksen har fortsatt vondt i kneet etter en korsbåndoperasjon.

I dag satt Norges hekkehåp Vladimir Vukicevic kortisonsprøyte i sin betente venstre fot for – forhåpentligvis – å kunne bli klar til å løpe i Zürich.

- Det vil gå noen dager før jeg får resultatet av det. Men jeg håper jeg blir klar til EM. Per i dag har jeg i alle fall fått klarsignal til å delta, sier Vladimir Vukicevic til VG i kveld.

Flere artikler

 1. Hekk-Vukicevic: EM kan ryke

 2. «Mensen-jenta» holdt unna rampelyset

 3. Ingen brødre-taktikk før EM-gullkampen

 4. Hekke-Vukicevic skuffet etter landslagsvraking

 5. U23-gullhelten Skagestad i tidsnød for å rekke EM

 6. Karsten Warholm dobler: Løper to distanser i EM

Fra andre aviser

 1. Norge til friidretts-EM med tidenes største tropp

  Fædrelandsvennen
 2. Warholm dropper spesialdistansen i EM på hjemmebane

  Aftenposten
 3. Lag-EM ryker for Ingebrigtsen

  Bergens Tidende
 4. Dette skjer i EM i dag

  Aftenposten
 5. Sportssjefen mener Warholms EM-valg er dristig: – Det er ambisiøst, men typisk ham

  Aftenposten
 6. Sportssjefen mener Warholms EM-valg er dristig: – Det er ambisiøst, men typisk ham

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder