Mistenker konkurrenter som er lenge borte

Dropper Norges felles treningsleir i Hongkong før VM

MÅLER BLODSUKKERET: VG besøkte Henrik Ingebrigtsen i går. Her måler han laktat under trening. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Dopingtestet 13-14 ganger i år: Henrik Ingebrigtsen: - Viser gjerne fram blodpasset mitt

SANDNES (VG) Henrik Ingebrigtsen (24) er allerede blitt dopingtestet 13-14 ganger dette året. Han offentliggjør gjerne sine blodverdier, selv om han ikke synes det er noen vits å gjøre det.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Blodverdiene er jo offentlige for de som er interessert i å se hva de er, sier Henrik Ingebrigtsen - og sikter til Antidoping Norge.

Henrik Ingebrigtsen er Norges eneste medaljehåp foran friidretts-VM om to uker. Han vant EM-gull på 1500 meter i 2012, tok 5. plass på distansen i London-OL, 8. plass i friidretts-VM 2013 og vant EM-sølvmedalje i Zürich for ett år siden.

800 mistenkelige verdier

Mo Farah, dobbelt OL-gullvinner på 5000 og 10 000 meter i London for tre år siden, og syv britiske mellom og langdistanseløpere sa nylig ja til å offentliggjøre sine blodverdier. Det gjorde de etter press fra The Sunday Times. Den britiske avisen og den tyske TV-kanalen ARD publiserte nylig tall fra det internasjonale friidrettsforbundets database.

Over 12 000 blodprøver tatt av 5000 friidrettsutøvere i tidsrommet 2001 til 2012 viste, ifølge The Sunday Times og ARDs blodeksperter, «mistenkelige» verdier hos over 800 utøvere.

KOMMENTAR: Sannheten om de norske blodverdiene

Mo Farahs trenere, Alberto Salazar, ble tidligere i sommer anklaget for dopingjuks. Rett før friidretts-VM i Beijing 22. til 30. august var Mo Farah under press. Han ble rådet av det britiske friidrettsforbundet til ikke å gå ut med sitt såkalte blodpass, men fikk moralsk støtte fra Tour de France-vinner Chris Froome da han gjorde det.

DOBBELT OL-GULL: Mo Farah vant 5000 og 10 000 meteren i London-OL. Her vinner han 3000 meteren i Londons Diamond League-stevne 24. juli. Foto:,Reuters

Froome i The Guardian - les saken her

– Jeg forstår hvorfor de gjør det. Hvis jeg hadde fått spørsmål om å offentliggjøre mine blodverdier, ville jeg ikke hatt noe imot det. Men hva skal det være godt for hvis alle gjør det. Alle blodprøver er individuelt betinget, med variasjoner med hensyn til om du har vært i høyden, for eksempel, sier Henrik Ingebrigtsen.

BAKGRUNN: Ekspertene krangler

- Hvis man skulle sammenliknet forskjellige utøveres blodverdier, kunne det fort blitt oppfattet feil, tilføyer han.

90 norske blodpass

Han mener feilmarginene kan være store når det gjelder måling av blodverdier. Han sier at han akkurat nå - mens VG ser ham trene på hjemmebane - kan ha «dødshøye» verdier.

- Fordi jeg er så dehydrert, forklarer han mens svetten renner av ham.

Anders Solheim, leder for Antidoping Norge (ADN), sier til VG at rundt 130 norske toppidrettsutøvere står på «prioritert liste» i 2015. Det vil si at de er en del av det internasjonale meldepliktsystemet ADAMS. Utøveren må oppgi hvor han eller hun kan treffes, en bestemt time hver dag, slik at dopingjegerne vet hvor de skal «slå til».

# Henrik Ingebrigsten har oppgitt 06.00 til 07.00 (bank, bank - det er dopingjegeren som vil inn).

Cirka 90 av utøverne på ADNs prioriterte liste er utholdenhetsutøvere. De har et såkalt blodpass, eller biologisk pass. Det vil si blodprøver tatt over tid. Disse - blodpasset - kan brukes som bevis i en dopingsak.

ADN-sjefen: - Alarmerende

- Jeg er blitt testet 13-14 ganger hittil i år. Blod og urin. Etter løp er det bare urin. Utenfor konkurranse er det begge deler. Én dag før jeg skulle løpe i Monaco (forrige måned) ble jeg oppsøkt og måtte avlegge blodprøve, forteller Henrik Ingebrigtsen.

- Dødsfort - lenge borte

På spørsmål om han synes det er oppstått en form for hysteri rundt «dopingavsløringene» i internasjonal friidrett, svarer han at «dopngsaken handler jo om gamliser.»

- Målingene de (ARD/The Sunday Times) har er fra da jeg var juniorløper. Jeg er ikke med i dem. At de (IAAF) skal straffe folk som allerede har lagt opp, synes jeg er sent. De har fått gullmedaljen sin for lenge siden, og de som kom på 4. plass, de kom liksom på 4. plass. Poenget må jo være at de blir utestengt når de er på toppen av sine karrierer, sier Henrik Ingebrigtsen.

- Hender det at du tenker, når du ser deg rundt blant konkurrentene, «han er jo dopet»?

- Det er ikke mange. Men det er et par som har vært borte lenge, for så å komme tilbake og løpe veldig fort. Det virker også litt «søkt» når noen har løpt dødsfort, og så blir de borte lenge med «skade», svarer Henrik Ingebrigtsen.

Lungeproblemer

Han har valgt å droppe Norges felles treningsleir i Hongkong foran VM i OL-stadion Fugleredet 22. til 30. august. Henrik Ingebrigtsen vil forberede seg på hjemmebane frem til avreise 20. august. Innledende heat på 1500-meteren går på morgenen kinesisk tid 27. august.

- Klimaet i Hongkong er litt forskjellig fra det i Beijing. Det er også en ganske lang flyreise, tre og en halv time, fra Hongkong til Beijing. Dessuten har Kjersti Tysse Plätzer (OL-sølv 20 km kappgang) fortalt at de som var lenge i Beijing foran OL i 2008, gjorde det bra, sier Henrik Ingebrigtsen.

- Frykter du problemer med luftveiene, med tanke på det du opplevde tidligere i sommer?

- Nei, egentlig ikke. Det har mer å gjøre med hvordan jeg legger det opp med hensyn til treningen i høyden. Etter å ha vært i St. Moritz, skal jeg trene harde økter. Det er viktig å gjøre det i kontrollerte omgivelser med fysioterapeut og så videre, og det er her nede, svarer han - og mener Sandnes med pappa og trener Gjert (49) rett rundt hjørnet.

Les mer: Fant svar på lungeproblemene

Åpner halsen

Henrik Ingebrigtsen «åpner opp halsen» med en spray før han starter intervalløkten på løpemøllen hjemme på Håbafjell ved Sandnes.

Han var til en ny «pustesjekk» hos Olympiatoppens eksperter i Oslo sist tirsdag. Det ble ikke påvist astma, men et eller annet er det - i pustesystemet.

- Denne økten tyder på at jeg er på bedringens vei. Jeg er ikke kvitt det, men det er ikke så galt som det var for et par måneder siden, sier Henrik Ingebrigtsen.

Flere artikler

  1. Dobbel OL-gullvinner frigir blodtester

  2. Påstått lekkasje: Henrik Ingebrigtsen har vært dopingmistenkt av IAAF

  3. Usain Bolt ikke blant de mistenkte

  4. - Mange dop-juksere vil bli avslørt og fratatt medaljene

  5. Henrik Ingebrigtsen med sterk tid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder