ENDELIG OVER OL-KRAVET: Tonje Angelsen klarte ikke å kvalifisere seg til EM på Bislett for to uker siden (bildet). I går, onsdag, klarte hun det tre centimeter høyere OL-kravet (1,93 m) samme sted - under omstendigheter som måtte undersøkes av Olympiatoppen. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Olympiatoppen måtte undersøke Tonjes OL-jubelhopp: - Dønn ryddig

¤ Får trolig Rio-billett 17. juli

AMSTERDAM (VG) Tonje Angelsen (26) jublet over å ha klart OL-kravet i høyde på Bislett onsdag kveld. Men toppidrettssjef Tore Øvrebø måtte undersøke «omstendighetene» rundt det før Olympiatoppen ville godkjenne det.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter Olympiatoppens undersøkelser med hensyn til hvordan stevnet ble avviklet, tyder mye på at Tonje Angelsen formelt sett vil få godkjent sitt hopp over 1,93 meter i Oslo i går.

Det betyr at hun høyst sannsynlig vil bli tatt ut til Norges Rio-tropp 17. juli, som er Olympiatoppens tredje og siste uttak før avreisen til Brasil.

Marit Breivik (61) er ansvarlig for sommeridrettene i Olympiatoppen.

Hun ba torsdag morgen om å få tid til å sjekke ut «mer» og gjøre seg bedre kjent med omstendighetene, før hun kunne svare på VGs spørsmål om Tonje Angelsens OL-jubelhopp oppfylte kriteriene for godkjentstempel.

– Alle formaliteter var i orden rundt arrangementet. All informasjon tyder på det. Det var dønn ryddig og i orden, sa deretter Marit Breivik til VG.

Høydekonkurransen på Bislett ble onsdag arrangert med tre deltakere.

I tillegg ble det konkurrert i stav i gutte- og jenteklassen, samt herrer seniorer.

OL-kravet i høyde er 1,93. I uttakskriteriene til Norges friidrettsforbund og Olympiatoppen står følgende: «Kravet skal være gjort i prioriterte stevner».

Tonje Angelsens årsbeste var 1,85 før hun gikk over 1,86 meter i Trondheim og 1,90 i Göteborg sist helg.

- Spesielle omstendigheter

– Vi vil kvalitetssikre det som skjedde. Vi må undersøke omstendighetene nærmere. Det vil vi gjøre i dag, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG tidligere torsdag morgen.

– Det må vi nesten gjøre. Det var såpass spesielle omstendigheter. Men det aller viktigste var at hun kom over høyden. Det er fantastisk gledelig, tilføyde sjefen for uttaket av Norges utøvere til Rio-OL 5. til 21. august.

Norske friidrettsutøvere må ha klart OL-kravet før førstkommende mandag, dagen etter at friidretts-EM er over.

Bakgrunn (krever innlogging): Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

EM-sølvvinneren fra 2012 i Helsinki klarte ikke å kvalifisere seg til pågående EM før fristen utløp for to uker siden. Her i Amsterdam har Katarina Mögenburg (25), med årsbeste 1,87 meter, hoppet for Norge. Hun klarte bare 1,85 meter i kvalifiseringen og er ikke kvalifisert for EM-finalen.

Leste du denne? Kjæresten gledet seg til å treffe Bronse-Karoline på hotellrommet

Stavstevne: 4 deltakere

Tidligere VM-gullvinner i høyde (1997), Hanne Haugland (48), uttalte til VG torsdag morgen at «det er jo ikke er prioritert stevne» på spørsmål om Tonje Angelsen klarte OL-kravet onsdag i henhold til kriteriene («prioriterte stevner»).

Bakgrunn: Ingebrigtsen innstilt - men ikke tatt ut til OL

Stevnet - oppført som stavstevne og arrangert av Tjalve og Koll - på Bislett onsdag: Stav gutter 11 år, stav jenter 14, stav senior herrer (totalt fire deltakere), høyde kvinner (tre deltakere inkludert Tonje Angelsen).

Hanne Haugland er ansvarlig for friidrett i Olympiatoppen.

– Vi må inn og se hva slags «krav» det var. Men det er ikke tvil om at hun klarte 1,93. Hun gikk over 1,90 i et stevne på Ullevi siste helg. Og det er har lite å gjøre med «jukseforhold». Det er det ikke. Men det er aldri automatikk i det, sier hun med tanke på om innfridd kvalifiseringskrav gir umiddelbart klarsignal til OL.

Bakgrunn: Tok til tårene etter OL-fiasko

Breivik forteller at «bare friidrettsforbundet» kan gå god for dette, og at hun har fått sin informasjon fra friidrettsforbundets toppidrettssjef Ronny Nilsen. Hun sier også at «det må vi stole på». Det vil si Olympiatoppen.

Ronny Nilsen skriver dette i en epost:

«Det var tre deltakere med i konkurransen og alt det formelle er ivaretatt basert på de tilbakemeldinger jeg har mottatt.»

Han viser til resultatlisten fra Bislett (se infoboks).

Les mer: De norske høydepunktene i EM

Topp 12 i OL

Alle Olympiatoppens talspersoner understreker at det viktigste er at utøveren som har klart OL-kravet og blir innstilt til uttak, kan sannsynliggjøre og dokumentere mulighet til å bli topp 12 i OL.

Hanne Haugland, Tore Øvrebø og Marit Breivik mener at Tonje Angelsen er så god, og at hennes «utvikling» underbygger dette.

Med 1,93 er hun på 15. plass på verdensrankingen til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. USAs Chaunté Lowe topper listen med 2,01 meter. Angelsens personlige rekord er 1,97 meter fra EM-finalen 2012.

VG har ikke fått kontakt med hennes trener, Adrian Proteasa.

Leste du denne? Jakob (15) får ikke løpe ungdoms-EM

Jo Nesse, kjent som speaker under Bislett Games og arrangør av friidrettsstevner, sier at Thor Gjesdal og Kjetil Myrtun er oppført som dommere. Begge er ifølge Nesse meget habile dommere.

– Dette har garantert ikke vært noen Mickey Mus-tildragelse. Men noe prioritert stevne kan det nok knapt karakteriseres som. På den annen side. Det er ingen slike stevner som arrangeres midt under EM, så her har en utøver på vei tilbake etter skade gjort det eneste hun kunne gjøre. Nemlig å gripe den sjansen som bød seg, med stort hell, sier Jo Nesse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder