Finner ikke Ronny Nilsens erstatter

Ida Marcussen får antakelig VM-billett

VM-KLAR: Friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen meldte tidligere i år at han ville gå av etter VM i slutten av august. Nå kan han komme til å fortsette på ubestemt tid. Karoline Bjerkeli Grøvdal skal løpe 5000 meter i Beijings OL-stadion Fugleredet i friidretts-VM 22. til 30. august. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Friidrettssjefen kan fortsette etter VM

Ronny Nilsen (44) skulle gå av som sportssjef etter friidretts-VM om to uker. Nå kan han komme til å fortsette på ubestemt tid fordi forbundet ennå ikke har klart å finne hans erstatter.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

- Hvis de ønsker å ha meg med i en overgangsfase, er det noe vi kan diskutere nærmere. Vi har kort sett på det, og det er andre i organisasjonen som har bedt meg fortsette til en ny sportssjef er på plass, bekrefter Ronny Nilsen overfor VG.

Den tidligere norgesmesteren i spyd tok over som friidrettsjef etter Ketil Tømmernes i 2008. Tidligere i år ble det klart at hans syvende år som sportssjef for Norges beste friidrettsutøvere ville bli hans siste. Friidrettsforbundet lyste da ut stillingen - en fireårig åremålsstilling - med søknadsfrist 17. mai.

Ketil Tømmernes foran friidretts-VM 2007: Går av hvis en nordmann blir dopingtatt

Svake resultater og skader

- Jeg vil ikke gå inn på hvorfor det har tatt så lang tid. Når vi har funnet rett person, vil vedkommende være på plass, svarer generalsekretær Kjetil Hildeskor på spørsmål om hvorfor det er gått så lang tid - uten at Nilsens etterfølger er på plass.

Han sier at det «kan være aktuelt» at Ronny Nilsen fortsetter etter VM, og at «han jobber lenger».

Kjetil Hildeskor er en av tre personer som har intervjuet aktuelle kandidater. I tillegg har friidrettsforbundet vært i dialog, som det heter, med Olympiatoppen når det gjelder aktuelle Nilsen-arvtakere.

100-HÅP: Ezinne Okparaebo er en av åtte norske friidrettsutøvere som er klar for VM i Beijing 22. til 30. august. Foto:Mattis Sandblad,VG

Norsk friidrett har sportslig sett slitt med svake resultater og skader på sine beste utøvere siden Helsinki-EM 2012. Dobbel OL-gullvinner Andreas Thorkildsen, mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim, EM-bronsevinner i lengde, Margrethe Renstrøm, og EM-sølvvinner i høyde, Tonje Angelsen, har alle lenge vært ute med skader.

Les VG-kommentar: VM-troppen får plass i en Folkevogn

Lyspunktet har stort sett vært ett: Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter. Mandag løper kvalifiseringsfristen for friidretts-VM i Beijing 22. til 30, august ut. Foreløpig er kun åtte norske utøvere, hvor av to kappgjengere, klar for mesterskapet i Fugleredet.

Tenker på VM

I tillegg har utensportslig bråk preget sporten.

Jaysuma Saidy Ndure, som ikke onsdag enda en gang var langt unna å klare VM-kravet 10,16 på 100 meter, ble utestengt fra forbundslaget og Olympiatoppens stipendordning på grunn av en avtale med et da ikke godkjent kosttilskudd.

Etter lag-EM i Russland i slutten av juni skrev Norges utøvere et brev til forbundsledelsen som fortalte om fyll og kritikkverdig oppførsel av friidrettspresident Svein Arne Hansen.

KANSKJE RIO-OL: Andreas Thorkildsen ble operert for en hofteskade i fjor. Han sa nei til VM allerede i sommer, for forhåpentligvis å bli klar til OL i Rio neste høst. Foto:Mattis Sandblad,VG

- Jeg er ikke uvillig til å være med en periode videre. Men det kan være bra å få inn nye krefter, selv om det ikke er noen maksgrense for hvor lenge en sportssjef ideelt sett bær sitte i stillingen. Jeg har kolleger i utlandet som har hatt den i 20 år, sier Ronny Nilsen.

Han understreker imidlertid at han nå mest av alt tenker på VM. Et lite knippe utøvere kan fortsatt klare kvalifiseringskravene. Syvkjemper Ida Marcussen gjorde det formelt sett allerede i fjor, men Ronny Nilsen har satt som krav på at hun «viser formutvikling» nå - før han gir henne VM-billett.

- Positiv utvikling

Mye tyder på at hun har gjort det, og at billetten kan være på vei til Sør-Korea, der Marcussen er på treningsleir sammen med trener Lukas Udelhoven. Ronny Nilsen venter på en bekreftelse på at hun sist helg løp fort på 100 meter og hoppet langt i lengde i et mindre stevne der.

- Stevneresultatene viser en positiv utvikling. Har hun hatt det i «eksplosivitet», kan det ha en positiv utvikling for andre øvelser. Men jeg vil ikke forskuttere noe, svarer han på spørsmål om Ida Marcussen vil få VM-klarsignal.

PS! Russland - mistenkt for mangeårig blodjuks i stor stil - sender en tropp på 71 utøvere (31 menn og 40 kvinner) til friidretts-VM i Beijing, hvor av kun én i kappgang: Aleksandr Jargunkin på 50 kilometer for herrer.

Flere artikler

  1. Ida Marcussen til avis etter VM-nedturen: – Jeg er utsatt for heksejakt

  2. VG-sportens Øystein Jarlsbo kommenterer norsk friidrett: – Manglende «spissing» er Olympiatoppens skyld

  3. Bare en landslagsutøver er kvalifisert til Beijing: Mangekamp-Ida VM-klar

  4. Millionsvikt i Friidrettsforbundet: Vil ta over som president

  5. VG kaster terning på Norges deltakere i VM: Her er det eneste norske lyspunktet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder