POSITIV DOPINGPRØVE: Erik Tysse hevder selv å ikke ha inntatt det forbudte stoffet man har funnet under dopingkontroll Foto: Scanpix
POSITIV DOPINGPRØVE: Erik Tysse hevder selv å ikke ha inntatt det forbudte stoffet man har funnet under dopingkontroll Foto: Scanpix

Erik Tysse tatt for dopingbruk: - Jeg har ikke gjort noe ulovlig

FRIIDRETT

ULLEVAAL (VG Nett) Den norske kappgjengeren Erik Tysse (29) har avlagt en positiv dopingprøve, men hevder han aldri har inntatt ulovlige midler.

Publisert: Oppdatert: 22.07.10 13:48

Norges friidrettsforbund innkalte til hastepressekonferanse i dag, noen dager før avreise til EM i Barcelona.

Årsaken var Erik Tysse - som har blitt tatt med positiv dopingprøve.

- Dette er en hard tid for meg og familien. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sa en gråtkvalt Erik Tysse fra podiet foran et samlet pressekorps i ettermiddag. Kappgjengeren kom hånd i hånd med kjæresten inn til dagens pressekonferanse.

- Det føles som om verden raser sammen. Plutselig blir livsgrunnlaget dratt unna deg. Og når jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, er det vanskelig å vite hvor man skal begynne, sa Tysse til VG Nett.

Han har engasjert rettslig hjelp for å komme til bunns i dopinganklagene.

- Jeg kommer til å kjempe til jeg blir frifunnet. Sannheten kommer alltid fram, og det skal den gjøre, samme hvor lang tid det vil ta, sa han mens han kjempet med følelsene.

VG Nett-leser:Er vanligvis veldig forsiktig med å dømme noen før alt tilsier at man er dopa av ren naivitet. Men siden A- og B prøvene er positive ser det vel heller mørkt ut.Diskutér her!

- Erik har ikke dopet seg

Dopingprøvene skal ha blitt tatt etter et stevne i Sesto San Giovanni i Italia i mai i år, da Tysse gikk inn til andreplass.

Den 9.juli ble det fastslått at han hadde framlagt positivt dopingprøve, og han ble deretter suspendert fra konkurranser.

Stoffet det dreier seg om er et tredjegenerasjons EPO-stoff, CERA, også kalt bloddoping.

- Erik er tydelig på at han er ren. Han har ikke dopet seg, og har havnet i en høyst beklagelig situasjon. Dette er han helt uskyldig i, sier Tysses advokat, Gunnar Martin Kjenner.

- Vi setter spørsmålstegn ved analysen, og hvordan analyseresultatene er tolket, sier han videre.

Les også:Norge med rekordstor EM-tropp

Tysses dopingprøve ble tatt via en urinprøve, noe som skal være mer usikkert enn om man tar en blodprøve.

- Jeg har alltid hatt en klokketro på antidopingarbeidet. Men man mister utrolig mye av den troen når man selv blir anklaget for noe man slett ikke har gjort, sier han.

Det er et WADA-akkreditert laboratorium i Roma som har analysert prøven. De har definert både A- og B-prøven er positiv.

Les også:Han har vokst fra å være lillebror til å bli storebror

Artikkelen fortsetter under bildet!

Sabotasje?

Tysse fikk spørsmål om han mistenkte sabotasje i og med at han påstår aldri å ha inntatt de ulovlige stoffene.

- Tanken slår jo en, så lenge man vet man ikke har inntatt dem selv, sier han.

Og får støtte av advokat Kjenner:

- Alle steiner skal løftes og snus i denne saken. Og dersom det finnes en stein som heter sabotasje, skal den også snus, sier han.

Les også:Sportssjefen tror på EM-gull

- Jern kan ha gitt utslaget

Tysse skal nå gjennom en slags rekonstruksjon av det som skjedde under konkurransen i Italia. Over en periode på flere dager, skal han innta nøyaktig det samme som han gjorde i den perioden hvor dopingen skal ha foregått.

- Som så mange andre utøvere tar Tysse et ekstra tilskudd av jern når han er i høyden. Dette kan ha gitt utslag på en dopingprøve, sier advokat Kjenner.

Under rekonstruksjonen skal Tysse innta samme mengde jern som han gjorde den gang.

- Det er verdt å merke seg at Tysse kun har brukt sin egen fastlege og leger fra idrettsforbundet, sier han.

Les også:Skuffet Tysse brøt sammen i gråt

Tysse hevder at han ikke har hatt noen resultatforbedringer i forbindelse med inntaket av stoffet.

- Jeg konkurrerer alltid med pulsklokke. De siste årene har jeg gått med en forskjell på ca 20 sekunds sluttid. Det finnes ingen påvirkning på resultatene mine overhodet, sa han.

- Svært alvorlig

Generalsekretær i Norges fri-idrettsforbund, Kjetil Hildeskor, sier at de ser på dette som en svært alvorlig sak.

- Dette er det vi ønsker oss minst av alt. Vi har en nulltoleranse overfor doping, sier han.

Saken er ikke anmeldt overfor Antidoping Norge.

Erik Tysse har vunnet 25 NM-gull og mottatt seks kongepokaler. Hans beste internasjonale plassering var femteplassen på 50 km kappgang i VM i friidrett i Osaka i 2007 og femteplassen på 50 km i OL i Bejijng. I 2007-sesongen ble Tysse dessuten nummer to sammenlagt i IAAF Race Walking Challenge.

I VM i friidrett 2009 kom han på syvende plass på 20 km.

Her kan du lese mer om