KLAR FOR SEMIFINALEN: Karsten Warholm (21) kvalifiserte seg for semifinalen på 400 meter hekk i VM med 2. plass og 49,50.
KLAR FOR SEMIFINALEN: Karsten Warholm (21) kvalifiserte seg for semifinalen på 400 meter hekk i VM med 2. plass og 49,50. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Warholm elsker trykket – greit videre til VM-semifinalen

FRIIDRETT

LONDON/OSLO (VG) Karsten Warholm (21) ble
nummer to i sitt heat og gikk greit videre til semifinalen på 400 meter hekk i friidretts-VM.

Publisert: Oppdatert: 06.08.17 15:22

Semifinalene starter mandag klokken 21.20.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var kontrollert og fint. Jeg så ingen grunn til å akselerere på oppløpet, og må si meg fornøyd med avansement. Det var det viktigste i dag, forklarer Warholm.

– Det trykket som er her på stadion – hva gjør det med deg?

– Det gjør mye med meg. Men det gjør sikkert enda mer med britene ... Det er kult altså, det er ikke alltid man får oppleve slikt. Det et bra at mesterskapet går et sted der folk skjønner hva som skjer, og at det er en genuin interesse.

Frytkløse Warholm er en klar gullkandidat

– Du blir mer trigget – det gjør deg ikke mer nervøs?

– Jeg liker det! I Stockholm så prøvde jeg meg på «en Bislett» (ved å få i gang publikum) uten noen respons, men her var det i alle fall litt, sier Warholm fornøyd.

Les også: Iuel med svak 400 meter før hekkekvalik

Kyron McMaster – sesongens raskeste på distansen– ble disket i heat to. Det ble også USAs Michael Stigler i Warholms heat. Dermed rykket Norges største VM-medaljekandidat opp til 2. plass i heatet.

– Jeg pleier å ligge som et slakt etter målgang, men har spart meg litt til i morgen. Jeg ødelegger nesten imaget mitt nå, sier 21-åringen med et smil.

– Jeg blir alltid nervøs før start, men jeg blir positivt nervøs. Jeg kunne kontrollere litt her, og så blir det en litt annen versjon i morgen. Nå var det 24 stykker som skulle videre, og fra semifinalene er det bare åtte. Det blir nok en hard kamp om plassene, sier Warholm og legger til:

– I morgen blir det mer «all in».

Warholm knuste verdenseliten på Bislett

En eventuell finale går onsdag kveld, og Warholm er klar på hva han må levere i semifinalen:

– Jeg må nok levere en prestasjon lik den jeg hadde på Bislett, tror jeg. Det er en rask bane, og det er mange som er gode her.

Langt unna persen

Karsten Warholm - med personlig rekord og årsbeste 48,25 sekunder - startet i bane fire i heat fire, kvalifiseringens nest siste. I Rio-OL ble han slått ut i semifinalen med tiden 48,81 etter å ha stivnet i finishen.

Heatet til Warholm fikk en dårlig start, med tyvstart av Eric Cray.

– Det så veldig bra ut, sa NRKs ekspertkommentator om Warholms første hekkepassering.

Resten gikk også greit. Han kvalifiserte seg med 49,50 - 19/100 foran Guillermo Ruggeri fra Argentina på 4. plass (før Stiglers diskvalifikasjon). Juander Santos fra Den dominikanske republikk vant heatet på 49,19 sekunder.

Bakgrunn: Fryktløse Warholm er Norges største VM-håp - klar gullkandidat

De fire raskeste i hvert heat ville gå videre til semifinalene, pluss de fire beste tidene totalt etter de direkte kvalifiserte. Kerron Clement fra USA vant første heat på 49,46, mens Kemar Mowatt fra Jamaica kvalifiserte seg som nummer fire i heatet med 50 blank.

TJ Holmes (49,35) vant heat to, der fjerdemann - Thomas Barr fra Irland - fikk 49,79 sekunder. Yasmani Copello fra Tyrkia sørget for et bitte lite skremmeskudd, ifølge NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal, da han «elegant» nærmest jogget inn til beste tid i heatet før Warholms med 49,13.

– Jeg tenker at det blir viktig å komme videre, selvfølgelig. Prøve ikke å gjøre noen feil. Satse på at jeg er rutinert nok til å håndtere dette her, sa Karsten Warholm til NRK et par timer før start.