Warholm overlegen i Monaco - slo 28 år gammel rekord

Karsten Warholm (24) slettet den 28 år gamle banerekorden på den tradisjonsrike banen i Monaco og løp sitt nest raskeste løp noensinne fredag kveld.

 • Magnus Gamlem
 • Nils Mangelrød

Sunnmøringen kom i mål på tiden 47.10.

- Det er et enormt løp. Tett på verdensrekorden nok en gang og dominerer dette stort, sier NRK-kommentator Jann Post som mente Warholm kunne truet verdensrekorden på 46.78 dersom han hadde hatt flere løp tidligere i år.

Men corona-epidemien har satt stopper for nesten alt av friidrett på internasjonalt nivå. Men Warholm leverte likevel på høyeste nivå i sitt første 400 meter hekk-løp dette året.

- Han vinner med et hav her, sa Vebjørn Rodal fra kommentatorbua.

Verdensrekordholder Kevin Young var tidenes raskeste i fyrstedømmet med 47.60 før årets Diamond League-stevne. Rekorden ble satt i 1992, fem dager etter amerikaneren satte verdensrekord i OL på 46.78.

Warholm hadde et uttalt mål om å slå banerekorden, og innfridde forventningene. Løpet er hans nest raskeste i karrieren og den åttende raskeste tiden i friidrettshistorien. Statistikken til Det internasjonale friidrettsforbundet viser at han nå har tre av tidene på topp 10-listen gjennom tidene på distansen etter fredagens løp. Han er den eneste løperen som har tre tider på topp 10-listen gjennom alle tider.

– Tiden er veldig bra. Mitt nest beste løp noen gang. Jeg er veldig fornøyd. Det tar ofte litt tid å komme inn i det, men dette er den beste sesongstarten jeg har hatt, sier Warholm til NRK etter løpet. Han maktet å holde 13 steg mellom hver hekk.

Nordmannen banket ut av startblokkene i kjent stil, og det ble raskt klart at konkurrentene i holdt det samme nivået. Yasmani Copello, Ludvy Vaillant, Constantin Preis og Rasmus Mägi ble parkert underveis over hekkene, og Warholm ble aldri truet på oppløpet. Han vant overlegent.

Copello ble nummer to på 49.04. Mägi tok tredjeplassen med tiden 49.23.

SEIER: Karsten Warholm imponerte i Monaco. Nordmannen slo banerekord i fyrstedømmet. Foto: MATTHIAS HANGST / X01348

les også

OL-rekord i doping – avslørt etter retesting

Det har vært mye usikkerhet knyttet til stevnet i Monaco. Coronapandemien har for det første gitt en uvant oppladning til løpet. Fredagen løp var første gang Warholm konkurrerte på 400 meter hekk på nesten ett år. Ikke siden VM-finalen i september 2019 hadde 24-åringen løpt favorittdistansen.

For det andre har skapte viruset usikkerhet rundt om Warholm i det hele tatt skulle delta. Før utøveren og trener Leif Olav Alnes satte seg på flyet til Frankrike og Monaco, ble landene markert «røde» av norske myndigheter. Teamet fikk dispensasjon til en arbeidsreise og valgte likevel å reise sørover, noe som betyr at de må ti dager i karantene ved hjemreise.

Før løpet varslet Warholm at formen var god og at han skulle gå «all in» i Monaco. Hovedkonkurrentene Abderrahman Samba og Rai Benjamin stilte ikke til start i Monaco, noe som gjorde at den norske friidrettsstjernen var villig til å ta større sjanser.

– Det kan slå dårlig ut ved at man svir av for mye bensin og tar for små marginer på hekkene. Jeg gir alltid full gass, men når de to ikke er der, kan jeg ta større sjanser hva angår sluttiden, sa Warholm til VG i forkant av løpet.

Nordmannen, Samba og Benjamin er tre av totalt fire som har løpt under 47 sekunder på 400 meter hekk gjennom tidene. Warholms bestetid er 46.92, mens de to andre har 46.98.

Les også

 1. Warholm jakter rekord etter «kongelig frieri»: – Kan ta større sjanser

  OLYMPIATOPPEN (VG) Karsten Warholm setter Abderrahman Samba og Rai Benjamin på plass etter deres uttalelser.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Karsten Warholm
 3. Leif Olav Alnes
 4. Diamond League
 5. Monaco

Flere artikler

 1. Warholm jakter rekord etter «kongelig frieri»: – Kan ta større sjanser

 2. Warholm vant suverent i Berlin – tre tideler bak verdensrekorden

 3. Warholm vant – men endte langt bak verdensrekorden: – Jeg ble litt overrasket

 4. Karsten Warholm med ny supertid

 5. Warholm etter at verdensrekorden glapp: – Tenkte at løpet var ødelagt

Fra andre aviser

 1. Maktdemonstrasjon av Karsten Warholm: – Mitt nest beste løp noen gang

  Aftenposten
 2. Warholm leverte karrierens tredje raskeste løp

  Aftenposten
 3. Warholm leverte karrierens tredje raskeste løp

  Fædrelandsvennen
 4. «Spørsmålet er ikke om Warholm setter verdensrekord, men når han gjør det»

  Aftenposten
 5. «Spørsmålet er ikke om Warholm setter verdensrekord, men når han gjør det»

  Bergens Tidende
 6. Warholm stormet inn til rekord. Under to timer senere vant han igjen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no