NUMMER SJU: Karoline Bjerkeli Grøvdal kan se tilbake på en syvende- og en niendeplass fra Rio-OL. Her fra finaleløpet i Rio, natt til lørdag norsk tid. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Bjerkeli Grøvdal: – Kall meg gjerne persedronningen

Ny personlig rekord igjen

Vil satse på 3000 hinder i VM neste år

RIO DE JANEIRO/OSLO (VG) Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) løp smart og satte nok en personlig rekord i Rio. Nå venter nytt kallenavn for 26-åringen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Persedronningen er en fin tittel, det. Kall meg gjerne det, svarer Grøvdal på VGs spørsmål om det kan være et passende kallenavn på henne etter prestasjonene i Rio de Janeiro - og hele sesongen sesongen sett under ett.

– Det har gått som en drøm, tilføyer hun.

Grøvdal kan se tilbake på et OL med nye personlige bestetider på både 5000, 10 000 meter, en engelsk mile og 3000 meter.

Nå senket hun sin personlige rekord fra Roma tidligere i sommer med 24/100, til 14.57,53.

– Jeg er først og fremst stolt av dette, sier hun i pressesonen med tanke på OL-resultatene.

Med 9. plass og 7. plass reiser hun fra Brasil som Norges desidert beste friidrettsutøver.

Les også: Grøvdal tok EM-bronse med revnet sko

Storfavoritten sprengte feltet

Grøvdal beskriver det som en rørende innsats.

– Når jeg kommer inn hit til dere nå, kjenner jeg en «skjelv» inne i meg, sier hun opprømt til fire representanter for skrivende norsk presse under OL-stadioens tribuner rett før Usain Bolt løper inn til sitt OL-gull nummer ni, på 4x100 meter stafett for Jamaica.

Etiopiske Almaz Ayana var favoritt til å ta sitt andre OL-gull. Hun knuste den foregående verdensrekorden på 10 000 meter tidligere i mesterskapet. 10 000 meteren endte med personlig rekord og 9. plass for Bjerkeli Grøvdal.

Ayana la seg tidlig i tet, i ryggen på japaneseren Uehara som satte fart i front. Bjerkeli Grøvdal lå etter de to første rundene noe bak i feltet, men avanserte før feltet passerte 1000 meter. Den norske bronsemedaljøren fra EM på 10 000 meter lå ved 1500 meter som nummer syv.

Da skrudde Almaz Ayana opp farten, og leverte en 65,18-runde mellom 1800 og 2200 meter som sprengte feltet i fillebiter.

Jeg kjente at «de» ikke var sterkere enn meg og det var fint å se Ayana stivne. Kunne vært gøy å ta henne. Men jeg var veldig sliten, beskrev Grøvdal om den siste delen av løpet.

50 runder i Rio

Det er mulig hun mener Tyrkias Jasmin Can når hun sier «henne». Kenya-fødte Can vant dobbelt EM-gull i Amsterdam for halvannen måned siden. Hun lå realistisk sett innenfor Karoline Bjerkeli Grøvdals rekkevidde i finishen.

Grøvdal lot innledningsvis tetfeltet med Ayana i front gå, og løp tilsynelatende kontrollert i en gruppe bak de seks beste. Etterhvert ble en stor gruppe til kun tre, hvor Eloise Wellings fra Australia og nederlandske Susan Kuijken sammen med Grøvdal kjempet om sjuendeplassen.

– Det er deilig å kunne fullføre 50 runder på denne banen. Jeg har vært fokusert hele tiden, sier hun til VG.

Samtidig poengterer hun at det har vært viktig med akklimatisering før konkurransene startet, og hun retter en stor takk til trener Ståle Jan Frøynes.

Sett denne? Kjæresten er mental rådgiver via telefon

3000 hinder i London

Mens tetkampen utviklet seg i en overraskende retning da Ayana stivnet, og kenyanerne Cheruiyot og Obiri passerte den etiopiske løpedronningen i tur og orden, kjempet Grøvdal om sjetteplassen.

Hun distanserte Kuijken og Wellings, og fikk los på Jasmin Can. Med 100 meter igjen så det ut til at Grøvdal kunne kapre en topp seks-plassering, men Can klarte å svare.

I motsetning til flere av de andre norske OL-deltakerne i friidrett, har hun ikke til hensikt å avslutte sesongen. Det blir to-tre baneløp til, blant annet det siste Diamond League-stevnet i Brüssel på 1500 meter - der hun selvsagt vil sette personlig rekord.

– Skal du fortsette med alt?

– Det blir i alle fall 5000 meter. Jeg er like god der som på 10 000 meter. Jeg har lyst til å prøve meg på 3000 meter hinder. Kynisk sett er det svakere konkurranse der, sier hun og viser til egen spenst, hurtighet og utholdenhet som gode forutsetninger for å hevde seg i verdenstoppen i den øvelsen.

– Og da tenker du på VM i London?

– Ja, det gjør jeg, svarer Karoline Bjerkeli Grøvdal på VGs spørsmål.

Les også: Bolt-bildet du ikke får se i natt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder