HYLLET: Ernst Larsen (til venstre) og spydkaster Egil Danielsen tas imot på Fornebu etter OL-medaljene i Melbourne i 1956.
HYLLET: Ernst Larsen (til venstre) og spydkaster Egil Danielsen tas imot på Fornebu etter OL-medaljene i Melbourne i 1956. Foto: Aage Storløkken , NTB scanpix

OL-bronsevinner Ernst «Kruska» Larsen (89) er død

FRIIDRETT

Den tidligere friidrettsutøveren Ernst Larsen døde i dag etter lang tids sykdom, 89 år gammel. Den folkekjære idrettshelten leverte flere store prestasjoner for Norge på 1950-tallet.

Publisert: Oppdatert: 02.12.15 22:14

89-åringens familie bekrefter overfor VG at den tidligere hinderløperen døde tidligere i dag.

Ernst Larsen er en av de mest meritterte utøverne i norske friidrettshistorie. Høyest rager bronsemedaljen på 3000 meter hinder fra OL i Melbourne i 1956. Samme mesterskap tok Egil Danielsen gull i spydkast.

Larsen er en av fire nordmenn – sammen med Audun Boysen (bronse, 800 meter, 1956), Grete Waitz (sølv, maraton, 1984) og Vebjørn Rodal (gull, 800 meter, 1996) – som har tatt en OL-medalje i løping. Han vant også 13 NM-gull og én EM-bronse i løpet av karrieren.

Var vegetarianer

Larsen fikk tidlig tilnavnet «Kruska» på grunn av hans spesielle kosthold. Kruska er en matrett bestående av kli med havregryn og rosiner. Larsen var vegetarianer, drakk fløte for å holde idealvekten og ble møtt av tilropene «Heia grønnfôr» da han løp på Bislett stadion i Oslo på 50-tallet.

Da «Kruska» kom hjem til Trondheim etter OL-bragden i 1956, fikk han for øvrig 20 kilo gulrøtter i gave av kommunen.

Larsen ble født i Trondheim 18. juli i 1926 og bodde i bydelen Ranheim hele sitt 89 år lange liv. Han representerte klubben Ranheim IL og Wing IL.

Den norske landslagsbokseren, Martin Larsen, er barnebarnet til «Kruska». Talentet har som sitt store mål å delta i OL som sin bestefar.

Her kan du lese mer om