UTESTENGT: Viktor Tsjogin fotografert i 2014. Det er nå igjen avslørt at han har trent russiske topputøvere - til tross for at han er utestengt på livstid. Foto: Aleksander Chernykh / TT NYHETSBYRÅN

Hevder Russlands notoriske dopingtrener er avslørt igjen

MOSKVA (VG) Han er utestengt på livstid, men i en avsidesliggende fjell-landsby har kappgangtreneren Viktor Tsjogin igjen vært i aksjon.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er nestsjef i det russiske antidopingbyrået Rusada, Margarita Pakhnotskaja, som forteller dette til VG på sitt kontor i Moskva.

– Vi har bevis på at han har trent en gruppe på fem topputøvere der. Vi fikk tips fra en varsler og dro umiddelbart til Kirgisistan, der de var på treningsleir, forteller Pakhnotskaja.

ANTIDOPING-SJEF: Margarita Pakhnotskaja på sitt kontor i Moskva. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

les også

Russisk dopingvarsler saksøker tre skiskyttere

– Vi har ikke anledning til å utestenge dem som deltok på treningsleiren, men friidrettsforbundet kan straffe dem, fortsetter den russiske antidoping-lederen.

Hun mener at avsløringen av Tsjogin er et bevis på at Rusada, som fortsatt ikke er fullt ut godkjent av WADA etter å ha mistet sine akkreditiver, nå fungerer som det skal.

Saken er oversendt til det russiske friidrettsforbundet, som nå gransker avsløringen fra Kirgisistan.

les også

Korrupsjonsanklaget Besseberg: Trygg på at det ikke blir en dom

– Vi får ikke resultater hvis ikke trenere og utøvere skifter mentalitet, sier friidrettspresident Dmitrij Sjljakhtin til Tass.

Viktor Tsjogin ble utestengt på livstid i mars 2016. Mer enn 20 utøvere under hans ledelse ble avslørt for doping i perioden 2005–2016. Allerede i 2014 ble han utestengt av Rusada, men det russiske friidrettsforbundet fjernet ham ikke som landslagstrener før juli 2015.

Norske Trond Nymark fikk sitt VM-gull for 2009 utdelt i 2016 etter at Tsjogins elev Sergej Kirdjapkin ble tatt i doping.

Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF advarer kappgjengerne om at de kan bli utestengt om det blir bevist at de har samarbeidet med Tsjogin - noe som Pakhnotskaja er overbevist om.

les også

Kritiske til at NIF legger ned etisk råd: – Må ikke skape et inntrykk av at noe foregår i lukkede rom

I april 2016 ble Tsjogin filmet mens han trente noen av Russlands mest kjente kappgangutøvere i Adler, der olympiaparken til Sotjsi-OL er bygget. Topputøverne Olga Kaniskina, Sergej Kirdjapkin og Jelena Lasjmanova ble allerede fotografert sammen med Tsjogin. Disse har senere skrevet et støttebrev til den kjente treneren.

Viktor Tsjogin har holdt til ved det russiske kappgangsenteret i Saransk i republikken Mordovia. Hans kollega Aleksej Melnikov er også utestengt, mens en felles trenerkollega av dem, Nikolaj Lukasjkin, slapp unna straff og i dag er sjefstrener.

PS: Tsjogin har ikke kommentert hendelsen i russiske media. Friidrettspresidenten sier at han har hatt problemer med å komme i kontakt med kappgangtreneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder