BRONSE-ÅR: Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) tok bronsemedaljen på 3000 meter hinder i EM i Berlin i august. Fire måneder senere vant hun sin fjerde på rad i samme valør under terreng-EM i Nederland. Foto: Bjørn S. Delebekk

Grøvdal frykter ensomheten på treningsleir: – Ikke så hyggelig som det var før

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) er Norges eneste kvinne i verdenstoppen på langdistanseløp. Nå vurderer hun å droppe sin sedvanlige treningsleir i Sør-Afrika neste måned fordi hun frykter det vil bli for ensomt.

– Jeg er ensom jente i dette gamet. Det er ikke så hyggelig som det var før å dra dit på treningsleir i tre til fire uker, bekrefter hun overfor VG under et intervju i forbindelse med friidrettsforbundets offentliggjøring av landslaget foran VM-sesongen 2019.

– Det har ikke noe å gjøre med min satsing. Men det er viktig å ha det bra på treningsleir. Tilrettelegging av det sosiale er viktig som ensom jente, tilføyer og understreker Karoline Bjerkeli Grøvdal - bare noen dager etter at hun har tatt sin fjerde bronsemedalje på rad i terreng-EM i nederlandske Tilburg.

Etter at hun vant bronsemedalje på 10.000 meter i EM i Amsterdam 2016, var hun Norges beste friidrettsutøver i Rio-OL med 9. plass og personlig rekord på 10.000 meter og 7. plass og personlig rekord på 5000 -meteren.

Bjerkeli Grøvdal: – Kall meg gjerne persedronningen

I London-VM i fjor høst brøt hun 5000-meteren som følge av sykdom. I EM i Berlin i august i år var hun favoritt til å ta gullet på 3000 meter hinder. Influensasykdom rett før mesterskapet gjorde at hun ikke var i stand til det. Hun måtte ta til takke med bronsemedaljen - og vedgikk at det var en skuffelse.

– Jeg fikk ikke til hinder i år. Det var litt nytt. I EM var det influensaen som varte i to uker. Jeg håper å kunne starte 2019 på en litt annen måte, sier hun.

Spørsmålet er om det blir med oppkjøring i Sør-Afrika i januar.

Mye tyder på at det ikke blir slik. At hun heller blir hjemme i vinterkalde Oslo.

– Kan det bli en fullverdig treningsleir?

– Ja. Men det ideelle ville være høyden (i Sør-Afrika). Men det må veies opp mot det å ha det bra. Vinningen kan gå opp i spinningen, svarer Karoline Bjerkeli Grøvdal.

På spørsmål om det heller mot hjemmebane av hensyn til kjæresten Magnus Krogsæter Aarre, svarer hun med et avvæpnende smil; som kan forstås «egentlig ikke».

Karsten Warholm: – Drittlei idrettsutøvere som sier de ofrer mye

– Jeg kan betale venninner, mamma og kjæreste for å være med på tur. Men det krever mer logistikk og midler for at det skal fungere, sier hun.

Hun påpeker at hun i motsetning til brødretrioen Henrik, Jakob og Filip «ikke har to brødre» hun kan reise sammen med, og at hun - som litt eldre etter hvert - ikke deler samme interesser som langdistanseguttene i begynnelsen av 20-årene.

– Treningsmessig er det topp å trene med gutta. Men jo eldre jeg blir, jo tøffere blir det å være lenge borte, forklarer hun.

Uavhengig av hva det ender med - lang treningsleir sør for ekvator eller løping på holken nærmere Nordpolen - fortsetter hun med Ståle Jan Frøynes som trener. Han har også en stilling som utviklingsansvarlig i Norges friidrettsforbund.

– Han blir ikke med på alle treningsleirene. Han blir med på det han kan. Det blir på samme måte som før, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder