INNBYRDES OPPGJØR: Brødretrioen Henrik (27), Jakob (18) og Filip (25) rager over alle når det gjelder suksess i norsk friidrett. Eldstemann Henrik, som brøytet vei, har ikke tenkt å gi seg med det første. Foto: Fredrik Hagen/ NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen: – Får kjeft for å «pushe» for mye

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Henrik Ingebrigtsen (27) og kona Liva fikk nylig parets andre barn, men EM-sølvvinneren på 5000 meter i høst har på langt nær gitt opp å holde følge med sine suksess-ferske yngre brødre.

– Så lenge jeg føler at jeg har noe å gi; at jeg er i stand til å holde nivået som skal til for å hevde meg. Gjør jeg saker og ting rett, har jeg mange gode år igjen, svarer Henrik Ingebrigtsen på VGs spørsmål om hvor lenge han kan holde på.

Liva Børkja Ingebrigtsen og Henrik ble far til Charlotte 28. desember. Dette intervjuet med VG er gjort før fødselen. Fra før har han datteren Olivia (snart to år).

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen reiser til Sør-Afrika for å starte trioens sedvanlige måned lange treningsleir 6. januar. I utgangspunktet regnet Henrik Ingebrigtsen med at han reiser en uke senere.

Det er over seks år siden han vant EM-gull og tok 5. plass på 1500 meter. Siden har han vunnet medaljer i alle europamesterskap: Sølv på 1500 meter i 2014, bronse på samme distanse i 2016, da Filip (25) vant gull, og sølv på 5000-meteren i Berlin i august - da Jakob (18) vant gull etter å ha gjort det samme på 1500-meteren.

Liva Ingebrigtsen oppløst i tårer etter ektemannens triumf: – Henrik er bare helt maskin

– På trening får jeg kjeft av Filip og Jakob for å «pushe» for mye, forteller Henrik Ingebrigtsen.

Det betyr at hans sterke konkurranseinstinkt - behovet for å vinne - vipper over og påfører trioen en hardere belastning enn tenkt og godt er.

Han innrømmer at det er noe han må bli flinkere til å tøyle.

– Jeg må lære av feilene jeg har gjort. Ikke gjenta dem. Jeg må vite når jeg bør stå over en treningsøkt og kaste inn håndkleet. I 2016 skulle jeg gjort det. Men jeg er blitt flinkere til det, understreker han under et hastig samle-båndintervju i forbindelse med friidrettsforbundets offentliggjøring av landslaget for VM-sesongen 2019 (se info-boks) på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo nylig.

Henrik Ingebrigtsen har vurdert å legge opp: – Jeg så jævlig mørkt på alt

– Den beste økten er kanskje den der jeg holder litt igjen. Det er ikke alltid om å gjøre å gjennomføre «den beste økten noengang», tilføyer Henrik Ingebrigtsen.

Han vedgår at det tar en del erfaring «å ta de avgjørelsene», og at han ikke er verdensmester i det ennå. Samtidig vil han heller ta en risiko som kan medføre skade, fremfor å «sikre» seg til et middelmådig resultat. Det, resultatene, vil ikke nødvendigvis være så viktige under inne-EM i Glasgow i begynnelsen av mars, selv om pappa og trener Gjert Ingebrigtsen etter Jakob og Filips gull i terreng-EM 9. desember ga uttrykk for det motsatte (Henrik endte på 18. plass i nederlandske Tilburg).

I Doha i månedsskiftet september-oktober 2019 derimot; da gjelder det.

Pappa Ingebrigtsen: – Henrik burde ikke vært her

– Nå er vi mer jevne enn vi har vært på lenge, mener Henrik Ingebrigtsen med tanke på den interne Ingebrigtsen-rivaliseringen.

– Hele våren og oppkjøringen til 2017 var jeg på samme nivå. I 2016 var jeg også bra, til det smalt i hamstringen (muskulaturen på lårets bakside), sier han.

– Det har tatt meg halvannet år å komme tilbake. Jeg er fremdeles ikke i mål når det gjelder å bli så god som jeg kan bli. Jeg ønsker å bli enda mer robust. Spesielt i hamstringen, forklarer Henrik Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder