LONDON-OL: I sjokkresultatene som kommer frem trekkes London-OL frem som en arena for doping. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

800 tvilsomme prøver lekket til pressen

Omfattende materiale sier at en tredjedel av medaljene i utholdenhetsidretter fra 2001 til 2012, ble tatt av utøvere med mistenkelige tester.

Kjetil R. Anda
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er britiske Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD som har fått tilgang på hele 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere. Der kommer det frem at det kan ligge bevis for «ekstraordinær utbredelse av juks» i blant annet både VM og OL.

Robin Parisotto og Michael Asheden, som blir sett på som to av verdens fremste dopingeksperter, ble brukt til å se på materialet. Dette er data som Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har holdt hemmelig. Nå er det imidlertid lekket til pressen.

LES OGSÅ: Svensk idrettsprofil innrømmer doping

Resultatene av undersøkelsen viser følgende konklusjoner:

** En tredjedel av medaljene fra utholdenhetsøvelser fra VM og OL mellom 2001 og 2012, ble tatt av atleter som hadde mistenkelige testresultater.

** Mer enn 800 utøvere har avlagt prøver som blir karakterisert med «høy sannsynlighet for doping eller i beste fall abnormale».

** Ti av medaljevinnere fra London-OL 2012 avla tvilsomme prøver

** Verst i klassen er Russland som blir karaterisert som «bloddopingens episenter». Over 80 prosent av medaljevinnerne har avlagt tvilsomme prøver.

** I enkelte mesterskapsfinaler har samtlige av medaljevinnerne avlagt tvilsomme prøver

Opplysningene forundrer ikke tidligere langdistansetrener på det norske landslaget, Johan Kaggestad. Friidrettspresident Svein Arne Hansen på sin side sier han er dypt rystet.

Det rettes samtidig heftige beskyldninger mot britiske utøvere. Tidligere i år har blant annet maratonløper Mo Farahs trener blitt anklaget for doping.

SETT DENNE? WADA rystet etter russiske dopinganklager

Det er ikke mindre enn to år siden den knusende nyheten om at halvparten av verdens raskeste var tatt for doping.

Rystet ekspert: – Skammelig

Parisatto sier han aldri har opplevd lignende.

– Så mange atleter ser ut til å ha vært dopet, og det er forbannet at IAAF passivt har sittet og sett på dette, sier han ifølge BBC.

Ashenden på sin side trekker sammenligninger til sykkelsporten fra tiden hvor Lance Armstrong herjet på ulovlig vis.

– Det er et skammelig svik fra IAAFs primære plikt til å overvåke sporten og beskytte rene uttøvere.

Samtidig understrekes det at det ikke er bevis om at utøverne var dopet, men en skarp kritikk mot sporten og hvordan den kjemper kampen mot juks.

IAAF fraskriver seg ansvaret

Om bare to uker skal det velges ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet. Der er britiske Lord Sebastian Coe en av favorittene mot Sergey Bubka.

– IAAF har alltid vært i front av kampen mot doping, i søken etter å nye analyserenede teknikker og metoder, forteller forbundet til Sunday Times.

De bestrider imidlertid ikke ektheten av dataene som har kommet frem, og understreker at de har brukt to millioner dollar i året på å bekjempe doping. Deriblant ved å bruke blodpass-systemet mer enn samtlige av alle andre antidopingorganisasjoner til sammen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder